Оздоровлення в 2013 році постраждалих громадян

Постановою КМУ від 27 березня 2013 р. №261 про «Деякі питання організації оздоровлення громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» затверджений Порядок організації оздоровлення громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.
Цей Порядок визначає механізм організації оздоровлення громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, в частині безоплатного або пільгового забезпечення постраждалих осіб та потерпілих дітей санаторно-курортними путівками.
Організація оздоровлення постраждалих осіб та потерпілих дітей здійснюється Мінсоцполітики, місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування в межах повноважень.
Пріоритетним напрямом оздоровлення постраждалих осіб та потерпілих дітей є забезпечення їх санаторно-курорт­ними путівками відповідного профілю лікування.
Постраждалі особи та потерпілі діти забезпечуються такими путівками:
— особи, віднесені до категорії 1 та категорії 3 (тільки у випадку, передбаченому пунктом 13 частини першої статті 22 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (далі — Закон), — санаторно-курортними путівками безоплатно;

  • особи, віднесені до категорії 2, — санаторно-курортними путівками або путівками на відпочинок безоплатно;

  • особи, віднесені до категорії 3 (крім випадку, передбаченого пунктом 13 частини першої статті 22 Закону), — пільговими санаторно-курорт­ними путівками або путівками на відпочинок з доплатою 30% вартості путівки за рахунок власних коштів;

  • особи, віднесені до категорїї 4, — пільговими санаторно-курортними путівками або путівками на відпочинок з доплатою 50% вартості путівки за рахунок власних коштів;

  • потерпілі діти — санаторно-курортними путівками або путівками на відпочинок безоплатно.


Доплата за рахунок власних коштів для одержання пільгової путівки здійснюється постраждалими особами на небюджетні рахунки, відкриті регіональними органами в органах Казначейства. Кошти, які надійшли на такі рахунки, перераховуються щомісяця до 1 та 15 числа на небюджетний рахунок Мінсоцполітики для подальшої оплати наданих послуг із санаторно-курортного лікування або відпочинку.
За постраждалими особами та потерпілими дітьми, які перебували на обліку і не отримали путівку в поточному році, зберігається обліковий номер у черзі на наступний рік за умови подання заяви до 15 жовтня поточного року.
Обліковий номер у черзі для забезпечення санаторно-курортною путівкою на наступний рік зберігається за умови поновлення медичних показань до санаторно-курортного лікування.
Взяття на облік постраждалих осіб та потерпілих дітей, які отримали у поточному році путівки або подають заяви вперше, здійснюється у загальному порядку за умови збереження облікового номера у черзі постраждалими особами та потерпілими дітьми, які перебували на обліку і не отримали путівок у поточному році.
У разі, коли постраждала особа чи потерпіла дитина протягом двох останніх років перебувала на обліку для забезпечення санаторно-курорт­ною путівкою, але не отримувала її (крім випадку відмови від путівки), така особа або дитина має право на отримання грошової компенсації за самостійне санаторно-курорт­не лікування в установленому законодавством розмірі.
Для взяття на облік для забезпечення путівкою у наступному році постраждала особа чи один із батьків потерпілої дитини або особа, яка їх замінює, подає до 15 жовтня поточного року місцевому органу відповідні документи.
За довідками звертатись за телефоном: 2-00-13.
Л.ШУТОВА, начальник управління