Борг населення за теплопостачання досяг двох мільйонів гривень

Борг населення за теплопостачання досяг двох мільйонів гривень

\"Борг244 СПРАВИ НА ЗЛІСНИХ БОРЖНИКІВ — У СУДІ
У розпалі зима, і затишок в оселях багато в чому залежить від безперебійної роботи місцевого теплопостачального підприємства. З якими показниками КП «Новоград-Волинськ­теплокомуненерго» входить у новий рік — наша розмова з директором підприємства Людмилою ТОДОРОВИЧ.

— Людмило Михайлівно, опалювальний сезон 2012-2013 років наближається до екватора. Чи можна підвести певні підсумки і стверджувати, що господарство очолюваного вами підприємства на достатньому рівні готове до суворої зими?
— Колектив підприємства доклав максимум зусиль для підготовки теплового господарства до роботи в осінньо-зимовий період 2012-2013 років. Лише протягом цього року було проведено ремонтних робіт на суму 3,1 млн. грн.
\"БоргПідприємство замінило 40% аварійних теплових мереж зі сталевих трубопроводів на трубопроводи з пінопо­лі­уретановою ізоляцією, що знизило втрати в мережах з 13% до 8,4%. За останні 5 років підприємство зменшило споживання електроенергії на 38% — з 3 млн. кВт/год. до 1,86 млн. кВт/год. Проведено технічне переоснащення п’яти котелень, з яких дві переведені на альтернативні види палива — пелети, внаслідок чого підприємство зменшило в 2012 році споживання природного газу на 400 тис. м3, а в 2013 році — знизить до 500 тис. м3. Шість котелень працює в автоматичному режимі, без операторів, що дало можливість зекономити 800 тис. грн.
Вся робота колективу підприємства постійно спрямована на впровадження енергоефективних заходів, з метою зниження собівартості теплової енергії одночасно з підвищенням якості надання послуг із теплопостачання. Зауважу, що опалювальні сезони розпочинаються достроково вже котрий рік поспіль.
— Із року в рік споживачі чують від керівників підприємств, які надають комунальні послуги, про невідповідність тарифів і собівартості цих послуг. Яка зараз ситуація?
— Попри всі вищезазначені зусилля, колектив стикається з постійним підвищенням цін на енергоносії та супутні матеріали. Так, лише за останній рік ціна на електроенергію зросла на 25%, на інші матеріальні ресурси — на 27%.
Однак держава, враховуючи низьку платоспроможність громадян, вже 2 роки не підвищує тарифи на теплопостачання населенню. Останнє підвищення тарифів було проведено Постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання в сфері комунальних послуг, з 01.02.2011 року. Відповідно до цих тарифів, населення сплачує лише 70% вартості теплопостачання. Решту витрат взяла на себе держава, яка відшкодувала КП «Новоград-Волинськтеплокомуненерго» за 2011-2012 рр. 7,7 млн. грн. різниці в тарифах, але при цьому поставила вимогу не в кінці місяця, а подекадно, без затримок, розраховуватися за спожитий газ та електроенергію.
Затримка в розрахунках загрожує відключенням котелень від газопостачання, як це часом відбувається в інших містах України. Крім того, за несвоєчасні розрахунки за газ підприємство в 2012 році сплатило НАК «Нафтогаз України» 500 тис. грн. штрафних санкцій, джерела відшкодування яких відсутні. Отже, затишок і тепло в оселях залежать від своєчасної сплати за теплову енергію населенням.
— На даний час боржників багато?
— Дуже прикро, що за 2012 рік підприємство змушене було направити до суду 244 справи на боржників на загальну суму боргу 400 тис. грн.
На даний час борг населення складає 2 млн. грн., і підприємство щиро сподівається на розуміння проблеми та своєчасні розрахунки за надані послуги з теплопостачання. Адміністрація КП «Новоград-Волинськтеплокомуненерго» дякує сумлінним споживачам, які вчасно розраховуються за теплову енергію.
Користуючись нагодою, вітаю вас із наступаючими новорічними та різдвяними святами! Бажаю міцного здоров’я, радості, щастя, добра, миру та благополуччя вам і вашим родинам і обов’язково теплих та затишних осель!
Розмовляв Олег БРЮХАНОВ
Фото Володимира ПОТАЙЧУКА