«Програма відновлення...» дає шанс на виправлення неповнолітнім правопорушникам

За процесуальним керівництвом Новоград-Волинської окружної прокуратури до Новоград-Волинського міськрайонного суду вдруге скеровують клопотання про звільнення неповнолітнього підозрюваного від кримінальної відповідальності, на підставі ст.48 Кримінального кодексу України, як такого, який успішно пройшов Програму відновлення для неповнолітніх.
Так, у ході досудового розслідування встановлено, що 05.02.2021 р. учень 8 класу однієї із шкіл Новоград-Волинського району викрав мобільний телефон вартістю 2500 гривень у свого однокласника під час уроку фізичного виховання. Неповнолітній підозрюваний мобільний телефон повернув власнику, вину визнав, щиро розкаявся у вчиненому.
Враховуючи вищевикладене, процесуальним керівником прийнято рішення про участь неповнолітнього в Програмі відновлення для неповнолітніх, яка впроваджується Міністерством юстиції України, Офісом Генерального прокурора України на базі системи надання безоплатної правової допомоги за підтримки Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні.
Відновне правосуддя являє собою новий, сучасний підхід до реагування на протиправну поведінку та вчинення злочинів. Він враховує баланс інтересів громади, потерпілої особи та правопорушника. Адже, як свідчить практика, суворе покарання не є запорукою того, що така людина виправиться. Саме тут шанс надає «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину».
Програма відновлення для неповнолітніх надає можливість дітям, які припустилися помилки в житті, не розлучатися зі своїми батьками, рідними та близькими. Не потрапляти під негативний вплив осіб, які відбувають покарання в місцях позбавлення волі. Продовжувати навчання в школах та інших навчальних закладах.
Таким чином, за результатами участі в Програмі відновлення для неповнолітніх, разом з адвокатом-медіатором неповнолітній, який підозрюється у вчиненні злочину, зможе знайти порозуміння з потерпілою стороною, відшкодувати завдану шкоду, пройти курс ресоціалізації, попрацювати з психологами, щоб у майбутньому не повторювати помилок. У разі успішного проходження Програми, неповнолітній звільняється від кримінальної відповідальності, відповідно до ст.48 Кримінального кодексу України.
Новоград-Волинська окружна прокуратура