Ти спочатку навчись кататися, а ковзани ми тобі пізніше купимо...

ЧАСТИНА ДЕПУТАТІВ БЛОКУЄ ІНІЦІАТИВИ НОВОГО НАЧАЛЬНИКА УПРАВЛІННЯ ЖКГ
Багатьом новоградцям до вподоби завзятість і нові ініціативи, які продемонстрував і оголосив новий начальник управління ЖКГ Василь Осадчук. Громада вже давно чекає й вимагає покращень у комунальній галузі, змін у підходах до вирішення ключових проблем. Про свої наміри і плани Василь Осадчук розповів на пресконференції, що відбулася два тижні тому, й, судячи з відгуків, нове бачення вирішення застарілих проблем у Новограді переважно сприйняли схвально.
Що просить новий начальник для початку? Затвердити структуру управління житлово-комунального господарства, енергозбереження та комунальної власності, на основі якої він збирається працювати.
Проте проєкт рішення достатньої підтримки в сесійній залі не знайшов. 22 квітня, у ході пленарного засідання шостої сесії Новоград-Волинської міської ради восьмого скликання, до голосування щодо цього проєкту поверталися декілька разів, його обговорення проводилося з перервою для консультацій голів депутатських фракцій, тривало найбільше з-поміж усіх питань, але в підсумку голосів «за» набралося тільки 16 при необхідних 18.
Як можна бачити з поіменного голосування, проти пропозицій нової структури управління ЖКГ виступили переважно три депутатські фракції — «Європейська Солідарність», «Народна Партія», «Сила і честь».
Нещодавно з’явилася інформація про «нову депутатську більшість», тривають розмови про «підводні камені» та особисті інтереси в депутатському корпусі. До чого вони призведуть — наразі під питанням, але, вочевидь, саме ці «камені» й стали на заваді рішенню щодо ЖКГ, а відтак — і новим ініціативам нового начальника управління.
Йому запропонували спочатку попрацювати в тих умовах, що є, показати результат, а тоді, мовляв, будемо й зміни та пропозиції розглядати. Як в анекдоті: «Ти спочатку навчись кататися, а ковзани ми тобі пізніше купимо...» Але як можна вимагати від когось результату, якщо не дати йому можливості почати працювати в тих умовах, у яких він бачить його досягнення? Доречна аналогія — спорт. Якщо власник клубу вимагає від тренера чемпіонство, то повинен виконати його умови щодо комплектування команди. В іншому разі, які є підстави щось вимагати?
Не з першого разу (знову після повернення до голосування та додаткових обговорень) депутати підтримали пропозицію щодо структури штату ще одного молодого керівника — начальника відділу культури Олександра Широкопояса. Відділ культури і туризму міської ради перейменовано в управління культури і туризму та затверджено відповідне положення. Створено новий комунальний заклад «Новоград-Волинський туристичний центр».
Депутати погодили звільнення від орендної плати за користування майном комунальної власності суб’єктів господарювання, які надають послуги з організації харчування (послуги їдалень, кейтерингові послуги) у закладах загальної середньої освіти Новоград-Волинської міської територіальної громади на період дії карантину.
Затвердили рішення про реорганізацію Новоград-Волинської районної бібліотеки імені Лесі Українки, яка стала частиною бібліотечної системи міста.
Депутати прийняли рішення про внесення змін та доповнень до Програми економічного і соціального розвитку Новоград-Волинської міської територіальної громади на 2021 рік, а також затвердили кошти на потреби виборчих округів у 2021 році — по 200 тисяч гривень на депутата (суперечливе в громаді рішення).
Затверджено перелік об’єктів комунальної власності, що підлягають приватизації у 2021 році. Зокрема, приміщення колишньої дитячої бібліотеки по вулиці Соборності, 2, кошти з продажу якого (очікують декілька мільйонів гривень) спрямують на ремонт колектора по вулиці Героїв Майдану.
Прийнято рішення про списання майна комунальної власності Новоград-Волинської міської територіальної громади на вул.Дружби, 50-А.
Затверджено інвестиційну програму КП Новоград-Волинської міської ради «Новоград-Волинськтеплокомуненерго» на 2020-2021 роки (з 01 жовтня 2020 року по 30 вересня 2021 року) та інвестиційну програму КП Новоград-Волинської міської ради «Виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства» на 2021 рік.
Не знайшло підтримки серед більшості депутатів міської ради звернення до керівництва держави щодо повернення Степану Бандері звання Героя України, ініційоване Новоград-Волинським Братством ОУН-УПА імені Романа Шухевича (Тараса Чупринки).
За ініціативи депутатської фракції «Народної Партії» прийнято звернення депутатів Новоград-Волинської міської ради до Голови Верховної Ради України Разумкова Д.О. та Прем’єр-міністра України Шмигаля Д.А. щодо Дорожньої карти виходу з кризи теплопостачальних підприємств.
За заявою депутатської фракції міської ради «Європейська Солідарність» прийнято звернення депутатів до Президента України та Кабінету Міністрів України щодо необхідності належного соціального забезпечення медичних працівників та вакцинації населення від COVID-19.
Не підтримали пропозицію депутата міської ради Олександра Поліщука про перегляд умов оплати праці міського голови (Олександр Поліщук пропонував зменшити відсоток преміювання, який додається до ставки та інших надбавок, з чого й формується зарплата міського голови). Нагадаємо, згідно з чинним законодавством, умови оплати роботи очільника міста встановлюються рішенням міської ради. Відповідне рішення депутати Новоград-Волинської міської ради затвердили на першій сесії міської ради 24.11.2020 р. «На руки», як прозвучало на сесії, міський голова Микола Боровець отримує близько 40 тисяч гривень щомісяця.
Загалом депутати міської ради розглянули та прийняли рішення щодо 51 питання.
На завершення зайшла мова про дві недобудови в центрі міста — зупинку робіт щодо реконструкції згорілої будівлі Молодіжного центру та затримку із вводом в експлуатацію Прозорого офісу. Виявилося, що підрядник припинив будівельні роботи в Молодіжному центрі, оскільки міський бюджет затримує фінансування. Боргу за вже виконані роботи накопичилося на майже 3 мільйони гривень. Із Прозорим офісом теж не все прозоро. Кошти, передбачені першим тендером, освоєні; додаткові — теж нібито освоєні; але знову... не вистачає. Микола Боровець сказав, що буде звертатися до всіх контролюючих служб, аби з цим розібралися.
Олег БРЮХАНОВ