Що треба знати, щоб і рибку з’їсти, і до в’язниці не сісти

У минулому номері «Звягеля» в матеріалі «Напад на рибінспектора, або Про стан річок і звірство браконьєрів» йшлося, зокрема, про те, що Управління охорони, використання і відтворення біоресурсів та регулювання рибальства в Житомирській області видало наказ про заборону вилову риби на низці зимувальних ям. Також було подано перелік таких ям на річках Новоград-Волинщини. Нині друкуємо, яка саме відповідальність чекатиме на порушників.
Отже, з 5 листопада минулого року і до весняної заборони 2014 року забороняється будь-яке рибальство на зимувальних ямах.
Осіб, які нехтуватимуть даною забороною, буде притягнуто до адміністративної відповідальності, згідно з ч.3 ст.85 КУпАП, яка передбачає штраф від 34 до 170 гривень. Також порушнику доведеться відшкодовувати збиток за кожну незаконно виловлену рибу.
Обчислення збитку, заподіяного внаслідок незаконного добування (збирання) або знищення цінних видів водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах України, за одного екземпляра риби складатиме: білий амур — 255 грн., карась — 17 грн., краснопірка — 68 грн., лин — 119 грн., лящ — 170 грн., плоскирка — 34 грн., верховодка — 17 грн., сазан (короп) — 306 грн., плітка — 85 грн., товстолоб — 255 грн., судак — 510 грн., сом — 420 грн., окунь — 17 грн., щука — 340 грн.
Щоб уникнути неприємних ситуацій, рибалкам-аматорам слід знати, що ловити рибу в зимовий період дозволяється на водоймах (крім місць, зазначених у переліку зимувальних ям — читайте минулий номер) зимовими вудками з блешнею не більше №10, мормишкою, наживною та живцевою снастями із загальною кількістю гачків: на водоймах загального користування, а також тих, що закріплені за громадськими об’єднаннями, — не більше п’яти на рибалку; на водоймах, де впроваджено платне рибальство, — не більше десяти на рибалку.
Згідно зі ст.4.6 «Правил рибальства», за добу перебування на водоймі одному рибалці дозволяється вилов риби в кількості: на водоймах загального користування: риби — 3 кг, раків — 30 шт.; на водоймах, закріплених за громадськими об’єднаннями, а також, де впроваджено платне рибальство: риби — 5 кг, раків — 50 шт.
Управління охорони, використання і відтворення водних біоресурсів та регулювання рибальства в Житомирській області просить рибалок дбайливо ставитись до природи, особливо в період зимування риби.
Підготував Микола МАРУСЯК