Стратегічною метою охорони здоров’я України є колективний імунітет від COVID-19

Стратегічною метою охорони здоров’я України є колективний імунітет від COVID-19

Боротьба з COVID-19 має кілька складових:

  1. створення ліжкового та кисневого фонду з перепрофілюванням лікарень у відділення для лікування хворих на COVID-19;

  2. введення гнучких карантинних заходів для балансу між економікою і протидією поширення хвороби;

  3. проведення кампанії з вакцинації як основа боротьби з COVID-19.


24 лютого в Україні стартувала кампанія з вакцинації населення від COVID-19. Процес реалізації вакцинації у 2021-2022 роках передбачає таких п’ять етапів:

  • КРИТИЧНИЙ РИЗИК (медпрацівники, які працюють із хворими на COVID-19; мешканці будинків для людей похилого віку, військовослужбовці ООС на передовій);

  • НАДЗВИЧАЙНО ВИСОКИЙ РИЗИК (соцпрацівники, медпрацівники, люди за 80 років);

  • ВИСОКИЙ РИЗИК (люди віком 65-69, 70-79 років); ДСНС, МВС (зокрема, поліція), Нацгвардія, СБУ, ЗСУ; працівники сфери освіти);

  • ПІДВИЩЕНИЙ РИЗИК (люди віком 60-64 років), дорослі із супутніми захворюваннями; люди в місцях позбавлення волі, інші категорії в групі ризику);

  • ЛЮДИ, ЯКІ НЕ УВІЙШЛИ ДО ПРІОРИТЕТНИХ ГРУП.


Вакцинація в Україні здійснюється лише на добровільній та безоплатній основі.
Україна вже отримала вакцини трьох виробників:

  1. Вакцину британсько-швецького виробника AstraZeneca «CoviShield». Поставляється в десятидозових флаконах.

  2. Вакцину «CoronoVac» від китайської кампанії Sinovac Biotech. Поставляється в однодозових флаконах.

  3. 16.04.2021 року в Україну доставили вакцину в межах механізму COVAX — безпрецедентної ініціативи світової солідарності щодо забезпечення глобального доступу до вакцин від COVID-19.


117 тисяч доз вакцини Pfizer/BioNTech. Вакцина Pfizer/BioNTech потребує дотримання температурного режиму (мінус 60-90 градусів) та спеціального холодильного обладнання. Тому її розподіл проводитиметься лише по обласних центрах. Вакцинація пріоритетних груп населення проводитиметься медичними працівниками, які проходили навчання саме з вакцини Pfizer.
Дві вакцини вже планово розподілені та наявні в регіонах, у тому числі — у нашому КНП «ЦПМСД» Новоград-Волинської міської ради. Станом на 19.04.2021 р. КНП «ЦПМСД» Новоград-Волинської міської ради отримано 2600 доз вакцини, з них 2400 доз вакцини «CoviShield» та 200 доз вакцини «CoronoVac».
Вакцинальна кампанія в місті проводиться мобільними бригадами з вакцинації на виїзді та медичними працівниками в пунктах щеплень.
На сьогодні працює один пункт по вул.Наталії Оржевської, 13, каб. №407, 408. Ще два пункти будуть залучатися до процесу вакцинації по мірі надходження вакцини.
Станом на 19.04.2021 р. провакциновано 2290 осіб вакциною «CoviShield» та 61 особу — «CoronoVac».
Є низка важливих питань, що стосуються процесу вакцинації, які турбують жителів нашої громади. Зокрема:
Чи буде ревакцинація вакциною AstraZeneka «CoviShield»?
На державному рівні планується ревакцинація тією ж вакциною, яку отримали на першу дозу. За глобальною ініціативою COVAX планується черговий транш вакцини AstraZeneka, виготовленої на індійській платформі, або вакцини AstraZeneca, виготовленої на корейській платформі. Вакцина має надійти у квітні, коли будуть врегульовані всі питання поставок на рівні Міністерства закордонних справ та Міністерства охорони здоров’я України. На кінець другого кварталу в Україну має надійти AstraZeneka, яка має покрити всю потребу другого етапу вакцинації.
Як здійснюватиметься виклик на другу дозу вакцини?
Більша частина людей, вакцинована в першому та другому етапі, — це були організовані колективи, яким проводилася вакцинація в певний день, тому через 90 днів буде проводитися ревакцинація для вакцинованих вакциною AstraZeneka «CoviShield», та через 28 днів — вакциною «CoronoVac» Sinovac Biotech. Бригади вже планують свій приїзд у ці організовані колективи для проведення другого туру вакцинації.
Як будуть отримувати другу дозу ті, хто першу дозу отримав не там, де постійно проживає?
Якщо буде дефіцит вакцини, то другу дозу будуть вводити там же, де проводилася перша. Якщо на момент введення другої дози в Україну надійде більше 1 млн доз, то вакцинація буде проводитися за місцем проживання.
Як визначалися пріоритетні групи в «Дорожній карті»?
Розподіл здійснювався за віковими та професійними групами.
Чи можна прививати всіх охочих при відсутності охочих із пріоритетних груп?
До завершення 2021 року планується вакцинація близько 70% дорослого населення України — це близько 24 млн. При наявності близько мільйона доз вакцини в Україні буде поєднано всі етапи та залучено до вакцинації всі групи.
Чи можна буде вибирати вакцину для щеплення?
Ні. На державному рівні членами оперативного штабу визначається, на які групи та на яких осіб буде розподілено вакцину, що надійшла в Україну.
На який період захищає вакцина?
Ще тривають дослідження, поки що є дані, що на 6 місяців.
Де розміщується інформація про те, що ви щепилися?
Уся інформація про те, що проведено щеплення та коли воно проводилося, вноситься до електронної системи охорони здоров’я України. Жодного папірця не заповнюється. Уся інформація зберігається в ЄСОЗ.
Коли будуть видаватися документи про проведену вакцинацію?
Документ буде видаватися після отримання другої дози вакцини від COVID-19, розроблений під міжнародне свідоцтво про проведення вакцинації та відповідатиме всім Європейським медико-санітарним правилам.
Зараз оновлюється паспорт вакцинації в Європейських країнах, у т.ч. — і в Ізраїлі, де планується запровадити «зелений паспорт». Наша IT-сфера вже активно працює з Євросоюзом і Ізраїлем щодо включення до нашого документа всіх вимог Євросоюзу.
Особи, які отримали вакцинацію в неорганізованих колективах (у пункті щеплень), будуть запрошені на вакцинацію Push-повідомленням, SMS-повідомленням або телефонним дзвінком у визначений строк.
Чи буде Україна видавати для вакцинації від COVID-19 форму міжнародного зразка вакцинації для перетину кордону?
Ще в жодній країні світу офіційно не впроваджено таке свідоцтво, тому поки що ні.
Отже, кампанія щеплення від COVID-19 триває. Вакцинація — це чи не єдина можливість для кожного з нас уберегти себе від хвороби, що охопила увесь світ та вже рік як змінила наше життя.
На жаль, навколо процесу вакцинації відбувається дуже багато маніпуляцій, розповсюджується недостовірна інформація.
Саме тому наші медики, які безпосередньо працюють із хворими на COVID-19, власним прикладом закликають людей до участі в кампанії з вакцинації.
Інна ВОШКО, директор КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Новоград-Волинської міської ради