55 років — державному навчальному закладу «Новоград-Волинське вище професійне училище»

55 років — державному навчальному закладу «Новоград-Волинське вище професійне училище»

Його народження, становлення, розвиток беруть початок від травня 1966 року як будівельного училища. З цього часу формується трудовий колектив і матеріально-технічна база училища; навчання 210 учнів здійснюється за професіями «Маляр, штукатур», «Муляр», «Столяр-тесляр», «Муляр-монтажник».
Упродовж багатьох років колективом закладу проводилася реконструкція наявних та будівництво нових приміщень, зміцнювалася матеріально-технічна база. Самотужки було збудовано їдальню, клуб, котельню, спортивну залу, відкривалися нові майстерні, започатковувалися нові професії. За державний кошт зведено лише гуртожиток, у якому сьогодні проживає більше 200 учнів. У 1979 році училище реорганізоване в середнє професійно-технічне, у 2006 році — у професійний ліцей. У 2014 році ліцей змінив статус на ДНЗ «Новоград-Волинське вище професійне училище».

Сьогодні училище — один із кращих закладів професійної (професійно-технічної) освіти Житомирщини. Підтвердженням цьому є той факт, що в останні роки контингент здобувачів освіти значно зріс (до 400 чоловік), зміцнюється навчально-методична база, осучаснюється їх вигляд. Колектив має не тільки багате минуле, творче сучасне, а й гарні плани на майбутнє. Упевненість у завтрашньому дні грунтується на високій відповідальності, професіоналізмі педагогічного колективу, багаторічних традиціях, тісній співпраці з батьками та випускниками, роботодавцями, міською владою та громадськими організаціями. На часі — відкриття нових, більш складних професій, навчання іноземців робітничих професій на нашій базі.
Історія училища починалась із професії будівельника. Сьогодні її опановують майже 300 здобувачів освіти, а ще 100 — готуються працювати в сфері побутового обслуговування населення, більшість із них здобувають повну середню освіту. Усього за роки своєї діяльності заклад підготував понад десять тисяч кваліфікованих робітників.
Новоград-Волинське вище професійне училище — єдине в області, яке готує різьбярів, їх вироби цінуються в місті і районі, прикрашають навчальні кабінети і майстерні, гуртожиток.
Понад 20 років училище готує кравців, а з 2000 року в закладі здобувачі освіти оволодівають майстер-ністю ручної та машинної вишивки.
У народі кажуть, що зробити людину красивою можуть два майстри: один із них — кравець, а другий — перукар. Із 2013 року в училищі здобувачі освіти оволодівають професією «Перукар (перукар-модельєр), візажист».
У 2015 році розпочато підготовку спеціалістів за професією «Оператор комп’ютерного набору. Соціальний робітник». З 2020 року розпочато підготовку робітників-верстатників, проводиться підвищення кваліфікації робітників-столярів промислових підприємств.
На початку 2021 року в училищі запрацював сучасний навчально-практичний центр із професії «Верстатник деревообробних верстатів», який об’єднав повністю реконструйовані і модернізовані майстерні столярів, розширив наявні площі й сферу діяльності, зокрема виробництво корпусних меблів. Загальна площа навчально-практичного центру — 500 кв. м, вартість обладнання і самотужки проведених робіт складає 2,3 млн гривень.
Навчально-методична база училища з кожним роком оновлюється і зміцнюється. Для здійснення освітньої діяльності задіяно 34 кабінети й майстерні, лабораторії (комп’ютерна і ведення домашнього господарства), які сучасно обладнані, оснащені аудіовізуальною апаратурою та комп’ютерами. Працює бібліотека з книжковим фондом, що нараховує близько 25 тис. примірників і читальною залою на 40 місць, функціонують велика і мала актові зали на 192 і 60 місць відповідно, спортивні містечко і зала на 282 кв.м, тренажерна зала і тир для стрільби з пневматичної гвинтівки, кабінет-музей етнографії і фольклору рідного краю, музей-виставка учнівських виробів, історії училища.
Працює їдальня на 80 посадкових місць. Автономна котельня забезпечує температурний режим у всіх приміщеннях навчального закладу. В училищі є два складських приміщення, 3 автомобілі і трактор.
У педагогічний процес широко впроваджуються новітні інформаційні технології. Функціонують 2 комп’ютерні класи, до послуг працівників наявна відповідна цифрова техніка. Забезпечено загальний доступ у всіх корпусах і гуртожитку до мережі Інтернет, Wi-Fi. Здобувачі освіти використовують сучасні телевізори, проєктори, ноутбуки, планшети, інтерактивну дошку та ін.
Використання інформаційних технологій дає можливість інтенсифікувати навчально-виховний процес, оперативніше й об’єктивніше оцінювати знання вихованців, зробити його більш систематичним і оперативним. А викладачі предметів професійно-теоретичної та загальноосвітньої підготовки активно використовують прикладне програмне забезпечення при вивченні предметів, демонструють презентації, відеофільми, проводять уроки-екскурсії, уроки з елементами рольових ігор, тренінгів, які поступово витісняють традиційні. Ці напрацювання стали в пригоді нині, в умовах змішаного і дистанційного навчання, викликаного пандемією COVID-19.
