Антимонопольний комітет «обіцяє зобов’язати владу Новограда поважати Закони України та чесну конкуренцію»

Антимонопольний комітет «обіцяє зобов’язати владу Новограда поважати Закони України та чесну конкуренцію»

В Антимонопольному комітеті відреагували на рішення Новоград-Волинської міської комісії ТЕБ та НС щодо заборони роботи окремих магазинів у вихідні. Голова Північного міжобласного територіального відділення Антимонопольного комітету України Олексій Хмельницький вважає, що представники місцевої влади Новограда грубо порушили конкурентне законодавство, заборонивши роботу одних магазинів, але дозволивши працювати іншим. Про це він написав у Фейсбуці 31 березня.
«У продовження теми «НОУ-ХАУ» в рішенні комісії з надзвичайних ситуацій Новоград-Волинської міської ради.
Нагадаю, вони заборонили роботу магазинів «Фора», «АТБ-Маркет», інших магазинів та ринків у вихідні, у той же час надали ДОЗВІЛ для роботи інших продовольчих магазинів.
Фактично, це — свідоме порушення конкурентного законодавства. Підписано це «цікаве» рішення міським головою (він же і голова комісії) Миколою Боровцем.
Ми (Київське обласне територіальне відділення АМКУ, наразі — Північне) рекомендували змінити рішення й створити єдині умови для всіх. Але ці рекомендації комісія вирішила не виконувати.
Більше того, за нашими даними, представники місцевої влади склали протоколи на деяких суб’єктів господарювання зі списку та фізично не давали можливість відкритися та продавати продукти магазинам «АТБ-маркет» та «Фора».
Решта магазинів, яким «дозволили», спокійно працювали!
Звісно, це — грубе порушення конкурентного законодавства.
Результат, як і обіцяв, — відкриття справи та якнайшвидше прийняття рішення, яке зобов’яже місцеву владу поважати Закони України та чесну конкуренцію.
Додатково хочу нагадати міському голові про адміністративну відповідальність посадових осіб за невиконання рішень АМКУ. Певен, що такі дії голови Новограда-Волинського мають зацікавити й правоохоронні органи», — йдеться в дописі Олексія Хмельницького.
У юридичному відділі Новоград-Волинської міської ради газеті «Звягель» у четвер, 1 квітня, повідомили, що міська рада отримала письмові рекомендації від Антимонопольного комітету щодо необхідності перегляду обмежень, ухвалених комісією ТЕБ та НС. Жодної інформації щодо відкриття справи наразі немає.
Письмові рекомендації від АМКУ розглядатимуть на засіданні міської комісії ТЕБ на НС у п’ятницю, 2 квітня.
У юридичному відділі на цьому етапі не готові відповісти, яка саме відповідальність може чекати, якщо обмеження «вихідного дня» залишаться без змін.
Додамо, що Новоград-Волинській міській раді не звикати платити бюджетними коштами за незаконні рішення. Найгучніший випадок — звільнення з роботи колишнього секретаря міської ради Олени Пономаренко, яке відбулося з порушенням процедури. Це порушення, доведене згодом у суді, коштувало міському бюджету понад пів мільйона гривень.
Станом на 1 квітня відомо, що заборони, передбачені локдауном «вихідного дня», діятимуть і в найближчі суботу та неділю. Це підтверджено рішенням комісії ТЕБ та НС 30 березня (детальніше).
Олег БРЮХАНОВ
Фото зі сторінки Олексія Хмельницького у Фейсбуці та міської ради