Основною причиною пожеж в екосистемах залишається людський фактор

Основною причиною пожеж в екосистемах залишається людський фактор

Таку думку висловив заступник начальника Управління ДСНС України в Житомирській області Олег Держанівський під час онлайн «круглого столу» на тему «Розвиток міжвідомчої координації для моніторингу, запобігання та боротьби з лісовими пожежами». Захід пройшов у вебрежимі за участі представників Житомирської та Луганської областей. Фахівці обговорили особливості ліквідації минулорічних лісових пожеж в обох областях та обмінялися думками стосовно запобігання подібних загорянь у майбутньому.
Під час зібрання нагадали, що навесні та влітку 2020 року Житомирщина й Луганщина суттєво постраждали від лісових і торф’яних пожеж. Загалом минулоріч на Житомирщині виникло 1939 пожеж в екосистемах, загальною площею — більше 46 тис. га, із них: у лісових масивах — 503 пожежі, на торфовищах — 51, на відкритих ділянках місцевості — 1385.
Рятувальники області 213 разів залучалися на гасіння пожеж в екосистемах. На жаль, 4 людини загинули через палаючі залишки сухої рослинності. Наймасштабнішими загоряннями, які переросли в надзвичайні ситуації, стали лісові та торф’яні пожежі, що виникли у квітні-травні 2020 року на території Народицького, Овруцького та Олевського районів області. До їх ліквідації, крім пожежно-рятувальних підрозділів Управління, додатково залучалися сили і засоби ДСНС України із 10 областей.
— Основною причиною виникнення пожеж в екосистемах, зокрема в лісових масивах, на нашу думку, залишається людський фактор, а саме: порушення вимог пожежної безпеки під час перебування в лісах, у місцях відпочинку громадян, під час проведення сільськогосподарських та сезонних робіт, а також підпали, — зауважив заступник начальника Управління ДСНС України в Житомирській області Олег Держанівський.
Він зазначив, що, враховуючи наслідки минулорічних пожеж у Житомирській та Луганській областях, де вогнем були знищені десятки житлових будинків та гинули люди, Управлінням ДСНС в області визначено 248 населених пунктів та 47 інфраструктурних об’єктів, які знаходяться на територіях лісових масивів або межують із ними, ризикуючи постраждати від лісових пожеж.
Днями рятувальники Житомирщини розпочали широкомасштабну інформаційно-роз’яснювальну роботу серед населення щодо попередження пожеж у природних екосистемах, на сільгоспугіддях, у житловому секторі під час прибирання присадибних ділянок у весняно-літній пожежонебезпечний період. Відповідна робота проводиться у зв’язку зі збільшенням кількості пожеж, пов’язаних зі спалюванням минулорічного сухостою. Із початку року вже зареєстровано 33 таких загоряння на загальній площі — понад 70 га.
Для проведення рейдів щодо запобігання виникненню пожеж у природних екосистемах, роз’яснення вимог законодавства створюються оперативні групи за участю представників ДСНС, екологічної інспекції, працівників лісового господарства, органів місцевого самоврядування, національної поліції.
Профілактичні рейди були проведені в 5 районах області: Андрушівському, Житомирському, Ємільчинському, Новоград-Волинському та Олевському. Рятувальники здійснювали патрулювання поблизу населених пунктів. Під час виявлення порушників, які розводити багаття, тим самим спалюючи залишки деревини, сміття та минулорічний сухостій, наголошували про небезпеку, яку може викликати така пожежа, а також про заходи адміністративного впливу та штрафи, що можуть накладатися на громадян за порушення вимог законодавства. Окрім бесід, фахівці ДСНС розповсюджували застережливі листівки.
Профілактичні рейди проводитимуть кожні вихідні, а за потреби і в будні протягом усього весняно-літнього пожежонебезпечного періоду.
УДСНС України в Житомирській області