«Моя хата скраю» на прикладі п’ятиповерхівки

Звернення правління ОСББ «Містечко «Морське»
Шановні мешканці будинку №1 по вул.Єрьоменка. До вас звертається правління ОСББ «Містечко «Морське».
Ваш будинок був побудований у 1970 році. Згідно з проектом, на будинку відсутній технічний поверх, тому верхнє перекриття будинку одночасно служить і стелею, і дахом.
Під час опадів і танення снігу у квартири п’ятого поверху протікає вода. Проведення капітального ремонту даху у 2007 році та поточні ремонти даху у 2010, 2012 роках позитивних результатів не дали. Необхідне термінове будівництво шатрового даху, а це коштуватиме 360000 гривень.

Міськвиконком пообіцяв виділити кошти при умові дольової участі мешканців будинку — співфінансування 20%. При опитуванні мешканців будинку, дали згоду на це 43 опитаних власників квартир, а проти — 18. Шановні добродії, 18 квартир, які відмовились від співфінансування! Кожна квартира має свою частку даху, яка припадає у вашому будинку на квартиру — 11,5 м2. Якщо ви проживаєте на нижчих поверхах, то це не значить, що над вашою квартирою немає даху. Просимо вас із розумінням поставитись до нашої спільної праці.
Ніхто до нас не прийде і не побудує дах, якщо ми це не зробимо самі. Ви є власниками своїх квартир, в цілому — всього будинку.
Давайте спільно раз і назавжди вирішимо це важливе питання, оскільки неодноразові звернення до народного депутата В.М.Литвина, Кабінету Міністрів України, місцевої влади (є відповідні листи та відповіді на них) переконують нас у тому, що це тільки наша проблема, бо ми господарі своїх осель. А в дбайливих господарів дах над оселею не тече.

З повагою голова правління ОСББ «Містечко «Морське» В.СЕЛЕЗНЬОВ

Від редакції. На сьогодні у Новограді-Волинському діє 29 об’єднань співвласників багатоквартирних будинків. Попри таку кількість, проблеми, з якими повсякденно стикаються об’єднання, здебільшого, схожі чи мають однакове походження. Однією з таких є пошук коштів на проведення поточних і капітальних ремонтів житлового фонду, вік якого в окремих ОСББ сягає воєнних і перших повоєнних років.
Зрозуміло, що кошти на капітальні ремонти потрібні немалі. Тому керівники ОСББ раз-по-раз звертаються по допомогу до влади. Водночас, схоже, окремі власники квартир, що входять до ОСББ, й до нині не усвідомлюють, що саме вони, як ніхто інший, зобов’язані дбати про належне утримання і власних квартир, і будинку в цілому. Адже в цьому й полягає головна ідея створення ОСББ.
Натомість нерідкісними є ситуації, коли негаразди з каналізацією стають «проблемою жителів першого поверху», а дірявість даху — «проблемою жителів верхнього поверху». А власники квартир, що знаходяться між ними, у цей час займають позицію а-ля «моя хата скраю», не замислюючись, що локальні поломки, якщо їх вчасно не ліквідувати, загрожують стати глобальною проблемою всього будинку.
Тож проблема, порушена в даному зверненні, вочевидь, є актуальною для всіх багатоповерхівок нашого міста. Маємо надію, що виходи з таких ситуацій будуть знаходитись на основі порозуміння й колективного бережливого ставлення до спільного майна.
Олег БРЮХАНОВ