Звягельський календар

Звягельський календар

\"Звягельський1796 рік, 13 жовтня — остання володарка Звягеля княгиня Любомирська у заміжжі Потоцька, потім Зубова та Уварова (1773-1810 р.р.).
продала володіння за 333579 карбованців «для устроения в нем губернського города Новограда-Волынского» (згідно з купчою у волинському намісництві в палаті громадянського суду).
1922 рік, 13 жовтня — Президія політичного виконавчого комітету прийняла рішення про взяття шефства трудящих міста над 131-м Таращанським полком, що дислокувався в Новограді-Волинському (протягом року зібрано понад 300 пар білизни).
1930 рік, 4 жовтня — у Києві на 82 році життя відійшла у вічність Ольга Петрівна Косач (Олена Пчілка).
\"Звягельський1942 рік, 5 жовтня — у Житомирі страчено М.М.Ніколаєва, редактора підпільної газети «Червоний партизан». За час існування підпільної друкарні було випущено 4100 листівок.
1945 рік, жовтень — для відкриття театрального сезону 1945-46 років до Новограда-Волинського прибули на постійну роботу провідні актори з театрів м.Київ.
1960 рік — до складу міста увійшли села Смолка, Ржатківка і район гранітного кар’єру.
\"Звягельський1961 рік, 13 жовтня — на кордоні СРСР та Чехословаччини завершено будівництво нафтопроводу «Дружба», частина якого проходить поблизу Новограда-Волинського.
1962 рік, 9 жовтня — відбулося велике міськрайонне Свято урожаю. Святково прикрашені колони пройшли вулицями міста на стадіон «Авангард». Четверо юнаків у костюмах космонавтів спустилися з гелікоптера мотузковою драбиною та зачитали привітання. Імпровізована ракета розсипала тисячі різнокольорових листівок. Відбулися урочисті проводи на пенсію трудівників міста і села. Режисер свята — Б.Г.Шарварко.
\"Звягельський1971 рік, 9 жовтня — отримали ключі від квартир мешканці новозбудованого будинку на вул.Шевченка, перший поверх якого віддано для розміщення агентства «Союздрук» та відділення пошти.
1973 рік, 12 жовтня — у Палаці культури ім.Щорса проведено перше засідання новоствореного клубу правового виховання молоді «Щит і меч» (голова клубу — Савич Тетяна Миколаївна, секретар комісії у справах неповнолітніх).
\"Звягельський1986 рік, 5 жовтня — вперше проведено Свято міста (режисер Розгон Дмитро Пилипович — директор Палацу культури).
\"Звягельський1994 рік, 12 жовтня — сесія міської ради народних депутатів затвердила ескізи малого та повного гербів Новограда-Волинського, корогви (гербового знамена) та прапор міста (автор — М.О.Босенко).
2003 рік, 10 жовтня — за ініціативи міської організації жінок започатковано і вперше проведено міське свято «Моє квітуче місто».
2008 рік, 9-12 жовтня — на чемпіонаті світу і Європи з гирьового спорту у Архангельську 40 медалей і відзнак здобули новоград-волинські силачі — Олександр Дідовець, Костянтин Сєряков, Валерій Постіженко і Олег Мороз.