«У мене плани колосальні — написати ще багато речей, які будуть читати»

«У мене плани колосальні — написати ще багато речей, які будуть читати»

Володимир Литвин днями презентував у Новограді-Волинському одразу декілька своїх книг, над якими працював упродовж останнього часу. Йдеться про видання: «Президенти. Політичне лідерство: світові реалії, українська практика», «Будівничі українського національного відродження XIX-XX ст.» та «Устроители и разрушители СССР — в одной ипостаси».
Багаторічне поєднання науково-викладацької і політичної діяльності позначилося на підходах автора до написання книг. Вони змістовні, насичені фактажем та особистим поглядом на події.

Як зізнається ексголова Верховної Ради України та народний депутат попередніх скликань, на науково-дослідницьку роботу тепер удосталь часу. Зібрані ним історичні архіви, сподівається, готують багато цікавих відкриттів для читачів. «У мене плани колосальні — написати ще багато речей, які будуть читати», — повідомив Володимир Михайлович.
На презентацію книг у Новограді-Волинському прийшли представники влади територіальної громади, працівники медицини, освіти і культури. Автор розповів про свою роботу над виданнями та вислухав привітання з нагоди їх виходу у світ.
Одна з цьогоріч виданих книг — про п’ятьох президентів незалежної України, із якими довелося працювати Володимиру Литвину. Обіймаючи керівні посади найвищого рівня, він був учасником і свідком найважливіших віх становлення української держави.
Інша презентована книга — «Будівничі українського національного відродження XIX-XX ст.».
— На прикладі низки історичних постатей я намагався показати їхнє інтелектуальне бачення місця України в нашому складному світі, — розповів автор. — Звісно, тут є і Котляревський, і Драгоманов, і Шевченко — кагорта людей, котрі склали основу ідеалогії, на якій без надриву має базуватися Україна. Особливо цікава — їх епістолярна спадщина. Є величезний масив листів видатних людей. Почитайте листи Лесі Українки до Драгоманова. Отримаєте масу задоволення й побачите, наскільки пророчо вона описувала тодішні події, які можна сьогодні прикласти на наше сьогодення».
Ще одне видання — бібліографічний покажчик, підготовлений до 65-річчя від народження та 40-річчя початку наукової діяльності вченого: «Тут — перелік того, що я написав. Свого часу Борис Патон мені сказав: «Володя, завжди треба мати свій окоп, а окопом завжди є наука. Будуть змінюватися влада, люди, а освіта й наука завжди мають бути затребуваними. На превеликий жаль, вони в нас досі не затребувані».
Багато людей прийшли привітати автора з виходом книг.
— Ви говорили, а я собі мислив: чому є такий Володимир Михайлович? — поділився думками очільник громади Микола Боровець. — Бо таку людину створив Бог, завдячуючи батькам. Земля, яка Вас зростила, дала силу і мудрість. І Ви все те увібрали й сьогодні даруєте. Величезне дякую від громади, що Ви доклали величезні зусилля, щоб наша громада розбудовувалася, щоб будувалися школи, садочки, дороги, була збережена військова частина. Пам’ятаю, які зусилля довелося для цього докласти, а сьогодні 30-та легендарна ОМБр — одне з найсильніших військових з’єднань ЗСУ. Якби його знищили — хто б сьогодні обороняв наш кордон?
Міський голова подарував земляку академічне видання творів Лесі Українки, у презентації якого він брав участь на святі «Лесині джерела».
— Згадую слова президента Леоніда Кучми, який говорив, що якби в мене було п’ять Литвинів, то наша країна була б дуже заможною, — привітав із презентацією Олександр Ющенко, генеральний директор декількох місцевих підприємств. — Ви є потужний політик, хороший сім’янин. Усі знають, які маєте здобутки та як допомагаєте іншим. А негідники і їх слова про успішних людей завжди були й будуть, бо дехто просто заздрить. Нехай не заздрять, а спробують бодай трохи тієї долі простого хлопця зі Слободи Романівської.
— Історію творить повсякденне життя, і вона має бути такою, як вона є. А трактувати її мають професійні історики, — переконаний Микола Литвин, голова Державної прикордонної служби України в 2003-2014, генерал армії України. — Мій брат презентував чергові свої роботи. Це великий, титанічний труд — копирсання у своїх знаннях. Сумніви, чи правильно зроблені акценти, як оцінять написане інші? Але це важлива робота для майбутніх поколінь, бо книга залишиться на віки. Володимир Михайлович працює на перспективу. Бачу, яка еволюція відбувається в його роботі. Раніше він писав академічні праці, зараз перейшов на політичну публіцистику. Він був у витоків багатьох процесів в Україні, тож я думаю, що попереду бестселер.
Нові книги благодійний фонд «Майбутнє Полісся» презентував присутнім у якості подарунка.
Юлія КЛИМЧУК