«Леся Українка — наша слава, наш бренд, наша національна гордість»

«Леся Українка — наша слава, наш бренд, наша національна гордість»

ЯК МІСТО НАД СЛУЧЧЮ СВЯТКУВАЛО «ЛЕСИНІ ДЖЕРЕЛА»
Під час Міжнародного свята літератури і мистецтв «Лесині джерела» керівництво громади, Житомирської ОДА та обласної ради, представники районної ради, районної адміністрації, міські голови попередніх скликань, депутати міської та обласної ради, народний депутат України Дмитро Костюк, члени виконавчого комітету міської ради, представники офіційних делегацій, громадськість та гості міста поклали квіти до підніжжя пам’ятника Лесі Українці.
На центральній площі міський голова Микола Боровець привітав усіх зі святом та вручив головні відзнаки міста — орден «Звягель» та звання «Почесний громадянин міста Новограда-Волинського».
Орденом «Звягель» нагороджено:
— Миколу Степановича Руденка — медичного директора зі стаціонарної допомоги КНП «Новоград-Волинське міськрайТМО»;
— Миколу Вікторовича Сиченка — голову Наглядової ради ПрАТ ВКФ «Леся».
Звання «Почесний громадянин міста Новограда-Волинського» присвоєно:
— Віктору Кузьмичу Мельнику — директору загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 9 Новограда-Волинського;
— Ларисі Петрівні Мірошниченко — дослідниці життєвого та творчого шляху Лесі Українки і всієї родини Косачів, літературознавцю, лауреатці літературних премій ім.Сергія Єфремова, ім.Григорія Костюка, ім.Олени Пчілки.

Міський голова Микола Боровець зазначив: «Ім’я Лесі Українки особливо дороге нам, землякам поетеси. Її ім’я уславило наше місто на карті світу. Це тут, у місті над Случчю, безсмертна Леся Українка залишилася назавжди вкарбованою в серця людей, у назви вулиць і площ, у бронзі і граніті.
Леся Українка — наша слава, наш бренд, наша національна гордість! Великий поет України, жінка незламної долі, вона увійшла у свідомість поколінь як символ стійкості і боротьби.
Вивчаймо творчість поетеси, вчитуймося в рядки її безсмертної поезії, які нас учать любові до життя та України! Адже нині, як ніколи, на часі осмислення всієї творчої спадщини Лесі Українки».

З вітальним словом виступив народний депутат України Дмитро Костюк, який привітав жителів громади та презентував збірник творів Лесі Українки з віршами та прозою для дітей. Упорядник та ідейний натхненник книги — Віра Омелянівна Римська. Привітав громаду заступник голови Житомирської облдержадміністрації Юрій Оханський.
На центральній сцені виступив всесвітньо відомий колектив, академічна хорова капела «Орея» Житомирської обласної філармонії ім. Святослава Ріхтера, актори Житомирського академічного музично-драматичного театру імені Івана Кочерги та школа сучасного балету «АВАНТЕ».
Відбулося традиційне нагородження лауреатів обласної літературно-мистецької премії імені Лесі Українки. Цього року лауреатами премії стали:
І. Література:
— Петро Михайлович Кухарчук;
— Марія Антонівна Пономаренко.
ІІ. Образотворче мистецтво:
— Валерій Олександрович Радецький.
ІІІ. Музична культура та виконавська майстерність:
— Надія Володимирівна Юшкевич.
ІV. Дослідження і пропаганда творчої спадщини Лесі Українки:
— Микола Миколайович Радиця.
Автором унікальної дитячої книги «Билинонька» стала переможниця Всеукраїнського літературно-мистецького свята «Література свіжого повітря», лауреатка обласного свята «Просто на Покрову» (м.Коростень) у номінації «Урок прози» у 2018 році, учениця Пилиповецької ЗОШ, 13-ти річна Софія Шпунтова (Сова) із с.Пилиповичі..
Книга містить оповідання-фантазії та тему дитинства поетеси. Героїня — маленька Леся, котра ділиться власним світоглядом, роздумами про важку хворобу.
Юна авторка книги на презентації розповіла про себе та роботу над сюжетом.

На другий день свята в Палаці культури відбувся XX Всеукраїнський конкурс автентичного сольного співу «Животоки». Цьогоріч участь у конкурсі взяли 22 учасники з Хмельницької, Полтавської, Житомирської областей та Києва.
Театр ім.Лесі Українки з м.Кам’янського на Дніпропетровщині поділився враженнями від поїздки на Батьківщину поетеси: «Ми пишаємося, що долучилися до масштабного свята у Новограді-Волинському. Ще в минулому році ми створили виставу «Цілую. Леся», яку вже побачили та полюбили кам’янчани.

Саме за цю виставу отримали дві нагороди на театральному фестивалі-конкурсі «Січеславна-2021»: молода режисерка Маргарита Ненашева отримала нагороду «Надія Січеславни-2021» у номінації «Краща режисерська робота», а за виконання ролі Лесі Українки заслужена артистка України Марина Юрченко отримала диплом у номінації «Краща жіноча роль».
Та все ж ми з хвилюванням вийшли на сцену Палацу культури ім.Лесі Українки, бо в залі були гості з різних куточків України, делегації з Грузії та Німеччини. Серед глядачів були письменники, науковці, знавці життя та творчості Лесі Українки і мешканці Звягеля.
У виставі задіяні: заслужена артистка України Марина Юрченко (у ролі Лесі), Сергій Винокуров (у ролі Сергія Мержинського), Руслан Куксенко (Климентій Квітка), заслужена артистка України Світлана Сушко (Міріам, Мавка), Анна Орлова (Королівна), Дмитро Сороколат (Лицар), Максим Монастирський (Лукаш). Велику роль в образному строї вистави відіграють хореографічні номери у виконанні артистів балету».
Учасники та гості свята встановили новий рекорд України — наймасовіше одночасне читання уривка з твору Лесі Українки «Лісова пісня». Загальна кількість учасників — 8730.
Близько сотні майстрів декоративно-ужиткового мистецтва з Рівненщини, Київщини, Полтавщини та Житомирщини взяли участь у «Містечку майстрів». Проводилися майстер-класи, виставки-продажі, діяли фотозони.

У краєзнавчому музеї пройшла презентація фотоальбому майстрині народної творчості України Ірини Пінкусевич «Фантазії розуму й серця». Упорядник, автор текстів і відповідальна за випуск фотоальбому — краєзнавець Ліна Дмитрівна Наумець.
Тематика робіт — пейзажі, натюрморти, зображення людей та тварин, жанрові картини. Ірина Пінтусевич працює в різноманітних техніках декоративно-ужиткового мистецтва: аплікація з пуху тополі, соломки, печворк, вишивання хрестиком, гладдю, плетіння шпицями та гачком, флористика.
Багаторічна учасниця виставки у «Містечку майстрів». Її персональні виставки проходили в міському Палаці культури, Літературно-меморіальному музеї Лесі Українки, Музеї родини Косачів, а також у м.Мейсені (Німеччина).
За матеріалами з сайту міської ради та з мережі