Адмінреформа, закриття шкіл та виконання бюджету

Адмінреформа, закриття шкіл та виконання бюджету

\"Адмінреформа,ПРО ЦІ ТА ІНШІ ПИТАННЯ ГОЛОВА РАЙДЕРЖАДМІНІСТРАЦІЇ В.В.МИХНЮК РОЗПОВІВ ЗА ПІДСУМКАМИ СВОЇХ ПЕРШИХ СТА ДНІВ НА НОВІЙ ПОСАДІ
Увійшло в традицію, коли новопризначені очільники того чи іншого відомства звітують про свої перші 100 днів на новій посаді. Поділився своїми планами та здобутками і новий голова районної адміністрації В.В.Михнюк: «Я вже неодноразово заявляв, що має бути відкритість влади перед людьми та співпраця зі ЗМІ. За цей період мало що можна кардинально змінити, але можна вже визначитися та увійти в курс справ. Сто днів пройшли, як один день, але деякі проблеми вже вдалося вирішити, а над деякими — працюємо».
Володимир Володимирович визначив головні напрямки, які були і залишаються пріоритетними.
Виконання бюджету району. У Новоград-Волинському районі зараз — перевиконання зведеного бюджету: за січень-червень 2015 року зведений бюджет району виконано на 162,1%. Основним джерелом його наповнення є податок на доходи фізичних осіб. Другим за важливістю податком є плата за землю.
Допомога учасникам АТО та вимушеним переселенцям. На це питання звертається максимум уваги. У нашому районі за 5 хвиль мобілізації було мобілізовано 603 особи, демобілізувалося 280 чоловік. Тих, хто повернувся, влада не покидає, — запевняє голова районної адміністрації. З ними проводиться соціальна робота, вивчається їх психологічний стан. У майбутніх планах влади — створення громадської організації, членами якої стануть учасники АТО. Таким чином відбуватиметься спілкування та допомога. Наразі у Городниці подібна організація вже існує. Не оминули увагою і те, що з району загинуло 13 військовослужбовців.
10 сімей вже отримали матеріальну допомогу. За кошти районного бюджету виготовлено та встановлено 11 меморіальних пам’ятних дощок загиблим учасникам АТО. Наразі влада працює над тим, щоб виділити кошти на пам’ятники на кладовищах.
Оздоровлення дітей. Незважаючи на те, що в країні війна, ми не маємо забувати про дітей, а саме про їх оздоровлення, — наголосив В.Михнюк. Найперше, кому потрібно допомогти у цьому питанні, — це діти учасників АТО. Станом на 1 липня у районі оздоровлено 126 дітей та 1390 отримали послуги відпочинку. Всього — 1606 дітей, що складає 57% від запланованого показника (2800 дітей).
Виконання програми житлових субсидій. Це питання хвилює велику кількість людей, але, за словами нового очільника району, контролюється та виконується. Так, станом на 01.07.2015 року, до управління праці та соціального захисту населення за призначенням субсидій звернулися 2560 жителів району, в тому числі — 1624 заяви на призначення субсидій за новим порядком. Субсидію на оплату житлово-комунальних послуг призначено 1948 сім’ям, для відшкодування витрат на придбання скрапленого газу та твердого палива — 1450 сім’ям.
Адмінреформа. Про зміни В.В.Михнюк розповів так: «На сьогодні ніхто не ділить район, адже держава передбачає добровільний перехід до певної громади. Сьогодні лише розробляється перспективний план, а далі самі громади на добровільній основі прийматимуть рішення стосовно об’єднання».
Виникли питання щодо Наталівської сільської ради, а саме: у яку громаду вона об’єднається — Чижівську чи Новоград-Волинську. Очільник району ще раз запевнив, що все відбуватиметься лише за добровільним волевиявленням людей.
Водночас голова РДА зауважив, що адмінреформа принесе і таку зміну, як скасування посади голови районної адміністрації: «Мене не цікавлять мої особисті інтереси, місце роботи і моя посада. Адмінреформа принесе позитивні зміни, адже жити так, як ми раніше жили, вже не маємо права. Сьогодні ми заклали фундамент, далі будуть стіни, дах, і так ми збудуємо нову країну. Тоді і жити буде краще».
Освіта. Ще одне болюче питання, яке не втрачає актуальності, — закриття шкіл та підвезення дітей. Рішенням сесії районної ради у 2015 році ліквідовано: Вербівську ЗОШ I ст. (мала комплектність класів), Анетівську ЗОШ I ст. (мала комплектність класів), Новоград-Волинську вечірню ЗОШ II-III ст. та Тернівську ЗОШ I-II ст., яка функціонувала з 2005 року.
«Питання підвезення зараз вирішується. А от стосовно тих шкіл, які закрили, то у них — проблеми з рівнем освіти. Адже, коли в одному класі програму слухають одночасно учні 1, 2, 3, 4 класів, то відповідний рівень знань діти не отримають. Взагалі, відповідно до стандартів, у одному класі учнів має бути 20-25 чоловік», — пояснив голова РДА.
Чи вдалося сформувати за 100 днів справжню команду, Володимир Володимирович розповів: «Чи сформувалася вже моя команда однодумців? Для цього повинні бути фахівці, націлені на роботу. Мене, перш за все, цікавить результат, ми працюємо на результат. Тому на сьогодні команда формується».
Людмила ПЕТРУК