Викладачі здійснюють роботу за проєктними методиками, удосконалюється пошуково-дослідницька діяльність здобувачів освіти.
Здобувачі закладу є слухачами Житомирського територіального відділення МАН, беруть участь у Всеукраїнських і Міжнародних конкурсах та отримують відповідні відзнаки.
В училищі створені належні умови для розкриття здібностей кожного здобувача освіти, організації цікавого дозвілля. Плідно працюють учнівський народний духовий оркестр «Возвягель», ритм-студія барабанщиць, вокальні гуртки: учнівський «Любисток» та працівників училища — «Джерело», хореографічний — «Гармонія», декоративно-прикладного мистецтва — «Український оберіг», спортивні секції з футболу, волейболу, тенісу та атлетизму, стрільби, клуби «Обрій», «Берегиня» та «Світлиця». Чільне місце в системі виховної роботи займають патріотичне, краєзнавче, художньо-естетичне виховання, що дозволяє цілеспрямовано розвивати в здобувачів власні погляди і переконання, стимулює інтерес до пізнавальної діяльності.
Щорічно проводяться цікаві загально-училищні заходи: до Дня знань, Свята квітів, Дня працівника освіти, Дня захисника України, Дня студента, Дня святого Валентина, Конкурс «Міс та Містер училища», Новорічні свята, Андріївські вечорниці, які сприяють розкриттю природних, творчих здібностей здобувачів.
Значна увага приділяється пропаганді здорового способу життя, залученню молоді до занять спортом. Традиційно, двічі на рік, на березі річки Случ проходить спортивно-розважальне свято «Козацькі забави», «Звитяга». Став традиційним спортивно-розважальний конкурс «Нумо, хлопці». Здобувачі освіти мають гарні спортивні досягнення.
Забезпечують діяльність закладу 83 працівники. Освітню діяльність училища здійснюють 45 педагогів. До складу входять як досвідчені, так і молоді працівники. 11 викладачів мають педагогічні звання, 2 — викладачі-методисти: Галина Гайдайчук, Анатолій Живанюк; 10 — старших викладачів: Надія Горблюк, Наталія Литвинець, Валентина Вакульчук, Петро Гаврилюк, Галина Хмельова, Наталія Гордієнко, Леся Коноз, Тетяна Лопатюк, Лариса Сімон та Світлана Музика. Ще 9 майстрам виробничого навчання присвоєно педагогічне звання «майстер виробничого навчання І категорії»: Григорій Гнідовський, Марія Пилипчук, Лариса Сімон, Людмила Бридун, Людмила Кизяк, Анатолій Денисюк, Ольга Попушой, Галина Хмельова, Ганна Плюсніна і «майстер виробничого навчання II категорії» присвоєно Світлані Голені та Юлії Рибачок. Викладачі училища неодноразово нагороджені грамотами Міністерства освіти і науки України, Академії педагогічних наук, Нагрудним знаком «А.С. Макаренко» відзначено методиста Дмитра Рудницького, знаком «Відмінник освіти України» — викладачів Петра Гаврилюка, Галину Гайдайчук. Уміло, творчо та оперативно організовують навчально-виробничу та навчально-виховну роботи заступник директора Лідія Годун та Людмила Отверченко, яка має високу державну нагороду — орден княгині Ольги, методисти Дмитро Рудницький та Віра Захарченко, старший майстер Алла Шпінь, завідуючий господарством Микола Бондаренко. Вони забезпечують високу ефективність, безперервну, цілеспрямовану дію структурних підрозділів, усіх членів колективу, окремих його груп, кожного працівника закладу.
Не можна оминути тих, хто стояв у витоків навчального закладу, творив його історію. Це — директори училища: Олександр Максимович Тенянко (1966-1969 рр.); Віктор Сильвестрович Максимчук (1969-1973 рр.); Іван Григорович Данюк (1973-1986 рр.); Дмитро Миколайович Макашов (1986-1991 рр.). З 1991 року очолює навчальний заклад Микола Євгенович Паламарчук.
Сьогодні трудовий колектив живе яскравим, творчим життям та відчиняє двері назустріч молоді — юним, енергійним юнакам і дівчатам, з їх сучасним, неординарним поглядом на життя й майбутнє, продовжує традиції попередників щодо удосконалення освітнього процесу, згідно з вимогами сьогодення.
У зв’язку з цим сердечно дякую і низько вклоняюся всім, хто стояв у витоків навчального закладу, своєю працею, умінням, душею і серцем писав його історію.
Також хочу привітати всіх колег із 55-річним ювілеєм та подякувати колективу, який продовжує славні традиції всіх поколінь працівників і вихованців, творчо і наполегливо готує робітничі кадри, а головне — патріотів, відданих справі й Україні.
Бажаю всім успіхів і процвітання, міцного здоров’я і миру Україні!
Микола ПАЛАМАРЧУК, директор, заслужений працівник освіти України, кавалер орденів «За заслуги» ІІІ ст., «Звягель», «Почесний хрест», викладач вищої категорії, викладач-методист