Реформування слідства в органах прокуратури

Протягом усього часу незалежності України важливим залишається завдання з реформування системи її правоохоронних органів, у тому числі органів прокуратури, з метою приведення їх діяльності у відповідність до європейських стандартів з урахуванням зобов’язань, взятих за міжнародними договорами України, забезпечення належного рівня верховенства права, законності, гуманізації механізму кримінальної юстиції, додержання основоположних прав людини під час досудового розслідування та судового розгляду кримінальних проваджень.
Знаковими у цьому плані стали 2012-2013 роки, оскільки 19 листопада 2012 року набрав чинності новий Кримінальний процесуальний кодекс України, яким встановлено нові вимоги та стандарти до процедури здійснення кримінального переслідування, та передбачено створення нового органу — Державного бюро розслідувань, до функцій якого віднесено здійснення досудового розслідування злочинів, скоєних державними службовцями високого рангу, працівниками правоохоронних органів і суддями. На даний час інтенсивно розробляються проекти законів України «Про прокуратуру» та «Про державне бюро досудових розслідувань».
Зауважимо, що до цього часу досудове розслідування вказаних категорій кримінальних правопорушень здійснювали слідчі органів прокуратури.
На виконання вимог чинного законодавства, 3 жовтня 2013 року у Генеральній прокуратурі України під головуванням Генерального прокурора Віктора Пшонки відбулося засідання колегії щодо оптимізації слідчого апарату в органах прокуратури. Участь у заході взяли прокурори обласного рівня, їх заступники та керівники структурних підрозділів, відповідальні за організацію досудового слідства у прокуратурі, прокурори обласних центрів та міст з районним поділом, керівники організаційно-контрольних та кадрових підрозділів прокуратур обласного рівня, прес-секретарі прокурорів регіонів та керівники структурних підрозділів центрального апарату.
Під час колегії обговорено питання реформування слідчих і наглядових підрозділів в органах прокуратури.
За словами Генерального прокурора України Віктора Пшонки, ключовою подією, яка позбавить прокуратуру слідчих повноважень, має стати формування системи досудового слідства і введення в дію законів, що регулюють її функціонування.
«З прийняттям Кримінального процесуального кодексу визначено чіткі часові межі остаточної реформи слідства в прокуратурі — не більше п’яти років з дня набуття ним чинності. До того часу прокуратура продовжуватиме виконувати свою функцію. Однак зараз мене турбує дещо інша проблема — ефективність прокурорського слідства і відповідність його системи кримінальному процесуальному законодавству», — сказав Віктор Пшонка.
На засіданні колегії прийнято рішення про ліквідацію Головного слідчого управління та створення на його базі Головного управління наглядової діяльності у кримінальних провадженнях слідчих органів прокуратури. Крім того, утворено управління процесуального керівництва у кримінальних провадженнях Генеральної прокуратури України. Також реорганізовано Головне управління з розслідування особливо важливих справ та створено Головне слідче управління.
Запропонована колегією Генеральної прокуратури структура оптимізації слідчо-наглядових органів була підтримана прокурорами обласного рівня.
У зв’язку з вищевказаними подіями 9 жовтня 2013 року на базі Новоград-Волинської міжрайонної прокуратури, під головуванням прокурора Житомирської області Ігоря Проценка, відбулося розширене засідання колегії прокуратури області, на якому розглянуто першочергові заходи у реформуванні її слідчо-наглядового апарату.
У роботі колегії взяли участь і виступили начальник управління статистики, організації та ведення Єдиного реєстру досудових розслідувань Генеральної прокуратури України Ольга Кидисюк та директор Інституту підвищення кваліфікації кадрів, професор кафедри нагляду за додержанням законів органами, які проводять досудове розслідування Національної академії прокуратури України Сергій Мірошниченко. Також взяли участь прокурори міст, районів та прирівняні до них прокурори і керівники структурних підрозділів апарату прокуратури області.
Відкриваючи засідання колегії, Ігор Проценко зазначив, що питання реформування і оптимізації слідчих підрозділів органів прокуратури набуло особливої гостроти, зокрема, після вступу у дію Кримінального процесуального кодексу України.
Прокурор області наголосив на суті реформи. «По-перше, — повідомив він, — відбудеться ліквідація слідчих у прокуратурах районного рівня і об’єднання слідчих підрозділів апаратів прокуратур обласного рівня. По-друге, чітко розмежовується слідча діяльність і процесуальне керівництво прокурорів у кримінальних провадженнях».
За словами Ігоря Проценка, в органах прокуратури залишається дворівнева система слідчих підрозділів органів прокуратури, а загальна кількість слідчих, як в області, так і в цілому у державі, скорочується приблизно наполовину.
Отож, на даний час посаду слідчого Новоград-Волинської міжрайонної прокуратури, як і посади слідчих прокуратур інших районів, ліквідовано. У прокуратурі області створено Слідче управління, яке буде здійснювати досудове розслідування кримінальних правопорушень, скоєних державними службовцями високого рангу, працівниками правоохоронних органів і суддями, до створення Державного бюро розслідувань.
В.ЛЕВЧЕНКО, прокурор Новоград-Волинської міжрайонної прокуратури