Віртуальне спілкування витісняє реальну дружбу?

Сучасна молодь — покоління освічених людей зі своїми звичками, уподобаннями, захопленнями. Сьогодні більшість підлітків користується Інтернетом не тільки з метою отримання потрібної інформації, а й для того, щоб позна­йомитися та поспілкуватися з однолітками, котрі мають спільні інтереси.
Що не кажіть, а он-лайн друзі стали популярними у наш час. Маючи такого знайомого, ти можеш розповісти про якусь свою проблему чи подію, що відбулася у твоєму житті, якщо тобі не хочеться спілкуватися на цю тему зі своїми близькими друзями або батьками. В одній із соціальних мереж мою увагу привернула переписка двох осіб, в якій я знайшла підтвердження своїм міркуванням:
— Чи легко тобі довіритися малознайомій людині?
— В Інтернеті — так. Я можу розповісти те, що не сказав би жодній людині у реальному житті.
Із цього діалогу я зробила для себе певний висновок: молоде покоління таки шукає он-лайн друзів для того, щоб обмінятися своїми думками з приводу якогось питання або з метою отримання поради у тій чи іншій ситуації.
Водночас є, як кажуть, і зворотний бік медалі. В Інтернеті, на форумах чи в особистій переписці, трапляється не тільки «дружба», але й «ворожнеча»: образи, нецензурні вислови, погрози. Такий досвід, особливо для молодої особи, може мати негативні наслідки. Адже, відчувши безкарність у віртуальному світі, можна втрапити у халепу в реальному житті, якщо будувати свою поведінку за схожим принципом.
Щоб детальніше дослідити, наскільки популярною є он-лайн дружба, було проведено опитування серед молоді в одній із соціальних мереж. Питання було просте: чи вірите ви в он-лайн дружбу. Із 381 особи 166 відповіли ствердно, що становить понад 40%, а це, погодьтеся, значна кількість. Такі результати, напевно, мають стати сигналом для батьків та шкільних психологів.
Поряд із цим 111 сказали, що такої дружби не існує, а решта (104 користувачі) — ставляться до цього нейтрально або ж не замислювалися всерйоз над цим питанням.
Що стосується мене, то я підтримую реальну дружбу, яка будується на взаємній повазі, посмішці, щирих почуттях, відвертому спілкуванні, взаємодопомозі і взаємопідтримці. На мій погляд, не можна мати винятково он-лайн друзів. Бо в такому разі зникне бажання ділитися своїми радощами чи проблемами із батьками, товаришами, і, як наслідок, з’явиться психологічний бар’єр, який потім подолати буде дуже важко.
Анастасія МАРЧЕНКО, учениця ЗОШ №7