Шкіра має бути не тільки красивою, а й здоровою

Красива шкіра — це показник здоров’я людини. Але багато чого намагається вразити нашу шкіру, зокрема, радіоактивне сонце, від якого рясно висипають родимки та папіломи.
Ультрафіолетове сонячне випромінювання є основною причиною раку шкіри. Ця хвороба має латентний період від 20 до 30 років, а це означає, що виникнення пухлин може бути пов’язане з тим, що ви робили, чи який спосіб життя вели 20-30 років тому; незручне взуття і надактивний спосіб життя, які провокують появу мозолів та бородавок; також погана спадковість, у зв’язку з якою кожен наступний рік життя загрожує появою нових і нових папіломок, родимок.
Все це є доброякісними шкірними утвореннями. Наче і не небезпечні, наче і не турбують, і не завжди виглядають непривабливо. Але основна проблема полягає в тому, що при певних обставинах, наприклад, якщо поранити родимку — це утворення може стати злоякісним. Тобто потенційно кожна родимка, невус, папіломка може стати раковим утворенням.
Поширені види раку шкіри — немеланомні раки (базальноклітинний та плоско клітинний) та меланома. Перші два різновиди зазвичай лікуються до того, як починають поширюватися.
Меланома — найбільш небезпечний вид раку шкіри порівняно із двома названими раніше, оскільки може спричиняти метастази та швидко поширюватися на інші частини тіла через шкіру або лімфатичну систему. Зазвичай проявляється на тих частинах тіла, які не постійно, а лише час від часу потрапляють під дію прямих сонячних променів, наприклад під час засмаги. Це можуть бути стегна або ноги. Меланома може розпочатися уже з наявної у вас родимки або веснянки, чи з будь-якої ділянки шкіри.
Дуже важливо виявити рак шкіри на ранній стадії.

  • Зверніть увагу на такі ознаки: рани, які не загоюються; ділянки, де шкіра лущиться та грубіє; червоні та коричневі плями на шкірі; будь-які підозрілі новоутворення. Щоправда, майте на увазі, що у дорослих доволі часто з’являються нові утворення, наприклад, родимки. Якщо у вас з’явилося щось нове на епідермісі, проведіть самообстеження та зверніться до лікаря.

  • Утворення може з більшою вірогідністю виявитися раковим, якщо воно має неправильну або несиметричну форму, нерівні краї, два або більше відтінки кольору, або більші за олівець у діаметрі.

  • Базальноклітинний (базаліома) вид цієї хвороби зазвичай з’являється на тих частинах шкіри, які найбільше піддаються впливу сонячних променів: обличчі, шиї, верхній частині грудної клітини та спини. З пухлин може сочитися жовтувата рідина, вони мають перлинно-сірий колір і видимі назовні маленькі кровоносні судини.

  • Плоскоклітинний рак також зазвичай починається на тих же ділянках шкіри, що і базально-клітинний. Проте, він також з’являється на плечах та кистях. Пухлини в такому випадку мають рожевий чи червонястий колір. Деякі з них можуть лопатися, кровити та затягуватися, але ніколи не загоюються.

  • У групі ризику розвитку меланоми знаходяться люди зі світлою шкірою, блакитними очима, рудим або світлим волоссям. У них так званий перший фототип шкіри. Це означає, що в їх шкірі міститься мало пігменту, який захищає від ультрафіолету. Тому світлошкірі люди майже не засмагають, опромінення сонячним світлом призводить до почервоніння — опіку.


Також до злоякісної пухлини шкіри схильні люди з другим типом шкіри. Шкіра у них також світла, очі блакитні та зелені, волосся русяве, світло-каштанове.

  • Ще один фактор ризику — відвідування соляріїв. Перед походом в солярій кожен повинен проконсультуватися з дерматологом. Якщо лікар знайде на тілі пацієнта так званий диспластичний невус (певний вид родимки), то солярій йому протипоказаний.

  • Для профілактики захворювання або для своєчасного виявлення меланоми слід періодично відвідувати дерматолога. Можна проводити і самостійний огляд свого тіла кожен місяць, але в цьому випадку вам необхідно точно знати, в яких місцях у вас знаходяться родимки.

  • Для батьків важливим завданням має стати захист шкіри ваших дітей від агресивного впливу сонячних променів. Доведено, що опіки шкіри, отримані до 18 років, збільшують ризик розвитку меланом в майбутньому. Тому потрібно подбати про придбання спеціальних сонцезахисних засобів для дітей. Малюки молодше півроку взагалі не повинні піддаватися впливу прямих сонячних променів. Якщо підходити до питання про захист шкіри правильно і своєчасно проходити обстеження у лікаря, то негативних наслідків можна уникнути.


С.ГУМЕНЮК, завідувач дерматовенерологічним диспансером міськрайТМО