ПРО СТАНЦІЇ СТІЛЬНИКОВОГО ЗВ’ЯЗКУ

Кожну людину хвилює питання «Чи впливає робота станцій стільникового зв’язку на здоров’я населення?».
Фахівцями Центральної санепідстанції МОЗ України підготовлений інформаційний бюлетень, основні тези якого пропонуються сьогодні читачу.

На сьогодні важливе гігієнічне значення для забезпечення належних умов життєдіяльності людини має стан електромагнітної ситуації в населених місцях. У результаті індустріалізації та науково-технічного прогресу кількість і різноманітність джерел електромагнітного випромінювання швидко зростає. В Україні, як і в усьому світі, також стрімко будуються та реконструюються базові станції стільникового зв’язку, дообладнуються та реконструюються телерадіопередавальні центри, об’єкти радіонавігації, радіолокаційні станції (РЛС), станції супутникового зв’язку, активно використовуються бездротові способи передачі даних у мережі Інтернет, встановлюються локальні офісні бездротові мережі тощо. До того ж майже кожний дорослий мешканець і діти щодня користуються стільниковими радіотелефонами та побутовими електроприладами.
Електромагнітні хвилі є таких видів: радіохвилі, інфрачервоні, ультрафіолетові та рентгенівські в залежності від їх частоти.
Дуже часто радіохвилі порівнюються з так званою «радіацією». Однак таке порівняння помилкове, оскільки радіохвилі належать до спектру неіонізуючого випромінювання і можуть викликати тільки нагрів тканин, а «радіація», радіоактивне випромінювання належить до спектру іонізуючого випромінювання, що спричиняє структурні зміни в тканинах та може завдавати суттєвої шкоди здоров’ю людини.
На сьогодні виділяють два види впливу електромагнітного випромінювання на організм людини — це тепловий та інформаційний.
Тепловий — спостерігається при відносно високих рівнях електромагнітного поля та пов’язаний із перетворенням поглинутої електромагнітної енергії в теплову. Зазвичай процеси терморегуляції в організмі розсіюють вироблене тепло, помітний нагрів тканин можливий за досить високого рівня напруженості електромагнітного поля.
Інформаційний — цей вид впливу на сьогодні мало вивчений, однак вважається, що він спостерігається при впливі мало інтенсивних рівнів електромагнітного поля. Поняття інформаційного впливу означає формування біологічного ефекту за рахунок енергії самого організму, зовнішній вплив дає лише поштовх, «інформацію» для розвитку реакції організму.
Однак, найбільшу стурбованість у населення викликають базові станції стільникового зв’язку (далі — БС), що будуються в безпосередній близькості до місць перебування людини (житлові та громадські будівлі, відкриті території, тощо).
Електромагнітну енергію випромінює не вся базова станція, а лише приймально-передавальні, радіорелейні антени, що встановлені на верхівці станції. Енергія, яку вони випромінюють у просторі, розподіляється у вигляді променя (як світло ліхтарика), який спрямований у бік від споруд, де знаходяться антени базової станції. З метою забезпечення доброякісного зв’язку промінь розподіляється над будівлями, спорудами і між ними. Таким чином, розташовані поряд будинки не перебувають під впливом випромінювання базової станції.
Незважаючи на значну кількість проведених досліджень, на сьогодні відсутні достовірні дані, які б підтверджували, що малоінтенсивне електромагнітне випромінювання від базових станцій стільникового зв’язку, що розташовані та експлуатуються у відповідності до вимог санітарного законодавства, може завдавати шкоди здоров’ю людини.
Разом із тим вчені визнають, що фактор самонавіювання в цьому випадку відіграє важливу роль, і емоційна людина дійсно може відчувати погіршення самопочуття, перебуваючи поблизу базових станцій.
Однак на сьогодні жодні офіційні джерела не підтверджують такої інформації. Зокрема ВООЗ, до складу якої входить Міжнародна агенція з вивчення раку, що займається координацією та проведенням досліджень щодо визначення причин виникнення ракових захворювань у людей», до основних факторів ризику розвитку раку відносить:

  • інфекції, викликані папіломавірусом людини (передаються статевим шляхом) — призводить до 235 тис. випадків смерті від раку на рік;

  • надлишкова вага, ожиріння чи адинамія — призводять до 274 тис. випадків смерті від раку на рік;

  • зловживання алкоголем — призводить до 351 тис випадків смерті від раку на рік;

  • тютюнопаління — щорічно призводить до 1,8 млн. випадків смерті від раку (60% цих випадків припадає на країни з середнім та низьким рівнем доходів);


Дослідження ВООЗ, що проводилися останні 15 років, не підтвердили, що вплив радіочастотних сигналів призводить до збільшення ризику захворювання на рак.
ВООЗ повідомляє, що, враховуючи дуже низький рівень впливу та отримані на сьогодні результати досліджень, можна вважати, що нема будь-яких переконливих наукових даних, які свідчили б, що малоінтенсивне електромагнітне випромінювання від базових станцій мобільного стільникового зв’язку та бездротових мереж призводить до негативних наслідків для здоров’я людини.
Відповідно до вимог Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», «Положення про державний санітарно-епідеміологічний нагляд в Україні» та «Державних санітарних норм і правил захисту населення від впливу електромагнітних випромінювань», державний санітарно-епідеміологічний нагляд за базовими станціями мобільного стільникового зв’язку та інші радіотехнічні об’єкти, що були збудовані та експлуатуються у відповідності до вимог санітарного законодавства, перебувають під постійним наглядом держсанепідслужби України.
О.БАРАШ, лікар із загальної гігієни Новоград-Волинської райСЕС