ЩОРОКУ ІНФІКОВАНИХ СТАЄ ВДВІЧІ БІЛЬШЕ

1 ГРУДНЯ — ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ БОРОТЬБИ ЗІ СНІДОМ
Людство ще ніколи не зустрічалося з вірусом, який би діяв так руйнівно, як вірус імунодефіциту людини і так загрожував існуванню суспільства. Близько 50 мільйонів людей у світі живуть з ВІЛ/Снідом. Померло на сьогодні більше 25 мільйонів. Передусім ВІЛ вражає молодих людей репродуктивного і працездатного віку. З країн східної Європи найбільшу загрозу складає Україна та Росія, які за темпами розвитку епідемії лідирують у цих регіонах. Як бачимо, картина невтішна.
Сьогодні у нас коротке інтерв’ю з Іриною Миколаївною Дідик, лікарем-інфекціоністом.
— Ірино Миколаївно, традиційно почнемо зі статистики. Яка вона нині?
— Я сказала б, сумна. На сьогодні в Україні зареєстровано 133 тисячі ВІЛ-інфікованих. Із них хворих на СНІД — близько 26 тисяч. Померло вже від цієї недуги близько 15 тисяч. Загалом Житомирщина займає 19 місце з областей по Україні. В області зареєстровано 1783 ВІЛ-інфікованих, померло від СНІДу 206 чоловік. У місті Новограді-Волинському та районі маємо 241 ВІЛ-інфікованого, з них 36 — у сільській місцевості. Захворіло на СНІД — 63 чоловіки.
Як засвідчує всеукраїнська статистика, понад 60 відсотків населення вважає, що проблема ВІЛ/СНІДу їх не торкнеться. Але це помилкове судження. Дану проблему не можна ігнорувати. Про це потрібно говорити зі своїми близькими, фахівцями-медиками. Дуже важливою запорукою є обстеження на СНІД. Тим більше, згідно із законом, про результати такого обстеження (незалежно від того — інфікована особа чи ні), — не розголошується. Нагадаю, що перевіритись на СНІД можна в кабінеті анонімного обстеження, розташованого на першому поверсі інфекційного корпусу. Обстеження є безкоштовним і, як уже говорилося, анонімним і конфіденційним.
— Підлітковою вагітністю нікого сьогодні не здивуєш. Нерідко 14-16-річні дівчата не знають навіть, що таке презерватив. Уражені радянською системою батьки (адже сексу у нас не було!) не поспішають розказувати своїм чадам, звідки беруться діти. Чи провадяться нині в учбових закладах роз’яснювальні роботи щодо захворюваності на венеричні хвороби (зокрема на СНІД), а також про те, як захиститися від цих недуг?
— Звичайно, такі заходи проводяться! І левову частку в цьому питанні віддає Центр соціальної допомоги молоді. Вони прокручують підліткам відео- ролики, сюжети яких направлені на планування вагітності. Разом з тим, роз’яснюють про засоби захисту від вищезгаданої хвороби. Допомагають центру кваліфіковані лікарі. До речі, у них існує лінія довіри, де завжди можна отримати потрібну інформацію.
— Ірино Миколаївно, вчені світу вже тривалий час б’ються над створенням вакцини проти СНІДу. Чи може медицина найближчим часом похвалитися якимись успіхами в цьому напрямку?
— Вакцини створюються давно. Але справа в тому, що вірус має здатність змінювати свої властивості. Тому вакцини, які розроблені, є неефективними. Отже, проблема, і над нею працюють. Сподіватимемося, що найближчим часом ми таки отримаємо таку вакцину, яка зможе побороти цей вірус. Однак не треба впадати у відчай. Сьогодні в Україні є доступним специфічне лікування ВІЛ-інфекції, яке якісно покращує стан хворого та подовжує його життя. Але за умови вчасного прийняття ліків. І чим раніше людина дізнається про ВІЛ-інфікування, тим є більше шансів захистити себе та інших від поширення хвороби.
— Розкажіть, будь ласка, про шляхи передачі СНІДу.
— Перші випадки ВІЛ-інфекції були зареєстровані ще в 1987 році. До 1995 — нараховувалося лише 124 хворих. Основною передачею було — статевий шлях. З 1995 року ВІЛ-інфекція потрапляє у середовище наркоманів, через яких хвороба почала передаватися не тільки від використаного шприца, а й статевим шляхом.Тільки за 1997 рік на цю недугу захворіло близько дев’яти тисяч осіб! Ну а далі пішло-поїхало. Останнім часом відмічено, що рівень інфікованих вірусом імунодифіциту щорік збільшується вдвічі. Щодня в Україні на ВІЛ-інфекцію заражається 48 чоловік і 8 помирає. За дослідженням Одеського громадського руху «Віра, надія, любов», є шість головних факторів, що впливають на поширення інфекції статевим шляхом. А саме: безробіття, насилля в сім’ї, економічний спад, алкоголізм, наркоманія і стрімкий ріст еміграції населення. Всі ці фактори сприяють розвитку проституції в країні, а разом з тим і поширенню ВІЛ-інфекції.
— Чи можуть людину, скажімо, заразити в лікарні?
— Це виключено. Цій проблемі приділяють велику увагу. Тим більше, тепер використовуються тільки одноразові стерильні шприци.
— Ірино Миколаївно, на завершення: як уберегтися людині від цієї хвороби?
— Перш за все, звертаюся до хворих на наркоманію, які вживають наркотичні речовини. Використовуйте тільки одноразові стерильні шприці. Використані можна обміняти в Центрі соціальної допомоги молоді. Далі. Ніколи не використовуйте для гоління, манікюру і педикюру інструменти, якими користувалися інші люди. Й останнє. Якщо не маєте постійного статевого партнера, користуйтеся презервативом.
— Дякую за корисну розмову!
— Нехай ця хвороба усіх минає, і нехай усі будуть здорові!
Розмовляв Микола МАРУСЯК