«Хочу зробити Новоград майданчиком для впровадження нових технологій у сфері ЖКГ», — новий начальник управління озвучив амбітні плани

«Хочу зробити Новоград майданчиком для впровадження нових технологій у сфері ЖКГ», — новий начальник управління озвучив амбітні плани

Першу пресконференцію на посаді начальника управління житлово-комунального господарства, енергозбереження та комунальної власності міської ради Василь Осадчук провів на 14-ий день роботи. Він оголосив, що планує запровадити в Новограді новації в галузі ЖКГ, зокрема, нарешті реалізувати проєкт «Безпечна громада». Проте розпочав із більш насущного — стану доріг і плану їх ремонту.
У Новограді стартував поточний ремонт доріг із м’яким покриттям. Відповідно до плану, підсипання щебенем і грейдерування розпочалося з мікрорайону «Дружба». Роботи виконує КП «Шляхрембуд». Наразі прогрейдерували чотири вулиці: Чижовецьку, Літню, Грушевського й Квітучу.
За поточні ремонти на вулицях із асфальтовим покриттям візьмуться, щойно дозволять погодні умови. За словами Василя Осадчука, чекають, доки встановиться стабільна температура вище 5-8 градусів. Роботи відбуватимуться почергово, згідно з планом, затвердженим депутатами й розміщеним на сайті міської ради.
Василь Осадчук підкреслив, що буде зроблено акцент на якість. Зокрема, перед асфальтуванням піднімуть на потрібний рівень каналізаційні люки. Разом із тим він визнав, що місто не має розроблених паспортів на жодну з вулиць. Більше того — мапи підземних мереж і комунікацій наразі лише шукають і оновлюють.
«Карти тепломереж є. А от оновлених водо- і каналізаційних мереж немає, оскільки було багато випадків, коли старі мережі перекладали новими маршрутами, переносили», — пояснив начальник управління.
19 квітня має відбутися тендер і визначиться підрядник для капітального ремонту дороги по вулиці Відродження. Стартова ціна — 12 мільйонів 336 тисяч гривень. У проєкт входить будівництво тротуару й дренаж, але не передбачено колектора. Освітлення вулиці — також окреме питання.
Ремонт вулиці Відродження довжиною лише 920 метрів може стати одним із найдорожчих дорожніх проєктів, реалізованих за кошти громади, — майже 12,5 мільйона гривень. Тоді як є проєктно-кошторисні документації на асфальтування 12 інших вулиць загальною протяжністю 5,2 км, і коштів, за попередніми підрахунками, на них потрібно не набагато більше — 14 млн грн. Утім Василь Осадчук сказав, що таким є рішення депутатів міської ради, він — лише виконавець.
На заміну колектора по вулиці Героїв Майдану потрібно близько 10-11 млн грн. Наразі міський бюджет може передбачити на це 6,5 млн грн. Тому ремонт планується виконати на найбільш проблемних ділянках. Із цією метою львівська організація на замовлення нашого Водоканалу провела відеозйомку стану колектора, який залягає на глибині 6 метрів. Земляні роботи потягли б на колосальні кошти, тому проводитиметься санація.
Нагадаємо, дорога по вулиці Героїв Майдану запланована до капітального ремонту за кошти обласного бюджету. Утім немає остаточної визначеності щодо співфінансування з міського бюджету: вислови місцевих чиновників із цього питання були різні, вочевидь, це питання ще остаточно не вирішено.
На поточний ремонт доріг громади в цьому році виділено 4,6 млн грн, при потребі — 6,18 млн грн. Василь Осадчук переконаний: якщо підійти виважено, то можна відремонтувати заплановане й за наявні кошти. До того ж, на дороги, що ремонтувалися впродовж 2015-2020 років, поширюється десятирічний гарантійний термін. Тому будуть звертатися до підрядників, щоб ті за власні кошти усунули недоліки, що виникли впродовж дії гарантії.
Василь Осадчук анонсував, що нині розробляється документація на рекреаційні зони міста, заплановано створити велосипедні доріжки по туристичних маршрутах. Але для початку — взяти на баланс територію Фортеці. Бо, як виявилося, Фортеця, хоч і є в комунальній власності, проте не перебуває на балансі жодного з управлінь.
До завершення ремонту на площі Лесі Українки, куди вкладені колосальні кошти за проєктом «Велике будівництво», планується залучити експерта з ландшафтного дизайну, який має 20-річний досвід роботи в ботанічному саду. Плитку, яку зняли через ремонт водогону, відновить Водоканал. Крім цього, у плані — встановлення на деяких ділянках обмежувачів руху автотранспорту у формі півкулі, оскільки на площі мають місце акти вандалізму й пошкодження плитки, бордюрів тощо.
Амбітні плани нового начальника управління ЖКГ починаються насамперед із упровадження проєкту «Безпечна громада». Депутати міської ради виділили
400 тис. грн на розробку проєктно-кошторисної документації. З них лише 49 тисяч гривень витратили на документи. Заощадивши, управління ЖКГ проситиме на черговій сесії додати ще 1,2 мільйона гривень на реалізацію проєкту, що на першому етапі передбачатиме встановлення 73 камер відеоспостереження (у тому числі — 11 номерних).
Василь Осадчук продемонстрував карту з місцями розміщення боксів, а відеокамери розмістять у межах 100 метрів від них.
Другий етап «Безпечного міста» має охопити заклади освіти (технічні можливості деяких камер дозволятимуть вимірювати температуру тіла при вході до школи, що є корисним у пандемічні часи), а також можливу інтеграцію в систему камер відеоспостереження, що належать ОСББ. За оцінками, місту потрібно щонайменше 230 камер.
На технічному обслуговуванні системи вдасться зекономити близько 8,5 млн грн, оскільки будуть задіяні сервери, що вже функціонують у Львові. Планується, що відеозаписи зберігатимуться 90 днів.
Також Василь Осадчук прокоментував ситуацію з бродячими собаками. Тендер на стерилізацію собак виграла ФОП Богдана Новарчук із Луцька. Але новоградські захисники тварин висловили гостре невдоволення методами роботи підрядниці. За словами начальника управління ЖКГ, підтвердження того, що з тваринами щось не так, не зафіксовано. Проте, з огляду на громадський резонанс, керівник «Новоград-Волинськжитлосервіс» (організатор тендеру) веде перемовини з Новарчук, щоб розірвати договір за згодою сторін.
Василь Осадчук анонсував проведення в місті акції «Візьми собі друга». Він розраховує, що акція проходитиме за активної інформаційної підтримки й допоможе цивілізованим шляхом вирішити питання з безпритульними собаками. Тварини, які знайдуть господарів, будуть стерилізовані й щеплені.
Серед інновацій, які плануються до втілення в Новограді, — налагодження тіснішої комунікації з громадою. Проте не в стилі «розгону зради і все пропало», а в ключі конструктиву. Мова йде про нанесення на Google-карту локацій, де проводяться ті чи інші роботи з ремонту та благоустрою, з коротким описом: що зробили й скільки коштів витратили. Також заохочуватимуться конструктивні пропозиції.
«Я хочу зробити Новоград-Волинський майданчиком для впровадження нових технологій у сфері ЖКГ», — сказав новий начальник управління Василь Осадчук. Нагадаємо, станом на 14 квітня він перебуває на цій посаді 14-ий день.
Олег БРЮХАНОВ