Нова церемонія — «Мати року»

Нова церемонія — «Мати року»

Із цією ініціативою виступив начальник управління культури і туризму міської ради Олександр Широкопояс — проведення щорічного конкурсу-премії «Мати року». Звернувся до представників різних сфер новоград-волинської громади, залучивши їх до оргкомітету. За підтримки меценатів ініціативу вдалося реалізувати. Урочиста дебютна церемонія нагородження відбулася в Палаці культури в перший день літа.
Колективу газети «Звягель» особливо приємно, що серед номінанток — багато героїнь наших статей! Сподіваємося, що інші нагороджені жінки невдовзі також неодмінно ними стануть.

— Приємно, що після значної перерви ми тримали таку важливу нагоду зібратися, щоб подякувати найкращій людині у світі — мамі, — ці слова міського голови Миколи Боровця зал підтримав бурхливими оплесками. — Якби у кожної дитини запитати, чия мама найкраща, то вона сказала б, що саме її. Тож організаторам довелося обирати серед великої кількості жінок, котрі в нашій громаді заслуговують на найкращі слова. Також схиляємо голови перед матерями синів і доньок, які пішли захищати нашу країну й не повернулися.
Щиро дякую всім, хто долучився до організації цього урочистого дійства, найперше — Олександру Широкопоясу та людям, які підтримали цю ініціативу, — підсумував вітальні слова очільник громади.
Пропонуємо перелік відзначених жінок у номінаціях першого рейтингу «Мати року-2021».
«УСПІШНА МАМА»
Наталія Купцова — багатодітна мама, успішний директор у косметичній компанії. Наталія успішно розвиває власний бізнес та активно веде сторінки в соціальних мережах, багато подорожує зі своєю сім’єю містами України та різними країнами.
Альона Баліковська — мама, власниця популярного в місті ресторану «Медальйон». Завдяки успішному підходу до роботи, заклад постійно удосконалюється, стає комфортнішим та привабливішим для відвідувачів. В умовах коронавірусу активно відстоює права підприємців.
Світлана Кручок — багатодітна мама, відома волонтерка, благодійниця і кондитер. Світлана перетворила хобі з випічки тортів і тістечок у професійну діяльність. Неодноразово виставляла свої роботи в якості акційних та благодійних лотів. Здобула друге місце в конкурсі кондитерів-аматорів, організованому переможницею конкурсу «Майстер-шеф».
«ВЕЛИКЕ СЕРЦЕ»
Світлана Монжиєвська — самостійно виховує доньку з інвалідністю. Її омріяний кінцевий результат — здорова та успішна дитина. Заради цього вона з донечкою щодня долає шлях до Березівського навчально-реабілітаційного центру. Світлана активно займається громадською діяльністю і дитячими проєктами. Має велику мрію створити реабілітаційний центр відновлювальної терапії в Новограді-Волинському.
Ірина Мельник — мама двох дітей, ніколи не була байдужою до проблем інших людей. Займається благодійними та соціальними проєктами. Сім’я Ірини — один із найбільших меценатів нашого краю. Зокрема, партнер всеукраїнського музичного фестивалю «Леся Гранд Фест», напівмарафону з бігу та музичного проєкту «Голос міста». Постійно допомагає дитячим садкам, школам, релігійним установам.
Жанна Щавлінська — багатодітна мама з досвідом психолога, логопеда і сурдопедагога. Також є величезною опорою для дітей з інтернату і неблагополучних сімей, навчаючи їх життєвим правилам і моральним принципам. У 2017 році Жанна з чоловіком створили дитячий будинок сімейного типу, у який вкладають душу і серце, виховують вісім дітей. Із радістю сім’я Щавлінських приймає дітей з місцевого інтернату, який, на жаль, закрили.
Олена Демчук — мама двох дітей. Працює над створенням дитячого денного центру для сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах. Упродовж п’яти років керує підлітковим клубом «Діамант». Надає психологічну підтримку жінкам загиблих в АТО захисників, займається з сім’ями, які мають дітей з особливими потребами, допомагає випускникам інтернату в місті і районі, бере участь у благодійному проєкті, який має на меті оздоровити 250 осіб у Трускавці.
«МАМА-ЛІДЕР»
Алла Володіна — мама чотирьох дітей. Є чудовим прикладом, як вдало можна поєднувати сім’ю, роботу, громадську діяльність та благодійність. Завдяки організаторським здібностям Аллі вдається об’єднати людей навколо спільних ідей. Очолює ГО «Діями» та клуб багатодітних мам «Берегиня». Автор та організатор заходів з популяризації сімейних цінностей, молодіжної політики і дозвілля дітей. Реалізувала благодійні проєкти з пошиття захисних масок для літніх людей, із групи ризику та для військових на фронті. З чоловіком та мешканцями облаштовують дитячий майданчик у мікрорайоні «Кар’єр».
