Можна безкоштовно дослідити овочі, фрукти та дари лісу на нітрати та радіонукліди

Новоград-Волинський міжрайонний відділ ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр МОЗ України» протягом 10 днів безкоштовно досліджує овочі та фрукти на вміст нітратів та дари лісу на радіонукліди!
З метою оцінки стану санітарно-гігієнічної ситуації в Житомирській області ДУ «Житомирський ОЛЦ МОЗ України» протягом 10 днів (21.07-30.07. 2021 р.) проводитиме такі безкоштовні дослідження для фізичних осіб:

  • дослідження овочів та фруктів на вміст нітратів (необхідно доставити не менше 0,5 кг);

  • дослідження дарів лісу (ягоди, гриби) на вміст радіонуклідів (необхідно доставити не менше 1 кг).


У світі з кожним роком усе менше овочів і фруктів, які можна назвати екологічно чистими. Якщо тільки ці продукти не надходять на наші столи безпосередньо з наших городів, але й тут виникають сумніви стосовно чистоти грунтів.
Термін «нітрати» передбачає наявність солей азотної кислоти безпосередньо в овочах і фруктах. Як відомо, рослини беруть із грунту більше сполук азоту, ніж потрібно для їх розвитку. Як наслідок, синтез нітратів у рослинні білки відбувається лише частково, решта нітратів потрапляють в наші організми з овочами в чистому вигляді.
У ЧОМУ НЕБЕЗПЕКА?

  • Погіршується насичення клітин киснем.

  • Відбуваються серйозні збої в обміні речовин.

  • Слабшає імунітет.

  • Відбувається дестабілізація нервової системи.

  • Знижується кількість вітамінів, що надходять в організм.

  • З’являються проблеми в шлунково-кишковому тракті, з серцево-судинною та дихальною системою.

  • Утворюються нітрозаміни (найсильніші канцерогени).


Украй небезпечним для здоров’я людини є вживання в їжу грибів та ягід, зібраних на забруднених територіях, без попереднього визначення вмісту радіонуклідів у них. Жителям, які проживають на забруднених територіях, необхідно збирати гриби та ягоди в тих місцях, що визначені лісовим господарством, які придатні для заготівлі за щільністю забруднення грунтів радіоцезієм, типу грунтів і відповідно до коефіцієнтів переходу. Зібрану продукцію обов’язково необхідно дослідити на відповідність вимогам ГН 6.6.1.1-130-2006 «Допустимі рівні вмісту радіонуклідів цезію-137 та стронцію-90 у продуктах харчування та питній воді».
Запрошуємо охочих фізичних осіб перевірити вказані продукти харчування, щоб уберегти себе та своїх рідних від можливих наслідків.
Лабораторні дослідження можна провести в лабораторіях ДУ «Житомирський ОЛЦ МОЗ України» за адресою: м.Житомир, вул.В.Бердичівська, 64, а також у лабораторіях міжрайонних відділів установи. За довідками звертатися за тел.: (0412) 43-78-78; (0412) 43-18-09.
Також лабораторні дослідження можна провести в санітарно-гігієнічній лабораторії Новоград-Волинського міжрайонного відділу за адресою: м.Новоград-Волинський, вулиця Наталії Оржевської, 8. За довідками звертатися за телефоном: (04141) 3-50-16; 3-50-17.
Інформація Новоград-Волинського міжрайонного відділу