«Не усі є Аполлонами та Афродітами, але не фотогенічних людей не буває»

«Не усі є Аполлонами та Афродітами, але не фотогенічних людей не буває»

\"«НеЦьогорічна осінь забавилася у весну, балуючи нас теплом і сонцем, тож традиційні осінні депресія та хандра пішли у відпустку. І поки хтось вважає таку погоду аномальною, — інші цим насолоджуються. Серед тих, кому вдається вдало використовувати позитив теплої осені, — місцевий фотограф Віталій Пташник. Багато хто пам’ятає його за оригінальним, не типовим для фотографа, виглядом — із довгими рудими кучерями під широкополою шляпою. А тепер Віталій запам’ятається багатьом ще й різними цікавими проектами: патріотичними фотосесіями на тлі українського прапора, осінніми зйомками на природі, «літаючими людьми», портретами для дружнього класу, романтичними весільними сюжетами тощо. Про те, якою творчою і плідною може бути осінь, — у нашому інтерв’ю з фотографом.
— Віталику, така осінь, як зараз, вона надихає, чи не так?
— Ще й як! Барви осені є напрочуд гармонійні, тому й сприймаються людьми не буденно, а грайливо, комфортно, радісно, часом — пристрасно. Йдеш по вулиці, а навколо тебе стільки прекрасного! Це і спонукає до роботи над ідеєю, а далі — планування та конструювання задуму. І коли настає час втілити його, то знову поринаєш у палітру осінніх емоцій, які нерідко удосконалюють ідею, змінюють її… Ось цим і оригінальна робота фотографа восени, коли результат здатен перевершити задум.
\"«Не— У тебе є прикольні світлини, де люди «літають». Що за хитромудре ноу-хау?
— Це метод «Hadoken» — назва пішла від спеціального методу атаки у серії відеоігор. Його суть полягає у впливі на супротивника шляхом енергетичних потоків. У казках та фентезі це — магія, а у нашому сприйнятті — безконтактний бій. Щоб реалізувати такий задум, потрібна ідея з книги, фільму чи відеогри. Учасниками активної фотосесії можуть стати друзі, знайомі або випадкові люди. Фотоапарат рекомендую той, який має режим ручного керування, автоматичний тут не підійде.
— На фотографіях зараз популярна патріотична тема. Чи помітив таку тенденцію серед своїх замовників?
— Я працюю над класичним дизайном фотокниг, виконую їх за стандартами більд-редагування. Головне у книзі — це фотографія та її зміст, а патріотична атрибутика — це лише один із елементів. Рекомендував би народні етнічні елементи: полотняні тканини, елементи вишивки, різьблення та гравіювання на камені, металі чи дереві тощо.
\"«Не— Траплялися у твоїй практиці якісь цікаві випадки, курйози під час зйомок?
— Так, часто головними генераторами таких випадків є діти. Одні мають страх перед камерою, тому її доводиться маскувати, а іноді маскуватися доводиться й самому фотографу. Для цього я використовую м’які іграшки та пледи. А часом трапляються такі діти, що за ними камера не встигає! Також бувають курйози із тим, як дістатися до місця зйомок. Іноді доводиться ходити через хащі, підійматися, спускатися, знаходитись на незручних позиціях.
— Ти колись був відеооператором, тепер — фотограф. Звідки така любов до об’єктива?
— Свою кар’єру у візуальному мистецтві я розпочав навіть не відеооператором, а монтажником відеосюжетів, а камеру взяв уже рік потому. Зрозумів, що коли у тебе виходить і ти досягаєш певного рівня, це — твоє. Якісний об’єктив допомагає при цьому реалізуватися.
— Ти відвідуєш різні майстер-класи. Скажи, чи з кожної людини можна зробити професійного фотографа?
— Як казав американський винахідник Томас Едісон: «Геній — це на 99 відсотків праця до знемоги і на один відсоток — гра уяви». Кожен може стати професіоналом у будь-якій сфері, якщо працюватиме над собою. Спеціалізовані книги, статті, лекції, спілкування із досвідченішими професіоналами дадуть свій результат. Мій шлях зайняв десять років, тим не менше, попереду — безліч нових знань.
— Які теми для фотографування — твої улюблені?
— 90 відсотків моїх робіт — це фото людей, де відображується настрій, почуття, емоції. Тому улюблений жанр фотографії — це портрет.
\"«Не— Люди іноді вважають себе не фотогенічними і не люблять через це фотографуватися. Як із цим боротися?
— Це — стереотип, що призводить до комплексів. Звісно, не усі можуть виглядати на фото, як Аполлон чи Афродіта. Але праця над собою у фізичному та духовному планах дає позитивні результати. Плюс співпраця з професійним фотографом та його командою — і ви позбудетеся комплексу «не фотогенічності». Пам’ятайте, що фотографія створюється до спуску затвору, а не у «фотошопі»! Працюйте над собою, і «фотошоп» вам буде не потрібен.
— Є приказка, що чоботар — сам часто без чобіт. А ти любиш фотографуватися?
— Я фотографуюся, але не часто. Маю декілька нормальних світлин, вистачить. Люблю сфотографуватися із цікавими замовниками, яких фотографую, — це я так «селфі» знімаю.
— Сьогодні у кожного є фотоапарат. Як треба фотографувати, аби вирізнятися з маси?
— Фотоапарат є майже у кожного, а от уміння ним користуватися — це для багатьох проблема. Натомість слід уміти користуватися інструментом. Перед натисканням «кнопки» не зайве продумати зміст фотографії, замислитися над формою та кольором кадру. Тоді, з часом, у вас з’являться пристойні знімки.
— У тебе є професійна мрія?
— Гадаю, що кожен буде щасливий, коли його праця цінується та дарує людям радість. Хочеться відкрити власну творчу майстерню та на світ подивитися.
— Цікаво, хто буде фотографувати на твоєму власному весіллі? Віталику, ти одружуватися збираєшся?
— Із кандидатурами фотографів я визначуся, із цим проблем не буде. Залишається організувати саме весілля. Гадаю, зроблю це в цьому житті (сміється — авт.)
— Що ж, «Звягель» бажає тобі здійснення мрій та нових цікавих проектів! І запрошуй нас на фотосесії!
Розмовляла Юлія КЛИМЧУК
Фото Віталія ПТАШНИКА