Як у ніч на Купала у Радулині гуляли

Як у ніч на Купала у Радулині гуляли

Із купалом, вінками й піснями приїхав на свято Івана Купала фольклорний гурт «Мальва» Палацу дітей та молоді до села Радулин Баранівського району.
Організатори дійства потрудилися на славу. У центрі села, на сцені, уквітчаній зеленню, гостей, котрі з’їхалися зі всієї округи, вітали ведучі — Олександр Романюк, Ірина Вікторовська та режисер свята Олена Вікторовська. Всюди лунали обрядові пісні, рябіли вишиванки, пахло квітами і пирогами, а по ставку плавали на плоту водяники. У гості також завітали тріо «Козаки козаченьки» з Баранівки.
«Мальва» приїхала на свято з купальським деревцем, вінками з польових квітів зі свічками, які дівчата пускали на воду. Керівник гуртка Галина Кучинська, котра родом із Радулина, привезла на свято старовинні радулинські пісні, під супровід яких юні артисти відтворили на сцені дійство Купальської ночі.
Цьогоріч гостей чекало ще й Свято пирога. Радулинські господині вгодили усім: і з сиром, і з маком, і з ягодами та з узварами, киселями. До пирогів чіпляли ще й записки з побажаннями та мудрими порадами. Перші три почесні місця посіли Тетяна Олійник, Світлана Солнишкіна та Наталія Андрощук. А «Мальва» привітала гостей піснею «Із сиром пироги».
Надвечір навколо себе зібрало всіх купальське багаття. І старі, й малі стрибали через вогонь, аби очиститися на весь наступний рік і прожити його у злагоді та здоров’ї.
Меценатом святкувань став уродженець Радулина Микола Хомич. За місяць до свята Микола Харитонович дав зав-дання місцевим школярам написати твір «Якби я був Президентом». Діти впоралися на відмінно. Троє юних авторів (Михайло Демчук, Катерина Беленюк та Іван Іванчик), чиї твори виявилися найкращими, отримали у подарунок планшети, а всі інші — втішні призи.
Микола Харитонович відтворив у рідному селі це прадавнє свято зі всіма звичаями та порадував односельчан святковим салютом. Кольорові вогні освітили нічне небо, ніби квіти папороті, і сколихнули у серцях людей давні спогади про дитинство, юність і рідну історію. У рідній батьківській хаті він створив самобутній музей-садибу. Нехай цей приклад дає кожному з нас можливість виймати з глибин своєї душі ті найкращі спогади, традиції, притаманні тільки нам, і нести їх у майбутнє, сіючи у душах наших дітей любов до рідного дому.
Наталія ТАТАРИНЦЕВА
Фото автора