Новоград-Волинський — перший у рейтингу міст обласного підпорядкування

У той же час, у загальному рейтингу міст та районів (а це 27 адміністративних одиниць області) за результатами розвитку в І кварталі 2013 року Новоград займає 10 місце. При цьому м.Новоград-Волинський за усіма напрямами діяльності — на першому місці серед міст обласного підпорядкування, тоді як м.Житомир — 27, м.Коростень — 23, м.Бердичів — 11 місце.
Загальне місце визначалось як середнє арифметичне місць за 7 показниками діяльності: економічний розвиток; інвестиційна, наукова та інноваційна діяльність; державні фінанси; споживчий ринок; населення та ринок праці; житлово-комунальне господарство; освіта та охорона здоров’я.
Оцінка результатів діяльності райдержадміністрацій та міськвиконкомів, яка базується на статистичних даних, опублікована на сайті департаменту економічного розвитку, торгівлі та міжнародного співробітництва Житомирської облдержадміністрації.
Зокрема, економічний розвиток оцінювався за 11 напрямками, серед яких сім стосуються сільського господарства і порівнювалися лише райони області. Крім того, були такі критерії як рівень оплати за спожиту електроенергію; рівень оплати за спожитий природний газ; темп зростання (зменшення) обсягу експорту товарів; коефіцієнт покриття експортом імпорту.
Інвестиційна, наукова та інноваційна діяльність оцінювалась за темпами зростання (зменшення) обсягу прямих іноземних інвестицій (акціонерного капіталу) та обсягами прямих іноземних інвестицій у розрахунку на одиницю населення.
Для оцінки споживчого ринку порівнювалися темпи зростання (зменшення) обороту роздрібної торгівлі; абсолютний приріст обсягу обороту роздрібної торгівлі у розрахунку на одиницю населення; абсолютний приріст обсягу реалізованих послуг у розрахунку на одиницю населення.
У розділі «Населення та ринок праці» враховувалися приріст (зменшення) чисельності наявного населення; виконання річного завдання зі створення нових робочих місць; співвідношення кількості створених та ліквідованих робочих місць; темп зростання (зменшення) заборгованості з виплати заробітної плати.
Житлово-комунальна галузь — це темп зростання (зменшення) обсягу прийнятого в експлуатацію житла, обсяг прийнятого в експлуатацію житла у розрахунку на 10 тис. населення та темп зростання (зменшення) заборгованості населення з оплати житлово-комунальних послуг.
Для оцінки діяльності в галузі освіти та охорони здоров’я використовували лише один показник — кількість донорів на 1 тис. населення.
Серед 27 адміністративних одиниць у нашого міста два других місця щодо розвитку галу­зі освіти та охорони здоров’я, споживчого ринку, третє — за напрямком «Населення та ринок праці», п’яте — «Державні фінанси».
За усіма напрямами діяль­ності І місце у рейтингу посів Попільнянський район, ІІ — Коростишівський, ІІІ — Малинський.
http://novograd.osp-ua.info