На канікулах у «Веселки» — десять перемог

На канікулах у «Веселки» — десять перемог

ПІДТРИМКА БАТЬКІВ Є ЗАПОРУКОЮ УСПІХІВ У КОНКУРСАХ
Активний поштовх до перемог, як не дивно, танцівникам «Веселки» дав карантин. Єдиний у місті народний хореографічний ансамбль за два місяці привіз додому десять (!) дипломів. До речі, у номінації «сучасна хореографія», хоча їх базова — народна.
Вінниця, Київ, Хмельницький та курортна Кирилівка на Одещині — скрізь «Веселка» здобула перші місця, прославивши Новоград-Волинський. Те, над чим б’ються «високі уми» Новограда — як покращити місцевий імідж (?!) — дітям-танцівникам вдалося завдяки напруженим тренуванням і бажанню здобувати найкращий результат.

Звісно, вони радіють усім своїм перемогам, але танцювальний табір у Кирилівці (організатори конкурсу в столиці презентували цей відпочинок новоградським дітям за перемогу) дав можливість не лише добре відпочити, а й навчитися новому в улюбленій хореографії.
— Щодня в нас на Одещині були майстер-класи, за які діти отримали сертифікати, — розповіла керівник «Веселки» Катерина Рудакова. — Щодня — нові танцювальні напрямки (контемпорарі-денс, модерн, джаз-модерн), їх серйозна подача».
Цікаво, що «веселківці» лише рік тому серйозно зайнялися сучасною хореографією, але швидко «заткнули за пояс» колективи, які цим давно займаються. «Наші діти дуже швидко зловили новий матеріал, і в останній конкурсний день порвали всіх «сучасників». Єдиний колектив, виступ якого журі знімало на телефони, — це була наша «Веселка», — з гордістю каже хореограф-наставник.
На всіх чотирьох всеукраїнських конкурсах, у яких випала нагода взяти участь, новоградська «Веселка» взяла перші місця.
«Єдиний колектив, який у нашому місті танцює народні танці, має це зберегти, щоб діти знали корені свого народу, — переконана Катерина Рудакова. — Танцівник має бути універсальним, упевнено почувати себе в будь-якому стилі. І народна, і класична, і сучасна хореографія мають відповідати певному рівню. Діти наші — молодці, адже вони відпрацювали два літніх місяці на рівні професійних артистів. Попри те, що не займалися під час карантину, ми зараз двадцять танців відтанцювали! І по району їздили, знайомили з нашою творчістю навколишні села, які додалися до ОТГ.
Тим паче важливими є перемоги, здобуті попри складнощі. У репетиційному залі в Палаці культури у «Веселки» немає кондиціонера, а вітражні вікна в спеку, на жаль, прохолоди не додають. Попри такі складні умови для занять улітку, жодна дитина не пожалілася. Усі ходили на репетиції, а батьки підлаштувалися під виступи в період літніх відпусток.
Жодного разу від участі в літніх концертах «Веселка» не відмовилася.
— Учасники колективу скучили за концертами та конкурсами, — пояснює хореограф. — Конкурсів і перемог не було б, якби не зацікавлені в розвитку дітей батьки. Якщо вони не фінансуватимуть наші поїздки, то діти не здобудуть танцювального досвіду. Професіоналізм, витривалість, працелюбство виробляються лише на сцені, а коли є результат — це жадана винагорода. Дякуємо батькам, які фінансують поїздки і шиють костюми. Вони розуміють, що така підтримка — це фундамент для розвитку особистостей.
Улітку ансамбль щодня тренувався, хоча традиційно, упродовж року, робить це тричі на тиждень. Працювали щодня, навіть у вихідні. За словами керівника, діти розуміють: якщо виходити на сцену, то лише з найкращим результатом.
«Кожна талановита дитина заслуговує на творчий та активний відпочинок, — написала в мережі хореограф молодшої студії «Веселки» Дарія Рудакова. — Лежати на пляжі? Ні, це не про нас!
Ми постійно вдосконалюємося, тому в цьому році обрали танцювальний табір «Dance Blast Camp». Кожного дня отримували тут нові навички в сучасній хореографії».
Організувати поїздку в танцювальний табір допоміг батько-депутат Сергій Литвинчук, який із депутатського фонду профінансував транспорт для «Веселки». Інакше такої можливості в дітей могло б не бути, бо на потяги влітку неможливо швидко взяти квитки (цього разу — на 25 дітей), а перевізники були зайняті.
«Веселківці» виграли сертифікат на 5 тисяч знижки під час занять у зимовому таборі, що проходитиме в січні.
* * *

— Ми активно брали участь в житті міста — відкривали перший «Звягельський бал», за що отримали подяку міського голови, — розповіла Катерина Рудакова. — Хореографом балу була моя донька Дарія. Це була фінальна красива точка, яку потрібно лишити як традицію. Школярі шили костюми для випускного вальсу. І це круто. Надалі більш ретельно можна готуватися і залучати до балу все місто. Просто цьогоріч було небагато часу — лише два тижні, а якщо надалі буде більше, то можна й «Віденському балу» не поступитися (сміється — авт.). Цей бал, до речі, занесений ЮНЕСКО до нематеріального культурного спадку.
Невдовзі «Веселка» підтверджуватиме своє звання народного колективу. Численні дипломи з конкурсів — вагоме для цього підтвердження.
«Нехай на шляху до успіху вам завжди світить щаслива зірка!» — написали в мережі шанувальники ансамблю.
Нині «Веселка» продовжує набір до колективу. «Приходьте в нашу дружну сім’ю», — кличуть танцівники.
Юлія КЛИМЧУК
Фото з мережі