У Новограді — випадок сказу собаки. Визначено «неблагополучні зони»

Випадок сказу собаки виявлено в Новограді-Волинському 25 березня 2021 року. До Новоград-Волинської районної державної лікарні звернувся житель громади стосовно загибелі його собаки. Згідно з ветпаспортом, тварина була щеплена проти чуми, інфекційного гепатиту, аденовірусної інфекції, коронавірозу, парагрипу, парвовірозу та лептоспірозу собак. Однак щеплення проти сказу не проводилося. Про це повідомив Олександр Коваль, начальник Новоград-Волинського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області.
«Агресії в тварини не спостерігалося, вона постійно знаходилася під наглядом. 26 березня відібраний патматеріал відправлений у Житомирську регіональну державну лабораторію Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, де наявність вірусу сказу підтвердилася через 25 днів», — йдеться в повідомленні.
21 квітня відбулося засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Новоград-Волинській міській раді. Згідно з рішенням комісії, неблагополучними зонами карантинування визначено вулиці (та прилеглі провулки) Лубчицьку, Зарічну, Тимошенка, Житомирську, Гаражну, Соснову, Сонячну, Анікушкіна, Барвінкову.
Новоград-Волинській районній державній ветлікарні доручено скласти графік проведення профілактичних щеплень тварин проти сказу в загрозливій зоні.
22 квітня під час сесії міської ради перерозподілено кошти в сумі 55 тис. грн на відлов, усипляння з метою фіксації, проведення вакцинації від сказу та біркування (чіпування) з метою ідентифікації щеплених тварин, закупку бирок (чіпів), виготовлення інформаційних листівок, у зв’язку із виявленим випадком сказу.
З 26 квітня заплановано проведення вакцинації від сказу тварин, які утримуються у дворах, та бродячих тварин. Її здійснюватиме спеціально утворена бригада в складі ветеринарних фахівців, представників комунальних служб та поліції. Щеплення проводитимуться безкоштовно.
Жителі громади можуть самостійно звертатися до установ державної ветеринарної медицини для профілактичного щеплення проти сказу своїх домашніх улюбленців. На сьогодні наявна антирабічна вакцина для тварин закуплена за рахунок державного бюджету, тобто — безкоштовна. При проведенні такої вакцинації враховується лише плата за надання послуги ветлікарем.
«Поставтеся до цього питання відповідально, адже це — ваше здоров’я та життя. Звертайтеся за адресою: м.Новоград-Волинський, вул.Івана Франка, 48, або за телефоном: (04141) 3-50-38», — наголошує Олександр Коваль.
Вірус сказу виділяється переважно зі слиною. Зараження тварин і людини відбувається при укусі або потраплянні слини на пошкоджену шкіру або слизові оболонки. Тобто, скаженій тварині досить лизнути руку, на якій є мікроскопічна подряпина, щоб вірус передався до нової жертви. Найбільш небезпечні укуси в області голови, шиї та кистей рук. Основне джерело для зараження домашніх тварин і людини — дикі й бездомні тварини. Домашні улюбленці переважно є сполучною ланкою в передачі вірусу від бездомних і диких тварин до свого господаря.
Інкубаційний період триває від декількох днів до 1 року і більше (у середньому — 1-2 місяці).
У разі укусів дикими, безпритульними тваринами, рани, подряпини, місця ослинення потрібно негайно та ретельно промити під проточною водою з господарським милом, обробити краї пошкодження йодом, накласти пов’язку, в обов’язковому порядку звернутися за порадою до лікаря-травматолога та, за необхідності, пройти курс антирабічних щеплень у стаціонарному відділенні медичного закладу. Ці щеплення на сьогодні — єдиний ефективний засіб профілактики, щоб не померти від сказу.
Два випадки сказу в Новограді-Волинському були зафіксовані в 2016 році (бродяча собака та червона лисиця). Протягом 2017-2019 р. у місті не реєструвалися випадки захворювання тварин на сказ. У січні 2020 року зареєстровано випадок сказу домашнього кота в багатоквартирному будинку.
Підготував Олег БРЮХАНОВ