Вірусні гепатити — проблема людства

Незважаючи на вагомі досягнення медичної науки, інфекційні хвороби залишаються серйозним викликом людству. Вони є причиною понад 26% смертей у світі. Сучасні інфекції характеризуються появою нових форм та домінуванням вірусних захворювань. З-поміж них особливо підступними вважаються так звані «повільні інфекції», зокрема парентеральні вірусні гепатити. За даними ВООЗ, ними може бути уражений кожен 12-й житель Землі.
Своєрідними «лідерами» серед них стали гепатити С і В. Експерти ВООЗ стверджують, що ці захворювання стануть найбільшою проблемою охорони здоров’я вже в найближчі 20 років.
Втім, вони загрожують людству не лише великим поширенням, а й агресивністю та підступністю. З ними пов’язано до 40-60% хронічних захворювань печінки і 55-57% випадків цирозу печінки. Крім того, гепатит С здобув славу «тихого вбивці». Адже, протікаючи майже безсимптомно, він має дуже високий потенціал хронізації (до 80% випадків).
Основним механізмом передачі гепатитів В і С є парентеральний. Він може реалізуватися природним шляхом (статевий контакт; від матері до дитини через плаценту або під час пологів) та штучним (усі інвазійні процедури медичного і немедичного характеру в разі грубих порушень протиепідемічного режиму роботи). Слід зазначити, що ризики природних шляхів передачі є відносно невисокими.
Хвороба може протікати в клінічно вираженій або безсимптомній формі. Наявність таких симптомів, як загальна слабість, висока температура тіла та жовтяниця, більш характерна для гепатиту В. Завдяки таким проявам, пацієнти частіше звертаються за медичною допомогою і, як наслідок, отримують адекватне лікування. Що ж стосується гепатиту С, то в більшості випадків хвороба має легкий чи безсимптомний перебіг. А тому пацієнти, в основному, вперше звертаються до лікаря на стадії сформованого хронічного гепатиту, або навіть цирозу печінки. Проблема загострюється і фактом, що вакцина від гепатиту С через високу мінливість вірусу поки що не створена.
Інша справа — гепатит В. Вакцини від цієї недуги допомогли стримати глобальний процес поширення вірусу, в т.ч. і в нашій країні.
То хто ж, перш за все, складає групу ризику і може бути інфікований цими вірусами?

  • Особи, котрі вживають ін’єкційні наркотики та представники секс-бізнесу.

  • Контингенти, які найчастіше контактують з інфікованими на парентеральні вірусні гепатити в силу своєї професійної діяльності (медпрацівники).

  • До груп ризику також належать пацієнти з хворобами печінки та люди, котрі часто хворіють і отримують різні ін’єкційні процедури без дотримання протиепідемічного режиму. Останнім часом дуже зріс відсоток інфікування через інвазивні немедичні втручання з використанням нестерильних інструментів (татуювання, манікюр, педикюр, пірсинг, ритуальні насічки та ін.).


Саме тому профілактика зараження є першоосновою в боротьбі з вірусними гепатитами. Для гепатиту В — це, перш за все, вакцинація проти цієї недуги. Для гепатиту С — максимально якісне дотримання протиепідемічного режиму як в лікувальних установах, так і в побуті при використанні немедичного інструментарію. І, звичайно, профілактичне обстеження, доцільність та періодичність якого визначить ваш сімейний лікар.
Віталій КОРПАЧ, лікар-інфекціоніст Новоград-Волинського міськрайТМО