Світлана Павловська — мама та бабуся, перший директор гімназії імені Лесі Українки. Її вважають засновницею та успішним керівником навчального закладу. Цитуючи багатьох випускників, за її керівництва гімназія процвітала. Своїм характером і відданістю роботі пані Світлана засвідчила, що продуктивним здатен бути результат, коли в команді є лідер, якого поважають і за яким слідують.
«СИЛЬНА ДУХОМ»
Світлана Дроздюк — виховує сина, працює спортивним інструктором у збірній команді України з армспорту, тренер-викладач з армспорту для осіб з інвалідністю в ДЮСШ імені Володимира Єрмакова. Здобула багато призових місць на чемпіонатах області, України, Європи та світу серед спортсменів з ураженням опорно-рухового апарату. У 2013, 2015, 2017, 2018, 2019 рр. — лауреат у номінації «Сильна духом» Житомирської ОДА, у 2016 р. — «Зірка спортивного Олімпу», у 2018 р. отримала звання майстра спорту міжнародного класу, 2019-2020 рр. — «Гордість Новоград-Волинської територіальної громади».
Віра Мілько — народилася в Первомайську Луганської області. У 2014 році отримала трагічну звістку, що її єдиний син загинув на війні. 18 серпня 2014 жінка вирушила з Луганської області, взявши документи, одяг на перший випадок і фото з альбому сина. Із Харкова в Новоград-Волинський пані Віра їхала з сином у труні. Після пережитої власної трагедії вона стала допомагати батькам загиблих військовослужбовців у нашому місті. Сьогодні розрадою жінки є внучка Анастасія.
Ірина Рекечінська — мама доньки з важкою формою епілепсії і дитячим церебральним паралічем. Незважаючи на випробування, Ірина не впадає у відчай, а живе підтримкою своєї особливої дитини. Крім щоденної боротьби за життя, постійно займається її розвитком та реабілітацією.
«ГРОМАДСЬКА АКТИВНІСТЬ»
Олена Чернявська — мама, провідний фахівець-уповноважена особа з питань запобігання та виявлення корупції, працює в Новоград-Волинській РДА. З її ініціативи відбувся челендж «Поверни весну в наше місто», коли в 2020 році були висаджені тюльпани на клумбах 31 гарнізонного Будинку офіцерів. Олена ініціювала присвоєння 29 загиблим воїнам посмертно звання «Почесний громадянин Новограда-Волинського» — за мужність і відвагу при захисті Вітчизни. Активна учасниця місцевих заходів: автопробігу до Дня Героя, віче «СтопПонінка». Забезпечує організаційні моменти відпочинку для дітей, батьки яких загинули або брали участь в АТО.
Анна Власюк — мама, членкиня Новоград-Волинської організації жінок і ГО «Матусі Н-В». Є автором і переможцем проєктів «Бюджету участі» у 2019 та 2020 роках. Успішно реалізовані проєкти дитячого майданчика «Мультяшки» і «Шахове королівство» стали окрасою міського Парку культури і відпочинку.
Ірина Мінєєва — мама, відомий у місті та за межами волонтер, активна учасниця благодійних та соціальних проєктів, всеукраїнської акції з вручення барельєфів «Ікона пам’яті загиблих за Україну». Проєкт «Ікона пам’яті» створено насамперед для підтримки матерів, котрі втратили своїх дітей на війні. Ірина надала значну моральну та благодійну допомогу з підтримки родинам загиблих захисників.
«МАМА-БЛОГЕР»
Тетяна Дідус — блогерка. Вважає, що найбільшим прикладом для своїх дітей є батьки. Переконана: «Будучи нещасними людьми, ви ніколи не зможете побудувати стосунки з дитиною так, щоб вона почувалася щасливою, а якщо щасливі батьки — додатково нічого робити не потрібно». Маючи за плечима медичну освіту, курси масажу і косметології, Тетяна вирішила займатися власною справою. Не уявляє своє життя без подорожей. Саме від такого захоплення почала активну блогерську діяльність у мережі. Зараз має 41 тисячу підписників.
«ТВОРЧЕ НАТХНЕННЯ»
Галина Мінгалєєва — мама двох доньок, дружина учасника бойових дій. Галина є надійною опорою в розвитку співочого таланту доньки Наталії, яка тільки в 2020 році отримала чотири гран-прі в художньо-вокальних конкурсах, нагороджена відзнакою в рейтингу популярності «Гордість громади» в номінації «Звягельський соловейко», є лауреатом обласної дитячо-юнацької літературно-мистецької премії імені Лесі Українки.
