Володимир ЗАГРИВИЙ: «Якщо хтось думає, що міська рада, її виконком, міський голова тут господарі, — він далекий від гіркої істини…»

Володимир ЗАГРИВИЙ: «Якщо хтось думає, що міська рада, її виконком, міський голова тут господарі, — він далекий від гіркої істини…»

У п’ятницю, 27 грудня, міський голова Володимир Загривий втретє з часу обрання відзвітував перед громадою. Підготувався до звіту грунтовно — усе сказане ним супроводжувалося цифрами, графіками та фотознімками. Одразу наголосив, що «усім догодити неможливо», але доповідає про зроблене його командою за три роки «абсолютно відверто і без найменшого лукавства». На усі суспільно-значимі питання — як адресовані йому на звіті, так і надіслані попередньо (у фойє міської ради для цього встановили спеціальну скриню), — мер пообіцяв додатково дати відповіді у пресі.
Головним здобутком нинішньої команди міський голова вкотре назвав об’єднання усіх у єдину партію «Місто Новоград-Волинський». За цей період одночасно ведеться будівництво, реконструкція та ремонт понад 160 великих і малих об’єктів бюджетної, соціально-культурної та житлово-комунальної галузей, приватного сектору і бізнесу.
Саме під час роботи нинішньої влади ремонтів дочекалися (вперше за 50 та 40 років відповідно) головні культурні споруди міста — кінотеатр, де нині створений Молодіжний центр, і Палац культури. Введено в експлуатацію нову школу №8, у закладах освіти відремонтовано приміщення, харчоблоки, дахи, замінено вікна та двері, технологічне обладнання. «На цьому, — пообіцяв мер, — зупинки не буде. Курс — на енергоефективність, енергозбереження, економію!»
Серед здобутків медичної галузі мер назвав проведення ремонтних робіт практично в усіх десяти відділеннях міськрайТМО. На майже 8 мільйонів гривень поповнилося медичне обладнання та устаткування лікарні. Розпочато будівництво нового хірургічного корпусу, а колектив станції медичної допомоги переїхав у оновлене приміщення.
Освоєно 68% кредитних коштів Міжнародного банку реконструкції і розвитку (а це — 3247743,11 доларів) на реконструкцію енергоємного обладнання системи водопостачання та водовідведення. На стадії завершення — будівництво мосту через Случ у мікрорайоні «Лубчиця». На 177 вулицях з’явилися нові світлодіодні ліхтарі, замінено майже 10 кілометрів нових електромереж. Проведено ряд поточних і капітальних робіт на 22 вулицях.
У зв’язку з утворенням підприємства «Шляхрембуд», очікуються покращання у роботі комунальної галузі. Зокрема, придбано асфальтний завод та 12 одиниць спецтехніки, згодом заплановано оновити техніку ще на 13 машин.
Завершуються ремонти на трьох спортивних об’єктах: спортзалу для занять важкою атлетикою ДЮСШ, тренувального залу з вільної боротьби, приміщення для занять танцями, проведено ремонт у ДЮСШ (МПК). Відкрито центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів у приміщенні МЦСССДМ. Днями збулася мрія колективу — центр отримав спецавтомобіль.
«Далеко не все, шановні земляки, вдалося і вдається! Як і в кожній сім’ї — у себе вдома, — резюмував досягнення Володимир Загривий. — На жаль, є втрати. Зупинено роботу м’ясокомбінату — гіганта промислового виробництва при Радянському Союзі. Причини — наслідок, мабуть, державної політики в АПК. Є ще одна втрата — демонтовано невеличкий цех з переробки пластикових пляшок, який розміщувався на заводі сільгоспмашин».
До негараздів мер відніс також колосальні втрати житлово-комунального господарства, підприємства якого не мають обіцяної державою фінансової допомоги. За словами Володимира Івановича, уся міська громада потерпає від дрібних і великих крадіжок майна: «Усім необхідно усвідомлювати, що влада без підтримки і реальних дій з боку громади потрібного у місті не зробить».
Вкотре було сказано про те, що у здійсненні повноважень органи місцевого самоврядування є надзвичайно залежними від чинного законодавства, своєчасного фінансування соціальних галузей. «Якщо хтось думає, що міська рада, її виконком, міський голова тут господарі, — він абсолютно далекий від гіркої істини! Тож не тільки Європейський Союз, а й всі громади України очікують ухвалення змін до Конституції та нової Концепції реформування місцевого самоврядування».
Серед нововведень — мер відтепер вважає за необхідне заслуховувати інформації керівників усіх регіональних відділень органів державної влади, які не підконтрольні міській владі, але на недоліки у роботі яких городяни постійно звертають увагу. Також у місті планується продовжити реалізацію близько 30 проектів.
Підготувала Юлія КЛИМЧУК
Фото Юрія ДРОБОТА