Донори бажають здати кров. Чому відділ заготівлі крові досі не почав роботу?

Донори бажають здати кров. Чому відділ заготівлі крові досі не почав роботу?

Навесні цього року в Новограді нарешті знайшли приміщення, куди зміг переїхати відділ заготівлі крові та її компонентів.
Рішенням позачергової сьомої сесії міської ради від 6 травня 2021 року виділено в оренду нежитлове приміщення для розміщення відділу заготівлі крові та її компонентів КНП «Обласний центр крові» за адресою: вул.Шевченка, 63. Будівля за технічними умовами придатна для функціонування донорського відділу, — пояснювали в міській раді.
Там зробили ремонт, перевезли обладнання з вул.Герцена, де раніше діяв відділ. Установа технічно готова до прийому донорів, проте досі їх не приймає. Хоча охочі здати кров є.
Як розповів «Звягелю» місцевий житель Ігор, у вівторок він прийшов на Шевченка, 63, щоб здати кров (Ігор протягом кількох років є донором), проте йому пояснили, що відділ заготівлі крові не може його прийняти. Мовляв, усе готово до роботи, проте немає дозволу обласної комісії. І додали, що з області днями має прибути в Новоград пересувна лабораторія для забору крові. Вона прийме охочих новоградських донорів, проте показники будуть записані «на рахунок області». А, як відомо, усіляке бюджетне фінансування залежить насамперед від «показників».
Враховуючи останні події навколо новоградського відділу заготівлі крові, можна припустити, що в такий «конкурентний спосіб» в Обласному центрі крові, якому підпорядкований наш відділ, мають на меті знову показати, що в Новограді немає «показників».
Коментар щодо ситуації «Звягелю» надала заступник начальника відділу з питань охорони здоров’я та медичного забезпечення міської ради Леся Становська.
Вона пояснила, що 21 травня підписано договір оренди приміщення по вул.Шевченка, 63, між Новоград-Волинською міською радою і КНП «Обласний центр крові» Житомирської обласної ради. Проведено ремонт, перевезено обладнання. Деяка затримка була при ремонті електропроводки, оскільки роботи повинен був виконувати житомирський електрик, який працює за договором із обласним центром. Тепер очікують на приїзд комісії з «Обласного центру крові», яка має прийняти новоградський відділ в експлуатацію. Нібито це відбудеться з дня на день.
Нині в штаті Новоград-Волинського відділу заготівлі крові та її компонентів КНП «Обласний центр крові» Житомирської обласної ради — 14 працівників. Щоденно вони готові забезпечити прийом 30-50 донорів. Відділи заготівлі крові в Житомирській області (крім Житомира) діють лише в Новограді й Коростені. Крім цього, відповідно до розпорядження голови ОДА, складено графік виїзних прийомів донорів.
Нагадаємо, що восени минулого року гостро постало питання закриття новоградського відділу заготівлі крові. В області вважали, що установа не рентабельна. На захист функціонування відділу став його колектив, лікарі, громадськість і депутати місцевих рад. Проблема неодноразово була висвітлена в газеті «Звягель». Зрештою для відділу заготівлі крові підшукали приміщення, яке підходить функціонально, проте витрати на його утримання менші.
Коли номер здавався в друк, стало відомо, що комісія з «Обласного центру крові», яка побувала в Новограді, не прийняла в експлуатацію новоградський відділ. Нібито одна з причин — не все готово з точки зору техніки безпеки. Утім, опосередковано це ще раз підтверджує припущення про те, що Житомиру з якихось причин не потрібен відділ заготівлі крові та її компонентів у Новограді...
Олег БРЮХАНОВ