Сто днів Миколи Боровця

Сто днів Миколи Боровця

\"СтоДесятого березня Микола Боровець провів пресконференцію за підсумками перших ста днів роботи на посаді міського голови. Зустріч із пресою відбулася за присутності всіх трьох його заступників, секретаря міської ради та керуючого справами виконавчого комітету міської ради, проте Микола Боровець звітував про роботу й відповідав на запитання переважно сам.
Інформаційна довідка про перші 100 днів роботи на посаді, яку роздали журналістам, містить аж шість сторінок формату А4 12-им шрифтом. Попри такі обсяги, Микола Боровець запропонував відвести на його виступ пів години, але в регламент не вклався — промова тривала майже удвічі довше.
ЗВІЛЬНЯЛИСЯ ДОБРОВІЛЬНО?
Щонайперше він відзвітував про кадрові питання міської ради.
«Структура виконавчих органів міської ради станом на жовтень 2020 року складала 172,25 посади (70,25 посади — виконавчий комітет та 102 посади — самостійні управління і відділи). Нині структура виконавчих органів складає 166,75 посади (79,75 посади — виконавчий комітет та 87 посад — самостійні управління та відділи). Скорочення відбулося — 5,5 посади, а це — майже 10%.
Необхідно врахувати, що до Новоград-Волинської міської територіальної громади приєдналися і реорганізовані 4 сільські ради (13 посад).
За період із жовтня 2020 року по лютий 2021 року звільнилося 13 посадових осіб (8 осіб — у виконавчому комітеті та 5 осіб — у самостійних управліннях та відділах). Усі працівники звільнялися за угодою сторін або за скороченням штатів», — повідомив міський голова.
Коли дійшла черга до запитань, він категорично заперечив будь-які факти психологічного тиску на працівників, котрі, за його баченням, мали потрапити під звільнення. Хоча є достатньо свідчень протилежного (дехто навіть обіцяє інтерв’ю, але не факт, що піде до кінця, адже в маленькому місті дуже легко нажити ворогів).
І хоча до певного кола звільнених у громади були питання щодо якості роботи (наприклад, в архітектурі, житлово-комунальному господарстві, культурі), то частина нині безробітних стали жертвами необхідності забезпечити роботою «своїх людей». Тих, хто допомагав у виборчій кампанії, працював при попередніх каденціях чи просто більш лояльний. Лише час (і якість роботи) покаже, яку роль при підборі кадрів відіграє їхній професіоналізм. Що, певно, має бути головним критерієм…
«Враховуючи порядок призначення посадових осіб органів місцевого самоврядування, відбулися перші конкурси на заміщення вакантних посад (відділ культури та туризму міської ради, управління містобудування, архітектури та земельних відносин міської ради, відділ підтримки громадських ініціатив міської ради), тому призначень на цей час не було», — підсумував це питання Боровець, підкресливши, що у своїй діяльності керується відкритістю й публічністю.
ДВІ ТРЕТІХ БЮДЖЕТУ РОЗВИТКУ ОСВІТИ — НА СПОРТЗАЛ У НАТАЛІВЦІ
Доленосною стала сесія міської ради, що відбулася 4 березня. Було розподілено по галузях і конкретних об’єктах 73 мільйони 815 тисяч гривень, призначених у цьому році на розвиток громади.
На галузь освіти передбачено 9,6 млн грн. Із них близько шести мільйонів — на добудову спортивної зали в Наталівській школі.
Крім цього, на забезпечення організації дистанційного навчання в закладах загальної середньої освіти (придбання комп’ютерів) — 2 млн грн; на продовження програми «Вікна» для закладів загальної середньої освіти — 1 млн грн; на оновлення меблів у закладах дошкільної освіти (ліжка, столи) — 330 тис. грн; на виготовлення проєктно-кошторисної документації ремонту харчоблоку та їдальні ЗОШ №3 — 40 тис. грн; на проведення експертизи капітального ремонту фасаду будівлі ЗОШ №2 — 20 тис. грн; на придбання тренажерів для гуртка греко-римської боротьби — 100 тис. грн; на встановлення надбавки для медпрацівників закладів освіти (відповідно до постанови КМУ від 03.02.2021 р. №67) — 162,4 тис. грн; на облаштування спортивного майданчика зі штучним покриттям у ДНЗ «Новоград-Волинське вище професійне училище» — 424 тис. грн; на придбання матеріалів щодо адаптації котельні для роботи басейну в неопалювальний період для НВПЕТ — 300 тис. грн.
