Чому енергетики роками ігнорують нових споживачів?

Чому енергетики роками ігнорують нових споживачів?

Відповідь на це питання вже декілька років бентежить жителів приватного сектору нової забудови в мікрорайоні «Морське».
Днями до редакції «Звягеля» звернувся чоловік, який збудував житло в «Морському», проте так і не може підключити його до електромереж. Він продемонстрував добрячої товщини стос листів і відповідей — переписку з Новоград-Волинським районом електромереж, обленерго, органами місцевого самоврядування. У листах щоразу обіцяють включити мікрорайон до плану електрифікації на наступний рік, проте наступного року знову кажуть про «наступний рік».
Газета «Звягель» звернулася за коментарем до начальника управління житлово-комунального господарства міської ради Василя Осадчука.
Він пояснив, що забезпечити підключення нових абонентів до електропостачання повинен власник електромереж. У цьому випадку — Житомирське обленерго в особі Новоград-Волинського РЕМ. Дійсно, проблема тягнеться роками, оскільки з незрозумілих для органів місцевого самоврядування причин енергетики постійно переносять ці роботи на подальший термін.
Незрозумілою ситуація виглядає ще й з того ракурсу, що в мікрорайоні новобудов «Морського» вже давно є здані в експлуатацію будинки, жителі яких користуються електрикою. Отже, має бути в наявності необхідна інфраструктура й лінії електропередач. Чому ж тоді для нових забудовників створена така проблема?
Василь Осадчук висловив припущення, що не вистачає потужності. Тому енергетикам доведеться будувати ще одну трансформаторну підстанцію, а це — додаткові витрати, тому питання відкладають. З іншого боку — це дасть можливість підключити нових абонентів, які в інший спосіб ніяк не можуть отримати електрику.
Як додав Василь Осадчук, за ініціативи депутата міської ради Олега Годуна, створено робочу групу, яка напрацює механізм і дорожну карту вирішення проблеми. Оскільки всі роботи з підключення має виконувати РЕМ, а енергетики на місцях зволікають, то планується підготувати депутатське звернення до НКРЕ, щоб електрифікацію мікрорайону «Морське» в Новограді-Волинському дійсно включили до плану капітальних робіт енергетиків у наступному році.
Олег БРЮХАНОВ
Фото автора