Нестабільність гривні починає відображатися на продуктах

Базар у неділю набирає обертів, погода стає сприятливішою для торгів під відкритим небом. Єдине, що тривожить пересічного покупця, — нібито й непомітне, зростання цін на деякі продукти харчування. Овочі стабільно під кінець зими додають у ціні, а от завезені фрукти напряму залежать від курсу долара.
Відро картоплі — 40 грн., вроздріб — 5 грн./кг, морква та буряки — 4-5 грн./кг, цибуля 7,50-8 грн./кг, оптом — 6,80 грн./кг, часник — 20 грн./кг, капуста 2,5-4 грн./кг.
Щодо фруктів, то здорожчали яблука — 8-9,20 грн./кг, мандарини — 12-18 грн./кг, апельсини — 12 грн. /кг, банани — 13 грн. /кг, лимони — 16 грн./кг, ківі — 16 грн./кошик, гранати — 19-22 грн./кг, печериці — 12,50-16 грн./кг.
Молоко — 12 грн.(півторачка), сметана збирана — 13-15 грн./півлітра, шматочок творогу — 14-22 грн., домашнє масло (близько 250 гр.) — 20 грн., домашні яйця — 14-17 грн./дес., фермерські — 8-8,5 грн./дес. Тушка півня — 70 грн., бройлера — 140-240 грн., качка — 90 грн.
Стабільною залишається ціна на м’ясо: стегно — 37 грн./кг, лопатка без кістки — 47 грн./кг, биток — 48 грн./кг, поребрина — 38 грн./кг, сало — 15-33 грн./кг, підчеревина — 36 грн./кг, яловичина — 35-55 грн./кг, фарш — 38 грн./кг. Домашня печена кров’янка — 30 грн./кг.
Жива риба додала у ціні на 1-2 грн: карасі — 16,50 грн./кг, толстолоб — 17,50 грн./кг, коропи — 25-35 грн./кг, аж на 15% здорожчала копчена мойва — 28 грн./кг, копчена салака — 30 грн./кг, та філе оселедця — 36 грн./кг.
Як пояснила мені продавець — підвищилася закупівельна вартість… Традиційна солона хамса — 13 грн./кг, кілька — 16,50-17,50 грн./кг, оселедець — 25 грн./кг, скумбрія — 52 грн./кг, мідії — 60 грн./кг. Заморожена мойва — 16,50 грн./кг, оселедець — 20 грн./кг, хек — 28 грн./кг, хокі — 32 грн./кг, шматочки лосося — 55 грн./кг, філе пеленгасіуса — 32 грн./кг.
Ціна на цукор поки що застигла на позначці 355 грн./50 кг, у роздріб — 7,80 грн./кг, стабільною залишається вона на борошно та крупи, хоча підвищення вартості бензину незабаром вплине і на основну групу товарів продуктового кошика пересічного українця.
Підготувала Ольга ДЕМЧУК