Рішенням міської ради до складу Новоград-Волинської міської територіальної громади з 1 січня 2021 року прийнято 4 заклади дошкільної та 4 заклади загальної середньої освіти сіл Великого Молодькова, Дідовичів, Наталівки, Пилиповичів та затверджено їх Статути.
Створено комунальний заклад «Центр позашкільної освіти» шляхом злиття Палацу дітей та молоді міста і Центру науково-технічної творчості учнівської молоді.
НАЙГОЛОВНІШЕ — У ЛІКАРНІ Є КИСЕНЬ
На галузь охорони здоров’я спрямовано 7,5 млн грн.
Микола Боровець підкреслив, що доводиться працювати в непростих умовах, спричинених пандемією. Але зазначив, що наразі наші медики забезпечені всім необхідним, матеріально-технічні питання вирішуються.
На запитання про причини того, чому Новоград-Волинський став сумним лідером ковідної статистики в Житомирській області, міський голова сказав, що це питання вивчалося, висновки є, але це — «конфіденційна інформація».
Поряд із цим одним із найбільших досягнень за звітний період Микола Боровець назвав вирішення питання із кисневим забезпеченням лікарні.
СПОЧАТКУ — КОЛЕКТОРИ, ТОДІ — АСФАЛЬТ?
У галузі житлово-комунального господарства цього року планується освоїти 32 мільйони гривень.
Напрацьовується перелік доріг, на яких проведуть поточний ремонт, здійснюється обстеження кожної з них після зими. Останні п’ять років на ці цілі орієнтовно виділялося 3 млн грн у рік, у цьому році виділено 6 млн грн. Щоправда, як додав заступник міського голови Віталій Якубов, раніше квітня ремонтів на дорогах очікувати не варто.
Є підтвердження, що цьогоріч Новоград отримає 60 млн грн обласних коштів на капітальний ремонт доріг. Ці гроші підуть на ремонт дороги по вулиці Героїв Майдану — однієї з важливих транспортних артерій міста, що простягається від центру майже до залізничного вокзалу.
При цьому в органах місцевого самоврядування тримають в умі, що по цій вулиці (власне, як і по багатьох інших) проходить магістральний колектор — аварійний і зношений, який будь-якої миті може спричинити аварію. Тому планується перед асфальтуванням замінити аварійні ділянки колектора. Втім на пряме питання: чи може хтось у Новограді, наприклад, міський голова, відповідально заявити, що перед капітальним ремонтом дороги будуть замінені всі проблемні комунікації, чіткої відповіді не прозвучало.
Дотичне питання — щодо капітального асфальтування вулиці Відродження. За це проголосували депутати міської ради на сесії 4 березня, надавши перевагу (у грошах — близько 11 млн грн) цій одній вулиці перед цілим списком дрібніших. Утім, нині Микола Боровець заявив, що асфальтування вулиці Відродження може бути переглянуто, оскільки там теж є великі питання щодо колектора.
3 млн грн передбачено на освітлення вулиць, у попередньому році ця сума складала 1,3 млн грн. Серед іншого планується реалізувати освітлення пішохідних переходів.
645 тисяч гривень буде витрачено на термомодернізацію двох багатоквартирних будинків: вул.Пушкіна, 30, та вул.Ушакова, 9.
Микола Боровець додав, що невдовзі візьметься за наведення ладу в роботі ОСББ, оскільки від мешканців багатоповерхівок є чимало нарікань.
Цієї зими на зимове утримання доріг витрачено 1,6 млн грн.
Процитуємо дослівно, як дають оцінку роботі комунальних служб в органах місцевого самоврядування: «Цієї зими за короткий проміжок часу випала значна кількість опадів і всі сили були зосереджені на прибирання снігу (останні такі снігопади траплялися більше 7 років тому). Комунальні служби, уся наявна техніка була задіяна для робіт. Відповідальні особи та працівники комунальних служб працювали як удень, так і вночі, ламалася техніка, втомлювалися люди, але з викликом погоди місцева влада впоралася».
Із залученням екологів Державної екологічної інспекції Поліського округу обстежено на предмет зрізання більше 100 аварійних дерев у парках, скверах, біля річки Случі та в цілому по місту.
