Ліквідація підприємницької діяльності: поради податківців

Припинення підприємницької діяльності за рішенням фізичної особи-підприємця має певну послідовність дій і регулюється Цивільним кодексом України №435-VI від 16.01.03 р., Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців» №775-IV від 15.05.03 р. та іншими законодавчими актами.
Щоб розпочати ліквідаційну процедуру, перш за все, необхідно подати заяву про припинення підприємницької діяльності державному реєстратору. На підставі поданої заяви до Єдиного державного реєстру вноситься запис про рішення фізичної особи-підприємця про припинення нею підприємницької діяльності.
У подальшому фізичній особі-підприємцю необхідно повернути органу державної податкової служби за основним місцем обліку оригінали документів та завірені копії, видані податковою службою (свідоцтва, патенти тощо) і подати заяву за формою №8-ОПП (за бажанням).
Відповідно до п.295.8 ст.295 Податкового кодексу України, у разі припинення підприємницької діяльності платником єдиного податку зобов’язання зі сплати єдиного податку нараховуються до останнього дня (включно) календарного місяця, в якому до органу державної податкової служби подано заяву щодо відмови від спрощеної системи оподаткування у зв’язку з припиненням провадження господарської діяльності.
Однією з причин заперечень органу державної податкової служби проти проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності є відсутність повідомлень від фінансових установ про закриття всіх рахунків такого платника податків. Тому фізичній особі-підприємцю завчасно необхідно закрити всі рахунки у фінансових установах.
Після завершення всіх заходів щодо припинення підприємницької діяльності орган державної податкової служби видає довідку про відсутність заборгованості зі сплати податків і зборів за формою №22-ОПП, яка дійсна протягом двох місяців.
Також підприємцю необхідно звернутися до органу Пенсійного фонду України для зняття з обліку і отримання довідки про відсутність заборгованості зі сплати єдиного соціального внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.
Закінченням процедури ліквідації підприємницької діяльності є внесення до Єдиного державного реєстру запису про проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності. Для цього підприємець повинен подати державному реєстратору картку про реєстрацію припинення підприємницької діяльності, а також довідки органів державної податкової служби та Пенсійного фонду України про відсутність заборгованості зі сплати податків і зборів.
Слід пам’ятати: доки процедура ліквідації не завершена, тобто державний реєстратор не вніс відповідний запис про припинення підприємницької діяльності, за фізичною особою зберігається статус підприємця з виконанням усіх покладених законодавством на нього обов’язків.
Сектор взаємодії з засобами масової інформації та громадськістю ОДПІ