Незаконно розорав берег річки Случ та засіяв кукурудзою

Новоград-Волинською окружною прокуратурою направлено до суду обвинувальний акт за фактом самовільного зайняття земельної ділянки водного фонду — прибережно-захисної смуги річки, вчинене керівником місцевого товариства (ч.2 ст.197-1 КК України).
За даними слідства, кримінальне правопорушення в травні цього року скоїв керівник приватного товариства, який із 2018 року орендує майже 300 га землі сільськогосподарського призначення в Новоград-Волинському районі.
Керуючи особисто процесом обробітку земельних ділянок на території однієї з ОТГ, поза межами населеного пункту, діючи умисно, в інтересах очолюваного підприємства, самовільно зайняв понад 2 га землі водного фонду — прибережно-захисної смуги річки Случ, розорав берег та засіяв кукурудзою.
Такими діями порушив вимоги Водного і Земельного кодексів України та іншого законодавства.
У ході досудового слідства обвинуваченим було відшкодовано завдану державним інтересам шкоду, разом із цим за скоєний злочин доведеться відповідати в суді.
Протиправну діяльність «агробізнесмена» викрито, завдяки спільним діям окружної прокуратури та Управління СБ України в області.
Справу розглядатиме Новоград-Волинський міськрайонний суд.
Новоград-Волинська окружна прокуратура здійснюватиме публічне обвинувачення.
Санкцією зазначеної статті передбачено покарання у вигляді обмеження волі на строк від двох до чотирьох років або позбавлення волі на строк до двох років.
Примітка: відповідно до ст.62 Конституції України, особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
Це вже другий злочин щодо самовільного зайняття землі в Новоград-Волинському районі, викритий цьогоріч. У червні прокуратурою скеровано обвинувальний акт до суду за фактом протиправного зайняття понад 10 га землі водного фонду.
Пресслужба Житомирської обласної прокуратури