4 грудня — свято Введення у храм Пресвятої Богородицi

Інша назва цього свята — Третя Пречиста. У церковному календарі воно вважається одним із найбільших православних свят.
За церковними переказами, коли Діві Марії виповнилося три роки, її благочестиві батьки приготувалися виконати свою обітницю. Вони скликали родичів, запросили ровесниць своєї доньки, одягли її в найкращий одяг і в супроводі народу, співаючи релігійні пісні, повели її в єрусалимський храм для посвячення Богу.
Виконавши свою обітницю, Іоаким та Анна повернулися додому, а Марія залишилась у храмі. Там вона, разом з іншими дівами, навчалася Закону Божому та рукоділлю. Вона ревно молилася, читала Святе Письмо і суворо дотримувалася посту, адже їй наперед було призначено Богом стати Матір’ю Сина Божого, який відкриє людям дорогу в Царство Небесне.
До цього дня потрібно завершити всі сільськогосподарські роботи. Дуже великим гріхом після Введення вважається копання або ж розпушування землі.
Цікаво, що багато обрядів і прикмет на Введення дуже схожі на новорічні. Скажімо, поганою прикметою вважається, коли на Введення першою до хати увійде жінка (особливо літнього віку).
Категорично забороняється цього дня прати білизну, шити, копати землю, бо Господь відпускає на Землю душі праведних, щоб вони могли побачити своє тіло. Звідси ще одна назва свята — Видіння.