Звягельський календар

Звягельський календар

1362 рік — війська Великого князя Литовського Ольгерда перемогли татар у битві на р.Сині Води. До Великого князівства Литовського приєдналися Київські, Переяславські, Волинські, Звягельські та Подільські землі.
1582 рік — уперше у писемних джерелах повідомлялося, що у місті була церква.
1932, лютий — розпочалось будівництво Новоград-Волинського укріпленого району №7, який входив до складу «Лінії Сталіна». Паралельно йшла розбудова військових містечок: казарм для особового складу, житлових будинків керівного складу, стаєнь, їдальні, крамниці, лазні, прального комбінату, Будинку Червоної Армії, шпиталю, школи, дитячого садка, водокачки з водогінною, каналізаційною системами та очисними спорудами; полігонів: навчальних полів, стрільбищ, танкодрому; доріг, мостів, ліній зв’язку та інших об’єктів і споруд. Для прикордонних військ були побудовані: комендатура, застави, складські приміщення, прикордонне обладнання, лінії зв’язку та сигналізації, спостережні вишки, прикордонні смуги стеження та ін.Будівництво відбувалось із 1932 до 1939 року — перша черга, 1940 рік — друга черга.
У місті дислокувались дві механізовані бригади, кавалерійська дивізія, спецчастини Київського військового округу, авіаційні полки. Командний пункт укріпрайону було споруджено в Робочому селищі, нині це вулиця Богуна, на краю яру, КП виконаний у вигляді двоповерхової споруди розмірами 16,2х16,05 м, з перекриттям товщиною не менше 2 м. На верхньому поверсі знаходилися: вартове приміщення, приміщення для офіцерів зв’язку, умивальник, туалет, санітарна кімната, зал для нарад, телефонний вузол, радіорубка, акумуляторна, бойлер. На рівні нижнього поверху знаходилися численні кімнати для відділів штабу, машинний зал, вентиляторна, приміщення фільтрів, а також колодязь системи водопостачання. Показниками комфортності споруди є численні вестибюлі перед робочими приміщеннями, паркетні підлоги в них і коридорах, керамічна плитка на підлозі і стінах санітарно-технічних приміщень, а також водяний змив у туалеті.
1959 рік, лютий — до складу міста включені село Лубчиця і хутір Лідівка (на лівому березі Случі біля залізниці, нині — район вулиць Некрасова і Пархоменка).
1960 рік, лютий — кондитерський цех промислової артілі ім.40-річчя Жовтня перейшов у нове приміщення і освоїв випуск карамелі «Барбарис», «Дюшес», «Прозора» та «М’ятна».
1991 рік, лютий — на території фортеці відкрито паркову скульптуру «Лукаш і Мавка» (автор — професор В.Швецов із Києва).
2002 рік, лютий — уродженець Новограда-Волинського Олександр Іванишин представляв Україну на ХІХ зимових Олімпійських іграх у Солт-Лейк-Сіті (США) у змаганнях з бобслею.