МИКОЛА БОРОВЕЦЬ: «ІНФЛЯЦІЯ ЗВОДИТЬ НАНІВЕЦЬ ЗРОСТАННЯ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ»

МИКОЛА БОРОВЕЦЬ: «ІНФЛЯЦІЯ ЗВОДИТЬ НАНІВЕЦЬ ЗРОСТАННЯ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ»

\"МИКОЛАВже традиційно міський голова М.П.Боровець збирає представників регіональних ЗМІ на прес-конференції, де розглядаються найактуальніші проблеми та питання життєдіяльності нашого міста. Цього разу Микола Боровець підвів підсумки минулого півріччя, а також відповів на запитання журналістів.
— Миколо Петровичу, яким було це півріччя для Новограда-Волинського?
— Незважаючи на складнощі у вищих ешелонах влади та на те, що вже протягом півріччя з великими потугами працює обласна рада, Новоград-Волинський тримається на нормальному рівні, ситуація у нас стабільна, помалу вирішуємо різноманітні питання та проблеми. Можна сказати, що життя у нашому місті проходило згідно з планами соціально-економічного розвитку: те, що задумали, вирішуємо. На жаль, ми ніяк не можемо вплинути на ті негативні інфляційні процеси, які відбуваються у державі, а також на цінові позиції. Хоча в цілому цього року середня заробітна плата в Новограді-Волинському зросла на 54% і нині становить 1235 грн., але підняття цін практично зводить нанівець цей показник.
— Чи можна говорити про нарощення промислового виробництва?
— З темпами росту промислового виробництва наш показник є найкращим в області і складає 142%. Переважно здобутки маємо за рахунок харчової промисловості (м’ясокомбінат – у 2,6 рази), машинобудування («Техна»), а також таких підприємств, як швейна фабрика «Леся», «Новотекс», «Новофармбіосинтез» та меблева фабрика «Мірт».
— Які підприємства є лідерами з ростом заробітної плати?
— Що стосується росту заробітної плати, то найбільш відчутний він тільки по окремих галузях, зокрема будівництва і промислового виробництва, де через недостатність кадрів роботодавці просто змушені були відчутно підняти заробітну плату. На жаль, найменш соціально захищені категорії населення такого приросту не відчули. Ріст пенсій і заробітних плат бюджетникам (освітянам та лікарям) очікується лише з вересня.
— Який стан справ з виконанням бюджету?
— Ми успішно виконуємо бюджет, зокрема – його прибуткову частину. На сесії міської ради вже тричі цього року уточнювали бюджет, збільшуючи прибуткову і видаткову частини – на 2,5 млн. грн. І в результаті за 1 півріччя цього року до загального фонду міського бюджету надійшло 51,1 грн., з яких понад план – 1,6 млн. грн. Уточнений план виконано більш як на 103%.
Хочу зазначити, що зобов’язання уряду по соціальних пільгах виконується повністю – на ці цілі з державного бюджету нам надійшло 12,2 млн. грн. Але разом із тим лише десь на 20% фінансуються програми, що стосуються таких категорій населення, які мають пільги на придбання медикаментів, проїзд у міському транспорті. Найбільше недофінансування – на відпуск медикаментів чорнобильцям. На рік на одного ліквідатора передбачено державним бюджетом 26,4 грн., або 2,2 грн. на місяць. Але ж більшість ліквідаторів мають проблеми зі здоров’ям і постійно потребують лікування. Що сьогодні можна купити в аптеці за ці дві гривні? Питання, як то кажуть, риторичне.
(Продовження у наст. номері)
Записала Лариса ЛУК’ЯНЕЦЬ