З 6 квітня їздимо з паспортом

Про це «Звягелю» повідомили в адміністрації вокзалу залізничної станції Новоград-Волинський-1. Починаючи з 6 квітня, на виконання постанови Кабінету Міністрів України, купуючи квиток на потяг дальнього слідування, треба буде назвати касиру прізвище, ім’я й по батькові пасажира, котрий скористається цим квитком. Посадка в поїзд здійснюватиметься лише за наявності документа, що посвідчуватиме особу пасажира.
Таким документом може бути: паспорт громадянина України, паспорт громадянина України для виїзду за кордон, дипломатичний паспорт України, службовий паспорт України, посвідчення особи моряка, посвідчення члена екіпажу, посвідчення особи на повернення в Україну, тимчасове посвідчення громадянина України, посвідчення водія, посвідчення особи без громадянства для виїзду за кордон, посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту, проїзний документ для виїзду за кордон особи, яка визнана біженцем, та особи, яка потребує додаткового захисту, довідка про звернення за захистом в Україні, посвідка на постійне проживання, вид на проживання, картка мігранта, посвідчення біженця, проїзний документ біженця, паспортний документ іноземця та особи без громадянства. Для дітей єдиним документом, що посвідчує їх особу, залишається свідоцтво про народження.
Водночас відзначається, що проїзні документи, придбані до набрання чинності даної постанови, без зазначення прізвища та імені — дійсні, і посадка в поїзд і проїзд по них можуть здійснюватися без пред’явлення документа, що посвідчує особу. Втім, щоб уникнути непотрібних суперечок, все ж радимо мати при собі необхідні документи.
У проїзних документах (крім пільгових і безкоштовних) на проїзд у регіональних поїздах (що безпосередньо стосується Новограда, то це — №823/824 «Київ-Шепетівка») і квитках на проїзд у поїздах приміського сполучення прізвище та ім’я особи не зазначаються.
Нагадаємо, що у 2007 році було скасовано продаж іменних квитків на залізничний транспорт, однак нині це знову вводиться як вимушений засіб боротьби зі спекуляцією та з метою посилення безпеки на залізничному транспорті.
Олег БРЮХАНОВ