«МАЄМО ВЕЛИКЕ КАДРОВЕ ПИТАННЯ ЩОДО НАЧАЛЬНИКА ВОДОКАНАЛУ»
Місцевій владі вдалося залишити вартість послуги з постачання теплової енергії для мешканців міста на рівні 1677,12 грн/Гкал, що затверджено рішенням виконавчого комітету від 12.11.2020 р. №1332, однак вартість послуги на постачання теплової енергії, її виробництво та транспортування для потреб бюджетних установ та інших споживачів довелося відкоригувати, у відповідності до ціни газу.
Щодо водопостачання, то останній раз тариф переглядали в січні 2019 року, за два роки зросла вартість електроенергії на 11%, зросла мінімальна заробітна плата на 43,8%, зросла вартість реагентів та матеріалів. Усі ці чинники тягнуть за собою вимушене підняття тарифу на водопостачання та водовідведення.
При цьому рішенням міської ради передбачено за рахунок бюджету 11 млн грн на погашення КП «ВУВКГ» позики Міжнародного банку реконструкції та розвитку, тому в платіжках за воду кредит не відобразився.
«Маємо велике кадрове питання щодо начальника Водоканалу», — визнав Микола Боровець і додав, що без підвищення тарифу на водопостачання й відведення все одно не обійтися.
Як одне з досягнень, міський голова подав створення Ради директорів промислових підприємств. Її очолив голова наглядової ради ПрАТ ВКФ «Леся» Микола Сиченко. Очікується, що Рада директорів допоможе популяризувати нашу громаду та сприятиме інвестиційній діяльності.
Розпочато роботу щодо створення Стратегічного плану розвитку громади з використанням сучасних інструментів. Це питання є головним завданням заступника міського голови Ірини Гудзь.
Також Микола Боровець підкреслив, що буде відновлено тісну співпрацю Новограда з різними міжнародними агенціями, що дасть можливість залучати позабюджетні кошти в різних галузях.
ЩЕ СІМ МІЛЬЙОНІВ — НА ВІДНОВЛЕННЯ БУДІВЛІ КІНОТЕАТРУ
Рішенням міської ради Новоград-Волинську міську централізовану бібліотечну систему перейменовано в Новоград-Волинську міську бібліотеку. До галузі культури приєдналися 6 сільських клубних закладів: 5 сільських бібліотек та Новоград-Волинська районна бібліотека імені Лесі Українки.
У цьому році виділено кошти на продовження капітальних ремонтів Музею родини Косачів (400 тис. грн) та Краєзнавчого музею (740 тис. грн). Також на поточний ремонт пам’ятників — 75 тис. грн; встановлення блискавкозахисту для міського Палацу культури імені Лесі Українки — 130 тис. грн; на поточний ремонт цокольної частини центрального фасаду будівлі міського Палацу культури імені Лесі Українки — 90 тис. грн.
Рішенням міської ради від 23.12.2020 р. №36 «Про бюджет Новоград-Волинської міської територіальної громади на 2021 рік» зі змінами від 04.03.2021 р. №133 виділено 7300 135,06 грн на ремонтно-реставраційні роботи будівлі кінотеатру на вулиці Шевченка, 5/1.
На закупівлю обладнання і предметів довгострокового користування для дитячо-юнацької спортивної школи імені В.П.Єрмакова виділено 150 тис. грн.
Передбачено пів мільйона гривень на капітальний ремонт мініфутбольного поля на міському стадіоні «Авангард».
Виділено 1,6 млн грн на будівництво універсального спортивного майданчика для занять різними видами спорту (футбол, баскетбол, волейбол) по вул.Маршала Толубка, 16.
Протягом 100 днів каденції міського голови Миколи Боровця з бюджету міської громади надано разову грошову допомогу 174 громадянам на суму 495200 грн. Усього на 2021 рік передбачено видатків на разову грошову допомогу в розмірі 1,5 млн грн.
Закуплено дві однокімнатні квартири для забезпечення соціальним житлом осіб із числа дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, за рахунок коштів обласного бюджету та бюджету міської ТГ в сумі 699965 грн.
Рішеннями міської ради від 04.03.2021 р. передбачено надання за рахунок коштів бюджету міської ТГ разової грошової допомоги опікунам над неповнолітнім особами, які втратили житло, у розмірі 300000 грн, та часткової грошової компенсації для поліпшення житлових умов на умовах співфінансування членам сімей осіб, які загинули (пропали безвісти), померли внаслідок участі в антитерористичній операції, операції об’єднаних сил. У бюджеті міської громади на 2021 рік для виплати часткової грошової компенсації передбачено 250000 грн.
Олег БРЮХАНОВ