У Новограді триває ЗНО

У Новограді триває ЗНО

ЯК ПОЗНАЧИЛОСЯ НА РІВНІ ЗНАНЬ УЧНІВ ДИСТАНЦІЙНЕ НАВЧАННЯ — ДУМКА ВЧИТЕЛЯ
Основна сесія зовнішнього незалежного оцінювання розпочалася 21 травня. У місті Новограді-Волинському пункти тестування працюють на базі ліцею №1 імені Лесі Українки, ліцею №4, ЗОШ №6, ЗОШ №7 та ліцею №11.
Як повідомляє управління освіти і науки Новоград-Волинської міської ради, відповідно до графіку основної сесії ЗНО-2021, 21 травня відбулося ЗНО з хімії; 24 травня — з іспанської, німецької, французької мови; 25 травня — з англійської мови; 28 травня — з математики; 1 червня — з української мови, української мови і літератури.
Зазначимо, що тестування з хімії, німецької мови та фізики відбуваються в Житомирі.
«Управлінням освіти і науки міської ради буде організовано підвезення до пунктів тестування в м.Житомир для учнів 11-х класів закладів загальної середньої освіти громади, які того потребують», — запевняють у профільному управлінні.
25 травня в межах зовнішнього незалежного оцінювання відбулося тестування з англійської мови. Пунктами тестування для проведення ЗНО були ліцей №4 (259 учасників) та ліцей №11 (210). У цілому в ЗНО з англійської мови взяли участь 430 осіб (91,7% від зареєстрованої кількості). Додаткове тестування з англійської мови відбудеться 01 липня.
28 травня відбулося тестування з математики. Пунктами тестування для проведення ЗНО були ліцей №1 (285 учасників), ліцей №4 (270), ЗОШ №6 (270), ЗОШ №7 (270) та ліцей №11 (226). У цілому в ЗНО з математики взяли участь 954 особи (72,2% від зареєстрованої кількості).
1 червня відбулося тестування з української мови і літератури. Пунктами тестування для проведення ЗНО були ліцей №1 (300 учасників), ліцей №4 (300), ЗОШ №6 (240), ЗОШ №7 (300) та ліцей №11 (220 учасників). У цілому в ЗНО з української мови і літератури взяли участь 1048 осіб (77% від зареєстрованої кількості). Додаткова сесія тестування з української мови і літератури відбудеться 09.07.2021 року.
04.06.2021 р. ЗНО з історії України відбудеться в ліцеї №1, ліцеї №4, ЗОШ №6, ЗОШ №7.
10.06.2021 р. ЗНО з біології відбудеться в ліцеї №4 та ЗОШ №6.
15.06.2021 р. ЗНО з географії відбудеться в ЗОШ №6 та ЗОШ №7.
На 7 червня заплановано тестування з фізики (у Житомирі).
Як розповіла «Звягелю» Олена Герасимчук, заступник директора ЗОШ №7 з навчально-виховної роботи, учитель хімії, більшість одинадцятикласників, з їхніх слів, вважають, що дистанційне навчання позначилося позитивно на рівні їхньої підготовки. Свідомі й відповідальні учні мали змогу зосередитися на поглибленому вивченні саме тих предметів, іспит з яких складатимуть на ЗНО. Тобто, тих двох-трьох дисциплін, бали з яких матимуть ключове значення при вступі до ВНЗ.
Водночас, як зауважила Олена Герасимчук, загальний рівень знань учнів унаслідок переходу на дистанційне навчання знизився. У той час, коли старшокласники в більшості вже усвідомлюють, що від результату ЗНО залежатиме їхнє майбутнє, учні молодших класів дозволяли собі «сачкувати». Наприклад, не вмикати відеозв’язок, щоб учитель не бачив, що дитина робить під час дистанційного уроку, чи взагалі вмикатися на початку уроку, а тоді... лягати в ліжко й продовжувати спати, якщо батьки пішли на роботу.
Ось тут ключову роль зіграла майстерність психолога у вчителя, здатність повернути дитину до навчального процесу, не залучаючи до виховних заходів батьків. Тобто, максимально уникаючи конфліктів.
Утім, ще раз підкреслила Олена Герасимчук, із одинадцятикласниками таких ситуацій було менше. Водночас цього навчального року, у зв’язку з карантином, було відмінено ДПА — учні отримали в табелі й атестати ті оцінки, які поставив учитель, не маючи можливості покращити (чи погіршити) підсумковий бал.
Олег БРЮХАНОВ