Ювілейний рік: директору — 70, школі — 100!

Ювілейний рік: директору — 70, школі — 100!

У квітні святкує свій день народження директор Новоград-Волинської загальноосвітньої школи №9 Віктор Кузьмич Мельник. Педагогічний колектив щиро вітає свого керівника з цим чудовим ювілеєм — йому 70! Він дуже любить дітей, тому став педагогом. Людина з полум’яним серцем, педагог сучасності, мудрий керівник та гарний чоловік, батько, дідусь.
48 років свого життя він віддав школі, із них 40 присвятив рідній альма-матер.

Наш директор — заслужений працівник освіти України, нагороджений грамотою Верховної Ради України та Почесною грамотою Національної академії педагогічних наук України, ювілейною медаллю «10 років Незалежності» та найвищою відзнакою Новограда-Волинського — орденом «Звягель». Обирався депутатом міської ради 5-ти скликань (у 1990-2006 рр.). З його ім’ям пов’язані здобутки рідної школи до рівня найкращої. Велика, самобутня праця вчителя з плином часу привертає ще більшу увагу до цієї людини.
А народився майбутній директор 23 квітня 1951 року в славному Новограді-Волинському, яке понад 700 років стоїть на березі ріки Случ, у сім’ї Кузьми та Надії Мельників. І назвали вони сина Віктором, що означає «переможець». Він із гордістю носить це імення.
Успіх приходить не до тих, хто був змалечку забезпечений усім, а до тих, хто здатний продумано й послідовно, цеглинка за цеглинкою будувати власне майбутнє. Потрібно самому пройти тернистий шлях до успіху — життєве кредо нашого Віктора-переможця. Через усе життя він несе любов та повагу до батьків. І сьогодні навчає учнів із повагою ставитися до матерів, любити і поважати, низько вклонятися та свято оберігати пам’ять про них.
Віктор Кузьмич навчався в школі №9 у 1958-1968 рр., був старостою класу, займався легкою атлетикою, став чемпіоном Житомирської області. Потім (1968-1973 рр.) здобував вищу освіту в Кам’янець-Подільському педінституті на фізико-математичному факультеті, де був одним із кращих. Студентом щоліта працював у будівельному загоні «Сіріус» (командир загону), із яким брав участь у будівництві Хмельницької атомної станції, був організатором студентського театру мініатюр «Молоді дубки», став чемпіоном Хмельницької області з легкої атлетики, виконав норматив кандидата в майстри спорту.
Двадцятирічним юнаком розпочав практичну педагогічну роботу в с.Воронківці Старокостянтинівського р-ну Хмельницької області. У 1973-1977 рр. викладав фізику та був заступником директора з виховної роботи. Саме тут, відразу по приїзді, зустрів свою долю — Марію, одружилися, народився первісток — син Олександр. А в 1977 р. родина повертається до Новограда-Волинського.


Упродовж п’яти років (1977-1981 рр.) Віктор Кузьмич працював учителем фізики й одночасно був заступником директора з виховної роботи в школі №7. У 1980 р. у його сім’ї народилася довгоочікувана донечка Тетяна.
А в 1981 році Віктора Мельника призначають директором школи №9. Цим навчальним закладом він керує багато років, докладаючи чимало зусиль, аби піднести пересічну просту школу на рівень найкращих загальноосвітніх навчальних закладів.
У 1984 р. добудовано ще один корпус школи: їдальню, майстерню, актову залу, шість класних кімнат; 1986 р. — школа одна з перших в області встановлює комп’ютерний клас, щоб відповідати справжній «скарбниці знань». І він досяг поставленої мети, насамперед завдяки власній винятковій працьовитості, постійному творчому горінню, безкомпромісній вимогливості як до себе, так і до педагогічного колективу.
Ось уже 100 років школа привітно відчиняє свої двері для учнів. Ювілей школи — не тільки історична віха, це можливість озирнутися назад і згадати добрим словом тих, хто зробив спільний внесок в освітянську справу.
На плечах директора лежить широке коло обов’язків. Він повинен бути вмілим керівником навчального процесу, незаперечним авторитетом серед колег, добрим наставником для дітей. Усе це поєднав у собі Віктор Кузьмич. За роки своєї роботи виявив високий рівень професіоналізму. Завжди толерантний, витриманий, мудрий керівник, уміє не тільки керувати колективом, а й морально підтримати кожного у важку хвилину.
Завдяки старанням колективу під керівництвом директора-ювіляра, учні нашої школи є переможцями міських та обласних конкурсів, змагань, олімпіад із базових дисциплін. Серед них є і художники, і літератори, і відмінники навчання, і спортсмени, і просто хороші люди.
Летять роки, приходять нові учні, учителі, але школа для кожного з нас — частина нашого життя, у якому головною дійовою особою завжди буде директор. За свою 100-річну історію школа змінила чимало керівників, які багато зробили для розбудови та процвітання. Зараз школою впевнено керує нинішній директор із 40-річним стажем роботи на цій посаді, творча і креативна людина, прекрасний педагог. Завжди тримає руку на пульсі шкільних справ, намагається кожного зрозуміти, готовий простягнути руку допомоги як учням і батькам, так і вчителям. А за чарівною усмішкою іменинника приховано твердість характеру, силу слова та міцність духу.
Шановний Вікторе Кузьмичу! Прийміть щиросердечні вітання з нагоди 70-річчя від Вашого дня народження! Бути фундатором школи нового типу і директором навчального закладу — почесно і відповідально. Ми пишаємося тим, що нам випала можливість працювати з Вами, досягати разом професійних висот, переймати життєвий досвід і мудрість у Вас.
Хай буде все небачене побачено,
Хай буде все пробачене пробачено,
Хай буде вік прожито, як належить,
На жаль, від нас нічого не залежить...
А треба жити. Якось треба жити.
Це зветься досвід, витримка і гарт.
І наперед не треба ворожити,
І за минулим плакати не варт.

Ліна КОСТЕНКО

Бажаємо невпинного руху вперед, успішного здійснення планів та задумів! Підгрунтям щасливого життя та плідної професійної діяльності хай буде міцне здоров’я і серце, сповнене любові й добра, натхненна думка й щирі почуття. Щоб життя було світлим і радісним, як цей святковий день, а дружні привітання додали життєвої наснаги в скарбничку душі. Нехай пошана Ваших учнів і освітян буде подякою за плідну працю, чуйність, уміння творити добро. Зичимо невичерпної енергії, натхнення, оптимізму, нових плідних здобутків! А ще воліємо, щоб поряд із Вами завжди була працьовита, віддана і випробувана в штормах славна команда, яка завжди підтримуватиме вогонь Ваших незгасимих ідей і помислів.
Л.БІЛЕЦЬКА, учитель української мови та літератури