Нові номінації й зізнання в любові — усе це «Гордість міста-2012»

Нові номінації й зізнання в любові — усе це «Гордість міста-2012»

Надмірна активність комунальних служб — переконлива ознака наближення непересічної події в житті міста. Ось і в минулий четвер ця прикмета справдилась на всі сто. Із центральних тротуарів протягом всього дня вивозили сніг, робота кипіла і зранку в п’ятницю, адже погода належно не оцінила старання комунальників напередодні і за ніч добряче підкинула свіжого сніжку. А ретельні приготування пояснювались дуже просто — на 8 лютого було заплановане урочисте підведення підсумків соціально-економічного розвитку міста «Гордість міста-2012». До того ж, очікували на візит почесних гостей — депутатів Верховної Ради України Володимира Литвина та Юрія Благодиря.
Спочатку народні депутати у супроводі найвищого керівництва області, міста й району побували в оновлених залах Молодіжного центру. Володимир Литвин особисто проінспектував рівень освоєння коштів минулорічної субвенції із держбюджету, частина яких була спрямована на реконструкцію цієї будівлі. Судячи з усього, Володимир Михайлович залишився задоволений побаченим, а місцеві спортсмени і тренери, користуючись нагодою, заручилися його подальшою підтримкою. Серед іншого мова йшла про перспективу облаштування під спортивні зали підвальних кімнат, що знаходяться під колишнім кінотеатром, а також про фінансову допомогу в забезпеченні спортивним інвентарем.
У цей час у великій залі Палацу культури, ще задовго до початку урочистостей, вільних місць уже не було, адже «Гордість міста» належить до тих заходів, що супроводжуються аншлагом. «Урочисто-діловий форум», «її величність праця» — у своєму виступі міський голова усіляко підкреслював важливість моменту, необхідність у публічному вшануванні тих представників громади — як колективів, так і окремих особистостей, котрі, на думку оргкомітету, зробили вагомий внесок у покращання життя міста.
Організатори свята вирішили в загальному не змінювати сценарій, що виправдовував себе у попередні роки. Водночас знайшлося місце й для сюрпризу — народний камерний хор вчителів школи мистецтв виконав акапелло гімн України та гімн Новограда-Волинського, а глядачі, пошепки ділячись першими враженнями, відзначали у позитивному ключі оформлення сцени.
«Подумки подякував «блокаторам» роботи Верховної Ради. Блокують? Слава Богу! Є можливість побути вдома», — віджартовувався Володимир Литвин, нагороджений в унікальній номінації «Покровитель міста». Звертаючись до громади, він подякував за підтримку на виборах і завірив, що усвідомлює величину відповідальності як народний депутат від округу. «Те, про що ми говорили перед виборами, ми повинні зробити», — зазначив Литвин.
«Спасибі, що відзначили мою працю. Ця нагорода є найдорожчою, найзначимішою для мене, бо вона — від тієї громади, яку я люблю», — зізнався екс-мер Новограда Микола Боровець, удостоєний найвищої відзнаки міста — ордена «Звягель».
Орденом «Звягель» також був нагороджений Леонід Савченко, генеральний директор малого приватного торговельно-виробничого підприємства «Райдуга», звання «Почесний громадянин міста» присвоїли Василю Антонюку, першому секретарю міськкому партії в 1976-1986 роках. Державну нагороду — почесне звання «Заслужений працівник сільського господарства України» — отримав начальник управління агропромислового розвитку РДА Руслан Кирилюк.
Цьогоріч оргкомітет відкритого рейтингу популярності «Гордість міста» був надзвичайно щедрим, передбачивши майже чотири десятки номінацій. «Кожна людина достойна, вона потребує уваги й підтримки», — поділився враженнями від побаченого під час спілкування з пресою Володимир Литвин. Втім, майже всі його відповіді на запитання журналістів поступово зводилися до політики, зокрема, до критики останніх реформ: «Не можу сприймати те, що називають реформою в галузі медицини. Приміром, раніше була одна керівна посада — головний лікар, а після проведення реформи має з’явитися щонайменше п’ять адміністративних посад, тоді як доцільніше було би замість них мати практикуючих лікарів».
Величина передбаченої державної субвенції на 2013 рік — 50 млн. гривень на місто й 30 млн. гривень на район — вже не раз озвучувалась із трибун, проте зараз надзвичайно важливо, так би мовити, витребувати ці кошти з держави, поряд із цим — добитися погашення кредиторської заборгованості за минулий рік, що вимірюється мільйонами гривень. Володимир Литвин розповів, що має наміри приділити посилену увагу цьому питанню. За його словами, він веде перемовини з Кабінетом Міністрів, щоб розподілити держсубвенцію-2013 на Новоград поквартально. Бо практика попередніх років свідчить, що в кінці року, коли зазвичай надходять державні кошти, закриваються рахунки й виникають значні проблеми із їх освоєнням.
Практику голосувати у Верховній Раді не лише за себе, а й за «того хлопця», потрібно віднести до кримінальних діянь, — вважає Литвин і озвучує свої поради щодо вирішення дискусійного парламентського питання. На його думку, є простіший, аніж «сенсорна кнопка», вихід із ситуації: потрібно проводити обов’язкову письмову реєстрацію присутніх у сесійній залі депутатів, оголошувати відсутніх і вилучати їхні картки.
Народний депутат запевнив, що розмови про призупинення роботи Благодійного фонду «Майбутнє Полісся», який очолює його син, — всього лише неправдиві чутки: «У людей склалося враження, що після завершення передвиборної кампанії все завмирає. Але Фонд свої програми не згортає, він працює далі».
Загалом же Володимир Литвин був сповнений оптимізму — об’єднаних і правильно скерованих зусиль трьох народних депутатів (крім нього, це Юрій Благодир та Борис Тарасюк, — прим. автора), має вистачити для ефективного вирішення проблем Новограда-Волинського і району.
Олег БРЮХАНОВ
Фото Володимира ПОТАЙЧУКА