Кількість пожеж та­ наслідки від них збільшуються

Протягом 2012 року на території Новоград-Волинського району та міста виникло 174 пожежі. У порівнянні з 2011 роком кількість пожеж збільшилась на 18 випадків. На пожежах у 2012 році загинуло 13 осіб, з яких ­— троє дітей. 55% загиблих становлять особи, які перебували у стані алкогольного сп’яніння. У 2011 році на пожежах загинуло сім осіб. Основними причинами загибелі людей на пожежах залишаються необережне поводження з вогнем, порушення правил пожежної безпеки при експлуатації електромереж та пічного опалення, дитячі пустощі з вогнем.
­Прямий збиток від пожеж становить 1729978 грн. У порівнянні з 2011 роком збитки від пожеж збільшились на 469425 грн.
98% пожеж виникло в житловому секторі.
Вже протягом 2013 року на території міста і району виникла 21 пожежа, на яких загинуло четверо осіб. Матеріальні збитки становлять 476800 грн.
Протипожежний стан приватного житлового сектору в сільських населених пунктах на сьогодні потребує значного покращання. Мешканці приватного житлового сектору влаштовують та експлуатують з порушеннями вимог пожежної безпеки електромережі і електроустановки, печі опалення, а також проявляють необережність при поводженні з відкритим вогнем, складують грубі корма (сіно чи солому) поблизу доріг та повітряних ліній електропередач, трапляються випадки складування грубих кормів на горищах житлових будинків і сараїв, поблизу димових труб пічного опалення.
У сільській місцевості та у містах на територіях із присадибною забудовою біля житлових будівель відсутні бочки з водою (вогнегасники), приставні драбини, які досягають даху, а на покрівлі — драбини, що доходять до гребеня даху; на стінах житлових будинків (воротах, хвіртках) відсутні таблички із зображенням інвентаря, з яким їх мешканці зобов’язані з’являтися на гасіння пожежі.
Нерідко виникають пожежі в будівлях і спорудах приватного житлового сектору громадян від грозових розрядів, оскільки дані будівлі і споруди розташовані на відкритій місцевості та не захищені від прямих влучень блискавки і її вторинних проявів спеціальними пристроями.
Також не хочеться залишати без уваги протипожежний стан багатоповерхових будинків у місті. Так, під час перевірок житлових будинків, що обслуговуються житлово-комунальними підприємствами міста (ОСББ, ОСК, ЖБК) було виявлено, що у підвальних приміщеннях допускаються самовільні добудови, що захаращує шляхи евакуації, влаштовуються самовільні електромережі з порушеннями вимог пожежної безпеки, захаращуються віконні приямки, що перешкоджатиме гасінню пожежі у разі її виникнення. Були випадки, коли підвальні та горищні приміщення захаращували уживаними горючими речами, що також може призвести до виникнення та розповсюдження пожежі в житлових будівлях.
Це свідчить про те, що житлово-комунальними підприємствами міста та селищним і сільськими головами ігноруються питання забезпечення пожежної безпеки в багатоповерхових житлових будинках, а також на територіях населених пунктів селищної і сільських рад, не звертається належна увага на протипожежний стан приватного житлового сектору громадян, підвальних і горищних приміщень багатоповерхових будинків. У більшій частині сільських рад, що складає 70% від загальної кількості, та в житлово-комунальних підприємствах міста навчання населення правилам пожежної безпеки проводиться поверхнево, або взагалі не проводиться, чим порушується ст.8 Закону України «Про пожежну безпеку» та призводить до необізнаності населення з елементарними вимогами правил пожежної безпеки в побуті. Хоча органи державного нагляду у сфері пожежної безпеки щороку інформують селищного і сільських голів району та керівників житлово-комунальних підприємств міста про число пожеж та загибелі людей на них.
Державний нагляд у сфері пожежної та техногенної безпеки Новоград-Волинського районного відділу Управління Держтехногенбезпеки у Житомирській області не в змозі дійти в кожне помешкання та провести роз’яснювальні бесіди з мешканцями міста і району щодо дотримання елементарних вимог пожежної безпеки.
Тому, звертаючись до вас, шановні селищний і сільські голови району, керівники житлово-комунальних підприємств міста, просимо не залишати осторонь питання навчання населення правилам пожежної безпеки в побуті, під час якого звертати увагу на забезпечення пожежної безпеки в багатоповерхових житлових будинках, а також на територіях населених пунктів селищної і сільських рад. Рекомендувати мешканцям житлових квартир і приватних будинків, при виявлені порушень вимог пожежної безпеки в їх помешканнях і будинках, негайно усувати виявлені порушення, в цілях недопущення виникнення пожеж. У разі необхідності чи виникненні незрозумілих питань щодо навчання населення правилам пожежної безпеки в побуті, звертайтеся до органів Державного нагляду у сфері пожежної безпеки Новоград-Волинського району за телефоном: 5-46-47 чи за адресою: м.Новоград-Волинський, вул.Соборності, 22.
Насамкінець звертаюсь до мешканців міста і району з проханням про дотримання ними особисто вимог пожежної безпеки в побуті, бо ігнорування даних вимог призводить до виникнення та розповсюдження пожежі, завдає великі матеріальні збитки, знищує вогнем помешкання громадян, що найжахливіше — травмуються чи гинуть у вогні люди.
Я.КОВАЛЬСЬКИЙ, головний державний інспектор з нагляду у сфері пожежної та техногенної безпеки Новоград-Волинського району