Ветерани отримають грошову допомогу до 9 Травня в більшому розмірі, незважаючи на кризу!

Добрий день, редакція газети «Звягель»! Звертається до вас ветеран Великої Вітчизняної війни. Представники Уряду неодноразово заявляли, що в бюджеті немає коштів та що необхідно скоротити всі соціальні виплати. У зв’язку з цим хочу вас запитати, чи буде в цьому році грошова допомога та в якому розмірі?
Михайло Н., м.Новоград-Волинський

На запитання відповідає начальник юридичного відділу газети «Звягель» Геннадій ФРЕГЕР:
Дійсно, ми щодня чуємо від урядовців, що бюджетні кошти розкрадені попередньою владою та що необхідно економити і скорочувати видатки на соціальні виплати. Але, попри це, урядовці не тільки не скоротили виплати ветеранам Великої Вітчизняної війни, а й навпаки, збільшили їх у порівняні з минулим роком, хоча й не дуже суттєво. Так, 16 квітня 2014 року Кабінетом Міністрів України прийнято постанову №102 «Деякі питання виплати у 2014 році разової грошової допомоги, передбаченої Законами України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» та «Про жертви нацистських переслідувань», якою встановлені нові, дещо збільшені, суми одноразової грошової допомоги до Дня Перемоги.
Але перед тим, як зазначити суми грошової допомоги, варто роз’яснити деякі терміни, що вживаються, оскільки сума грошової допомоги залежатиме від категорії, до якої належить особа, котра має право на таку допомогу.
ВЕТЕРАНИ ВІЙНИ
Ветеранами війни є особи, які брали участь у захисті Батьківщини чи в бойових діях на території інших держав. До ветеранів війни належать: учасники бойових дій, інваліди війни, учасники війни.
УЧАСНИКИ БОЙОВИХ ДІЙ
Учасниками бойових дій є особи, які брали участь у виконанні бойових завдань із захисту Батьківщини у складі військових підрозділів, з’єднань, об’єднань усіх видів і родів військ Збройних Сил діючої армії (флоту), у партизанських загонах і підпіллі та інших формуваннях як у воєнний, так і в мирний час.
УЧАСНИКИ ВІЙНИ
Учасниками війни визнаються військовослужбовці, які в період війни проходили військову службу у Збройних Силах колишнього СРСР, трудівники тилу, а також інші особи, передбачені цим Законом.
ІНВАЛІДИ ВІЙНИ
До інвалідів війни належать особи з числа військовослужбовців діючої армії та флоту, партизанів, підпільників, працівників, які стали інвалідами внаслідок поранення, контузії, каліцтва, захворювання, одержаних під час захисту Батьківщини, виконання обов’язків військової служби (службових обов’язків) чи пов’язаних із перебуванням на фронті, у партизанських загонах і з’єднаннях, підпільних організаціях і групах та інших формуваннях, у районі воєнних дій, на прифронтових дільницях залізниць, на спорудженні оборонних рубежів, військово-морських баз та аеродромів у період громадянської та Великої Вітчизняної воєн або з участю в бойових діях у мирний час.
ОСОБИ, ЯКІ МАЮТЬ ОСОБЛИВІ ЗАСЛУГИ ПЕРЕД БАТЬКІВЩИНОЮ
Особами, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, вважаються Герої Радянського Союзу, повні кавалери ордена Слави, особи, нагороджені чотирма і більше медалями «За відвагу», а також Герої Соціалістичної Праці, удостоєні цього звання за працю в період Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років.
ПОРЯДОК І СТРОКИ ВИПЛАТИ ГРОШОВОЇ ДОПОМОГИ
У відповідності до ст.17-1 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», щорічну виплату разової грошової допомоги здійснює орган соціального захисту населення через відділення поштового зв’язку або через установи банків (шляхом перерахування на особовий рахунок отримувача) пенсіонерам — за місцем отримання пенсії, а особам, які не є пенсіонерами, — за місцем їх проживання чи одержання грошового утримання, в строк до 5 травня поточного року.
Особи, які не отримали разової грошової допомоги до 5 травня, мають право звернутися за нею та отримати її до 30 вересня відповідного року, в якому здійснюється виплата допомоги.
Громадянам, які належать до кількох категорій осіб, згідно з цим Законом виплачується одна допомога — у більшому розмірі.
Разова грошова допомога не виплачується в разі смерті отримувача до 5 травня або набуття громадянином статусу особи, яка має право на допомогу, після 5 травня відповідного року, в якому здійснюється виплата допомоги.
Сума разової грошової допомоги, що належала особі, згідно з цим Законом, і залишилася не одержаною у зв’язку з її смертю, не включається до складу спадщини і виплачується батькам, чоловіку (дружині), дітям особи, якій передбачена виплата разової грошової допомоги, або родичам, які проживали разом із нею.
СУМА ГРОШОВОЇ ДОПОМОГИ В 2014 РОЦІ
Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів №102 «Деякі питання виплати у 2014 році разової грошової допомоги, передбаченої Законами України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» та «Про жертви нацистських переслідувань», виплата разової грошової допомоги у 2014 році здійснюється у таких розмірах:
1) інвалідам війни та колишнім малолітнім (яким на момент ув’язнення не виповнилося 14 років) в’язням концентраційних таборів, гетто та інших місць примусового тримання, визнаним інвалідами від загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин:

  • інвалідам I групи — 2575 грн.;

  • інвалідам II групи — 2250 грн.;

  • інвалідам III групи — 2020 грн.


2) учасникам бойових дій та колишнім неповнолітнім (яким на момент ув’язнення не виповнилося 18 років) в’язням концентраційних таборів, гетто, інших місць примусового тримання, а також дітям, які народилися у зазначених місцях примусового тримання їх батьків, — 795 грн.;
3) особам, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, — 2575 грн.;
4) членам сімей загиблих та дружинам (чоловікам) померлих інвалідів війни, дружинам (чоловікам) померлих учасників бойових дій, учасників війни і жертв нацистських переслідувань, визнаних за життя інвалідами від загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин, які не одружилися вдруге, — 400 грн.;
5) учасникам війни та колишнім в’язням концентраційних таборів, гетто, інших місць примусового тримання, особам, які були насильно вивезені на примусові роботи, дітям партизанів, підпільників, інших учасників боротьби з націонал-соціалістським режимом у тилу ворога — 145 грн.
Насамкінець варто зазначити, що більшість із нас до недавнього часу реально не усвідомлювали, наскільки є цінним чисте та мирне небо над головою. Дуже хотілось би вірити, що сучасні військовослужбовці не осоромлять честь своїх дідів та прадідів та відстоять територіальну цілісність та незалежність України!
Також хочу привітати від щирого серця усіх ветеранів Великої Вітчизняної війни з Днем Перемоги, подякувати за їх героїзм, самовідданість та побажати міцного здоров’я, достатку та довголіття!