На порозі нового шкільного харчування

На порозі нового шкільного харчування

З 1 вересня в українських школах почнуть діяти нові норми харчування. Це означає, що в шкільному меню буде обмежена кількість солі, цукру, жирів. При цьому страви стануть різноманітнішими. Водночас не всі навчальні заклади готові до впровадження реформи харчування технічно, багатьом ще належить організувати закупівлі й обладнати харчоблоки. Як довго триватиме перехідний період і чого чекати школярам уже восени, дізнавались експерти Центру громадського моніторингу та контролю.


НОВЕ МЕНЮ І ПЕРЕХІДНИЙ ПЕРІОД
Уже понад рік в Україні триває реформа харчування в школах. Нею займається Олена Зеленська разом із фахівцями міністерств освіти (МОН), охорони здоров’я (МОЗ) та Держпродспоживслужби (ДПСС). Минулий рік ініціатори реформи присвятили аналізу проблем шкільного харчування та оновленню нормативної бази. З початку 2021 року запрацював новий Санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти, а в травні експерти презентували нове шкільне меню.
Оновлене меню, за яким годуватимуть школярів із вересня, розраховане на 4 тижні. Воно складається із 160 страв, зокрема традиційних українських, середземноморських, сезонних, безглютенових та безлактозних пропозицій. Наприклад, школярам планують давати сирну запіканку з бананом та ягодами, чахохбілі з куркою, кускус, шпундру, рибні нагетси, полтавський борщ, банош, пудинг, лобіо та бефстроганов. Меню розробив відомий український кухар Євген Клопотенко разом із командою проєкту CultFood. Над раціоном працювали технологи, дієтологи і фахівці МОЗ.
Згідно з новими нормами, у стравах школярів повинна бути обмежена кількість солі, цукру, жирів. У раціоні має з’явитися більше м’яса, молочних продуктів, фруктів, горіхів, ягід. Також встановлено калорійність сніданку — 25-30% від добової потреби, обіду — 30-45%.
З вересня в українських школах заборонено подавати ковбаси, сосиски, рибні консерви, непастеризоване молоко, непастеризовані соки, снеки, які перевищують норму цукру чи солі, вироби з кремом.
Аби всі школи встигли підготуватися до нових правил, до кінця року Уряд встановив перехідний період і наклав мораторій на штрафи. Згідно з постановою, до 1 січня 2022 року школи не будуть притягувати до відповідальності, якщо перевірки виявлять порушення нових норм харчування. У МОН кажуть, що розуміють об’єктивні труднощі з організацією закупівель продуктів та послуг харчування. Але закликають не відкладати і вже долучатись до реформування.
НЕОБХІДНІСТЬ МОДЕРНІЗАЦІЇ ХАРЧОБЛОКІВ
Повноцінний перехід на нове меню майже неможливий без сучасного кухонного устаткування. Тож під особливий контроль потрапляє стан харчоблоків, де готується їжа для дітей. З початку серпня спеціалісти Держпродспоживслужби перевірили 1791 школу на предмет готовності до нового навчального року. Порушення виявили в 1174 закладах освіти.
«Цього року при комісійних перевірках звертається увага на дуже багато нових норм у зв’язку із впровадженням нового Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти. Вони стосуються: стану утримання території, створення умов для дітей з особливими освітніми потребами, стану забезпечення меблями, створення умов для учнів початкових класів, стану проведення лабораторних досліджень факторів середовища», — пояснює очільниця ДПСС Владислава Магалецька.
У ДПСС зауважують, що більшість порушень, які ви-явили під час перевірок, стосуються саме стану обладнання і харчоблоків. Серед найбільш поширених: недостатня кількість кухонного та столового посуду, холодильного і технологічного обладнання, відсутність належних умов для миття рук як у харчоблоках, так і в обідніх залах.
Окрема проблема — це необхідність проведення капітального ремонту. Але вона поступово вирішується. У 2020 році понад 1809 шкіл відремонтували свої харчоблоки. На це пішло майже 500 мільйонів гривень: 400 млн грн — з державного бюджету та майже 100 млн грн — з місцевих бюджетів. Найбільше коштів з державного бюджету було спрямовано до Дніпропетровської, Львівської та Одеської областей. З місцевих бюджетів найбільше коштів було виділено в Києві. Цьогоріч обіцяють виділити на модернізацію їдалень не меншу суму. На 2021 рік запланована субвенція «Спроможна школа», якою навчальні заклади можуть скористатися для оновлення харчоблоків.
Реформа харчування тільки-но набирає обертів. За пів року, коли всі школи перейдуть на новий стандарт харчування, можна буде проводити перші проміжні підсумки і дивитись, чи смакує школярам нове меню.
Центр громадського моніторингу та контролю