Мисливців просять перевірити власну «боєготовність»

Офіційно на території Житомирської області сезон полювання на пернату дичину відкриється 17 серпня, рівно о 18.00, і триватиме аж до жовтня. Слід зазначити, що серед мисливців нашого регіону цей вид полювання користується найбільшою популярністю.
Працівники управління громадської безпеки УМВС України в області вже почали проведення низки профілактичних заходів серед мисливців, власників мисливських рушниць, а також відповідних відпрацювань окремих районів, щоб не допустити фактів дострокового початку полювання на пернатих, іншими словами, браконьєрства.
Днями така робота була проведена у кількох районах Житомирщини. Міліціонери перевіряли власників мисливських гладкоствольних рушниць. За результатами склали півтора десятки адміністративних протоколів за порушення правил зберігання зброї та її реєстрації. 11 одиниць гладкоствольних рушниць були вилучені у власників за виявлені порушення.
Заздалегідь до відкриття сезону полювання правоохоронці радять мисливцям перевірити, чи все гаразд у них з документацією, що підтверджує їх статус. Щоб сміливо називатися мисливцем, треба мати при собі відповідне посвідчення, контрольну картку обліку добутої дичини, картку відстрілу і дозвіл на право носіння та зберігання мисливської зброї.
Громадяни, які порушують правила полювання, неминуче понесуть покарання згідно зі ст. 85 Кодексу України про адміністративні правопорушення.
А ось за незаконне полювання на тварин, що завдає істотної шкоди, можливо заробити і кримінальну відповідальність, згідно зі ст.248 Кримінального кодексу України.
Тож, право­охоронці нагадують мисливцям кілька заборонених позицій під час полювання на будь-яких тварин:

  • полювати ближче, ніж за 200 метрів від житлових будівель;

  • у темну пору доби (через годину після заходу сонця і за годину до сходу сонця);

  • у стані алкогольного сп’яніння;

  • використовувати штучні джерела світла, прилади нічного бачення, дзеркала для осліплення тварин, вибухові речовини, а також петлі, гачки, самостріли, ловчі ями тощо.


СЗГ УМВС України в Житомирській області