Оксана Гамма — мама з творчим характером. Із дитячих років була шкільним лідером, активною учасницею загальноміських заходів, конкурсних програм. Керує центром раннього розвитку «Талантик», де успішно реалізує свої творчі здібності та креативні ідеї. Приєдналася до ювілейної акції з нагоди 150-річчя від дня народження Лесі Українки зі створення ледбуків, який був визнаний одним із кращих. Відзначена подякою всеукраїнської громадської організації «Федерація жінок за мир у всьому світі».
Марина-Лада Ясиневич — багатодітна мама, є прикладом ніжності, натхнення і креативу. Марина також — талановита художниця, яка знаходить глибокі сенси та ідеї в простих речах, майстерно викладає це в своїх малюнках. Кілька років поспіль організовує власні художні виставки.
«МАМА-ПРОФІ»
Оксана Бабенко — багатодітна мама, з чоловіком виховує чотирьох дітей. Сім’я відома в місті вирощуванням розсади овочевих культур. Жителі громади залишаються вдячними за плоди їхньої роботи. Сім’я не зупиняється на досягнутому, щороку розширює асортимент розсади, радуючи вдячних господарів.
Ольга Руднєва — мама, професіонал фельдшерської справи. Активна, безстрашна, постійно перебуває на медичній «передовий», адже працює на «швидкій». Ольга в екстреній медичній допомозі — уже 23 роки. В умовах коронавірусу, із перших днів пандемії, проявляє відданість медичній справі, завжди першою зустрічає всі труднощі і виклики.
Тетяна Никоненко — мама двох доньок, працює заступником директора ТОВ «Ласка». Її комунікабельність і відкритість у спілкуванні знають більшість підприємців нашого міста, тому з радістю підтримують партнерські відносини. Тетяна є співорганізатором і партнером заходу із зариблення річки Случ, спонсором святкувань до Дня захисту дітей. Займається благодійністю в межах різних проєктів. Є членом виконавчого комітету і помічником депутата міської ради.
«МАМА-ПЕДАГОГ»
Олена Монжиєвська — мама двох хлопчиків, активна учасниця міських і обласних методичних заходів із питань інклюзивної освіти, виставки передового педагогічного досвіду «Сучасна освіта Житомирщини», неодноразово відзначена дипломами.
Людмила Кизяк — мама, завідуюча кафедрою кравців-вишивальниць, перукарів-візажистів місцевого вищого професійного училища. У родині Людмили — династія вишивальниць. Жінка очолює процес вишивання полотна в Музеї родини Косачів за орнаментами матері Лесі Українки та активно популяризує народну творчість серед молоді.
Оксана Андрійчук — мама та прогресивна учителька ліцею №11, упроваджує новаторські, сучасні методи навчання. Неодноразово визнана вчителем року за високі досягнення. Серед останніх успішних проєктів — освітній фестиваль EdCamp.
«СПОРТИВНА МАМА»
Олена Саух — із чоловіком виховує трьох синів. Успішна бізнес-леді, членкиня Української Спілки рестораторів і Житомирській федерації бодібілдингу та фітнесу.
Тетяна Волинець — мама двох діток, виховує самостійно. Хореограф, фітнес-тренер, керівник хореографічного ансамблю «Angel Dance», який днями здобув 1 та 2 місця на міжнародному конкурсі-фестивалі імені Григорія Чапкіса. Є працівником підготовчої школи «Першоцвіт».
Лілія Прокопчук — виховує трьох дітей у спортивному дусі. Саме девіз «ніколи не здаватися» допоміг Лілії досягти неймовірних спортивних висот. Вона є вихованкою відомих місцевих тренерів з важкої атлетики, має вагомі досягнення в гирьовому спорті та займається бодібілдингом.
* * *

Втішно було спостерігати за емоціями відзначених жінок та за гордою реакцією їх сімей. Після церемонії мережа зарясніла відгуками, подяками та вітаннями. Ось деякі з них:
«Найцінніше звання — мама! Найдорожча відзнака в материнстві — наші діти!».
«Успішною мамою бути легко, коли є підтримка люблячого та успішного тата!».
«Неочікувано та шалено приємно отримати таку нагороду! Дякую усім, хто причетний до чудового дійства».
Після офіційної частини на глядачів чекав святковий концерт за участю співаків Аркадія Войтюка, Олександра Павлика та місцевих творчих колективів.
Жодним чином церемонія «Мати року» не применшує заслуг інших мам, адже організовано захід задля натхнення жінок.
Юлія КЛИМЧУК
Фото міської ради та з мережі