Мультяшна толока

Мультяшна толока

Місцева ентузіастка Анна Власюк часто публікує в Фейсбуці пости про безкультур’я деяких містян на дитячому ігровому майданчику «Мультяшки», що в парку. Нагадаємо, проєкт «Мультяшки» був реалізований Анною та її чоловіком у межах Бюджету участі. Тут встановлені гойдалки, пісочниці, є іграшки, сюди приходять відпочивати батьки з маленькими дітьми. У 2020 році поруч з’явився ще один проєкт Бюджету участі — зона відпочинку для гри в шахи «Шахове королівство». Його, до речі, теж ініціювала Анна, а люди ініціативу підтримали.
«Ще два роки тому на місці, де сьогодні щодень лунає дитячий радісний сміх, а ми, дорослі, маємо можливість провести час із нашими дітьми, не було нічого. Точніше сказати, були руїни», — розповіла Анна Власюк.
Проте, не всі з повагою ставляться до місця дитячого відпочинку: хтось ламає лавки, інші кидають сміття на майданчику, не цінуючи працю інших людей і не навчаючи дітей порядку.
Утім, Анна та однодумці з ГО «Матусі Новограда-Волинського» не покидають спроб навчити людей культурі. На вихідних вони організували толоку, куди запросили охочих прибрати в парку.
Фронт робіт оголосили напередодні: вимести і вибити пісок на зеленому покритті, пофарбувати ігрові/спортивні елементи (гойдалки, комплекс), засипати пісок до пісочниць, пофарбувати лавки, прибрати територію.
«Із собою мати гарний настрій, рукавички, по можливості, віник, граблі. Покажемо гарний приклад і подаруймо нашим дітям комфортний, красивий майданчик!».
Дехто перерахував кошти на прибирання, а дехто долучився фізично. Фінансово ініціативу підтримала 41 людина, деякі перекази залишилися без прізвищ.
Меценати допомогли зеленими насадженнями, транспортуванням піску для пісочниць, тротуарною плиткою, інвентарем, чаєм та смаколиками для прибиральників. «Разом ми — сила!» — це про цих небайдужих людей.
Із території майданчика були прибрані розтрощені іграшки, залишені «живі». Довелося позбуватися сміття, якого не повинно бути на дитячому майданчику: коробочки/трубочки з-під соку, стаканчики з-під кави, серветки, недопалки, пакетики, обгортки тощо.
«Погодні умови — вітер і сніг — не дозволили закінчити всі роботи з фарбування, але обов’язково справу доведемо до кінця, — після прибирання написала Анна у ФБ. — У пісочниці завезений чистий, митий пісок. Сподіваюся, на сезон вистачить. А ще тут з’явилося вуличне освітлення, яке дозволить у вечірній час значно довше проводити час у затишному куточку».
На жаль, роботи з укладання тротуарної плитки самотужки довелося виконувати чоловіку Анни — Василю Ювхимовичу. Вони виконані наполовину, оскільки чоловічих рук бракувало. Ентузіасти вірять, що всі роботи невдовзі будуть завершені.
«Окремо хочу подякувати і попросити вибачення у свого чоловіка Василя. Я «закручую», а основний тягар робіт та відповідальність лягає на твої плечі. Без твоєї підтримки, я б не впоралася!».
Анна Власюк також дякує всім, хто долучився до справи. Закликала цінувати і берегти створене, бути гідним прикладом для дітей. Адже неважко пояснити, як гратися на дитячому майданчику, чому не слід смітити й ламати, прибирати за собою іграшки. Придбаний реманент (лопата, граблі, віники) знаходяться на майданчику, кожен може скористатися ними для наведення чистоти.
Коли верстався номер, ГО «Матусі Н-В» прибрали також засмічену територію на вулиці Гоголя. У смітті виявили квітанції з прізвищем власника і передали для притягнення до відповідальності.
Юлія КЛИМЧУК