«Очевидно, на нас чекають цікаві сесії міської ради, бо більшості немає в жодної партії…»

«Очевидно, на нас чекають цікаві сесії міської ради, бо більшості немає в жодної партії…»

\"«Очевидно,Сьогодні вже відомі попередні результати місцевих виборів. З огляду на це — наше інтерв’ю із поки ще діючим першим заступником міського голови, одним із кандидатів на посаду міського голови Миколою УСЕНКОМ.
— Які перші висновки ви зробили для себе за результатами голосування з виборів міського голови?
— На міських виборах зафіксована найнижча за всю історію явка виборців — 44%. Це — перший «тривожний дзвоник» діючій владі. Люди стали в рази біднішими, не бачать перспективи, але дуже хочуть вірити в «доброго царя». Перемога В.Л.Весельського — тому яскраве свідчення. Я, звичайно, вітаю Віктора Леонідовича. Як лікар він дуже вдало використав найболючішу для більшості людей старшого віку тему — здоров’я. «Планку» піднято надзвичайно високо, різного роду обіцянок — більш, ніж достатньо. Перша вже виконується: незважаючи на те, що офіційні результати виборів міського голови будуть оголошені лише 10 листопада, він вже зайняв кабінет мера. Нехай щастить.
Звичайно, йдучи на вибори, я розумів, що перемогти діючому представнику від влади — непросто. Тим більше, що я несу відповідальність за найскладнішу — житлово-комунальну сферу. Я займався практичною роботою, часто виконував обов’язки міського голови і фактично не мав часу на передвиборчу агітацію. Я був упевнений, що люди зроблять вибір за реальними справами, але, очевидно, помилився — прагматизм нині не в моді.
Разом із тим, я щиро дякую моїм колегам по роботі, керівникам комунальних підприємств, діючим депутатам міської ради за 5 років спільної роботи.
Від імені кандидатів у депутати міської та обласної рад від Народної Партії висловлюю подяку тисячам виборців за довіру і підтримку нашої програми.
Мені не соромно їздити по освітлених і відремонтованих вулицях, бувати в закладах освіти, охорони здоров’я, культури і спорту. Ми залишаємо нашим наступникам збалансований бюджет, повністю забезпечені до кінця року всі соціальні виплати, майже 20 млн. грн. залишаємо на фінансування капітальних робіт на перше півріччя 2016 року. Головне, щоб нова влада на хвилі популізму не зруйнувала стабільну роботу підприємств житлово-комунальної сфери, і, що найважливіше, зберегла професійні кадри, бо насправді «лава запасних» — не така велика.
— Чи бачите ви себе на якійсь посаді в новій владі, чи були якісь пропозиції?
— Я переконаний, що треба дати змогу новообраному міському голові сформувати свою команду. Звичайно, мені не байдужа доля мого міста, якщо потрібні будуть мої поради, то завжди готовий допомагати винятково на громадських засадах. А взагалі — основна моя робота тепер буде зосереджена разом із депутатами в міській раді. Я знаю досконало, так би мовити, «предмет» і повірте, що жодне рішення не буде прийматися «з голосу».
Ми йшли на ці вибори з командою від Народної Партії, маючи одну з найкращих конкретних Програм розвитку нашого міста, і я все робитиму для того, щоб вона не залишилася під «сукном».
— Чи справдилися ваші прогнози з приводу виборів до міської ради?
— На жаль, результати перевершили мої найгірші сподівання. Я не маю на увазі якісний склад міської ради. Зі старої «гвардії» залишається 10 депутатів, 70% — вперше будуть у міському парламенті. Це — в більшості, авторитетні люди, сповнені рішучості навести лад у нашому домі.
Я маю на увазі «ідіотський» закон про вибори. На жаль, наші «реформатори» так захопилися грузинським досвідом, що видали на гора «абракадабру», якої немає в жодній цивілізованій країні. Попередній обрахунок результатів виборів свідчить, що з 11 партій у міську раду заходять 8. Найбільш імовірний склад нової міської ради такий:
БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА «СОЛІДАРНІСТЬ» — 9 депутатів;
НАРОДНА ПАРТІЯ — 6 депутатів;
РАДИКАЛЬНА ПАРТІЯ — 5 депутатів;
БАТЬКІВЩИНА — 4 депутати;
САМОПОМІЧ — 3 депутати;
ОПОЗИЦІЙНИЙ БЛОК — 3 депутати;
УКРОП — 2 депутати;
УКРАЇНСЬКА НАРОДНА ПАРТІЯ — 2 депутати.
Очевидно, на нас чекають цікаві сесії, бо більшості немає в жодної партії, і можливі найнеочікуваніші об’єднання. Навряд чи це сприятиме прийняттю зважених рішень, проте, як інструмент проти одноособових рішень міського голови, діятиме ефективно.
Сумно інше. На жаль, виборців знову обдурили. Оскільки вся виборча система скерована на користь партій, то частина кандидатів, за яких агітували і за яких голосували люди, фактично стали ширмою для задоволення партійних амбіцій. Так, фактично 12 із 34 округів не матимуть депутатів у міській раді. Не буде свого депутата в 4, 5, 7, 8, 13, 19, 22, 23, 29, 32 округах. Це — третина основних мікрорайонів міста. Натомість в окремих округах (1, 2, 14, 24) буде по два депутати. У трьох округах (9, 12, 17) перемогли одні кандидати, а депутатами стали ті, котрі зайняли друге місце. Висновок: який сенс ходити на вибори? Де народовладдя? Нас у черговий раз зробили заручниками псевдореформ.
— Яка доля, на вашу думку, чекає на партії, які пройшли до міської ради?
— Це залежить, перш за все, від організації їх практичної діяльності. У кожного — свої плани. Як ми й обіцяли виборцям, проект під назвою Народна Партія не тільки не зникне, а розвиватиметься. У будь-якому разі я спробую це довести конкретними справами. Міський партійний офіс залишиться у приміщені газети «Звягель», мої телефони не змінились. Двері — завжди відчинені для тих, хто поділяє наші погляди на розвиток міста і хто потребує юридичної чи будь-якої іншої допомоги і підтримки.
Разом нас багато.
Інтерв’ю вів Олег БРЮХАНОВ