Що передбачає закон, через неприйняття якого Яценюк збирався у відставку!?

Добрий день, редакція газети «Звягель»! Які зміни передбачає закон, запропонований Урядом?
Анатолій С., м.Новоград-Волинський

На запитання відповідає начальник юридичного відділу газети «Звягель» Геннадій ФРЕГЕР:Напевно, кожний українець бачив або чув емоційний виступ Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка, коли він заявив про свою відставку після провалу Верховною Радою запропонованих ним змін до бюджету.
Щоправда, високопосадовці змогли знайти компроміс, законопроект з певними правками був прийнятий 30.07.2014р. Верховною Радою, а Яценюк залишився очолювати Уряд. Чого ж так нервував Прем’єр? Які зміни передбачає Закон України «Про внесення змін до Закону України» Про Державний бюджет України на 2014 рік?
Звісно, основна частина даного Закону стосується змін у розмірах видатків на різні галузі. Також даний Закон передбачає, що пільги та виплати чорнобильцям, ветеранам та дітям війни, військовим пенсіонерам та іншим пільговикам будуть застосовуватись у порядку та розмірах, встановлених Кабінетом Міністрів України, виходячи з наявних фінансових ресурсів бюджетів усіх рівнів, бюджету Пенсійного фонду України та бюджетів інших фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування на 2014 рік.
Крім вищезазначеного, даний Закон передбачає ще ряд суттєвих змін.
ЗМІНА ПОРЯДКУ ДЕРЖЗАКУПІВЕЛЬ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ
У 2014 році в умовах воєнного стану дія Закону України «Про здійснення державних закупівель» не поширюється на випадки закупівель товарів, робіт і послуг, які здійснюються для потреб Збройних Сил України, інших військових формувань, правоохоронних та інших державних органів з метою виконання завдань щодо відсічі збройної агресії, забезпечення недоторканності державного кордону та захисту держави.
ОБМЕЖЕННЯ ЩОДО ПЕРЕВІРОК ПІДПРИЄМСТВ ТА ПІДПРИЄМЦІВ
Перевірки підприємств, установ та організацій, фізичних осіб-підприємців контролюючими органами (крім Державної фіскальної служби України) здійснюються протягом серпня-грудня 2014 року виключно з дозволу Кабінету Міністрів України або за заявкою суб’єкта господарювання щодо його перевірки.
СКОРОЧЕННЯ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ ДЕРЖСЛУЖБОВЦЯМ
Членам Кабінету Міністрів України, керівникам центральних органів виконавчої влади та інших державних органів (крім органів, підрозділи яких беруть участь у проведенні антитерористичної операції), народним депутатам України до завершення антитерористичної операції місячна заробітна плата нараховується лише в розмірі посадового окладу.
СКОРОЧЕННЯ, ВІДПУСТКИ ЗА СВІЙ РАХУНОК ТА ІНШІ ОБМЕЖЕННЯ ТРУДОВИХ ПРАВ ДЕРЖСЛУЖБОВЦІВ
Керівники центральних органів виконавчої влади, які здійснюють контроль та нагляд у відповідних галузях і сферах, та центральних органів виконавчої влади, виконання функцій яких можуть здійснювати відповідні міністерства, з метою забезпечення скорочення видатків, передбаченого цим Законом, повинні здійснити заходи щодо оптимізації штатної чисельності працівників, надання працівникам відпусток без збереження заробітної плати, встановлення для працівників режиму роботи на умовах неповного робочого часу, зменшення або скасування стимулюючих виплат, підвищень посадових окладів, зменшення надбавок і доплат, які встановлені у граничних розмірах, переглянути укладені договори на придбання товарів, робіт, послуг.
Керівникам зазначених центральних органів виконавчої влади надано право у межах бюджетних призначень без згоди та попередження працівників встановлювати для них режим роботи на умовах неповного робочого часу та надавати відпустки без збереження заробітної плати на визначений цими керівниками термін.
Установлено, що під час здійснення центральними органами виконавчої влади цих заходів:

  • положення статті 26 (Відпустки без збереження заробітної плати) Закону України «Про відпустки» та статтей 32 (Переведення на іншу роботу. Зміна істотних умов праці), 56 (Неповний робочий час) та 84 (Відпустки без збереження заробітної плати) Кодексу Законів про працю України (в частині обмеження терміну відпустки без збереження заробітної плати, необхідності повідомлення не пізніше, ніж за два місяці та погодження з працівником встановлення режиму роботи на умовах неповного робочого часу) не застосовуються;

  • до працівників, які перебувають у відпустках без збереження заробітної плати, відповідно до цього Закону, обмеження щодо сумісництва та суміщення з іншими видами діяльності, встановлені статтею 7 Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції», не застосовуються.


СКОРОЧЕННЯ ЧИСЕЛЬНОСТІ КОНТРОЛЮЮЧИХ ТА ДОЗВІЛЬНИХ ОРГАНІВ
Кабінет Міністрів України повинен до 1 жовтня 2014 року надати Верховній Раді України проекти законів України щодо перегляду функцій та повноважень контролюючих та дозвільних органів з метою приведення їх до стандартів Європейського Союзу та внести зміни у власні нормативно-правові акти з метою усунення дублювання функцій, скорочення обсягу функцій та обсягу контрольно-наглядової роботи та відповідного скорочення чисельності.