Школа №9 зустріла 100-річний ювілей!

Школа №9 зустріла 100-річний ювілей!

1 вересня, у День знань, Новоград-Волинська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №9 відсвяткувала 100-річчя.
Урочиста лінійка з нагоди початку нового 2021-2022 навчального року та вікового ювілею закладу зібрала учнівський, педагогічний та батьківський колективи, а також численних гостей. До школи завітали міський голова Микола Боровець, секретар міської ради Оксана Гвозденко, заступник міського голови Віталій Якубов, депутати міської ради Степан Нусбаум, Дмитро Рудницький, Андрій Сухих, начальник управління освіти і науки міської ради Тетяна Ващук, ветерани педагогічної праці, колишні випускники.
Історія дев’ятої школи розпочинається в далекому 1921 році, коли поблизу Новоград-Волинської залізничної станції була відкрита початкова школа. За століття тут отримали путівку в життя відомі і шановані люди, серед яких — відомі професори, мудрі політики, професійні військовослужбовці, успішні підприємці, люди, які своєю щоденною працею творять історію громади та країни.
Міський голова Микола Боровець відзначив успішність закладу, що визначається здобутками учнів та вчителів, заповненими класами та досягненнями колективу, побажав бути лідерами в освітній галузі Новоград-Волинської громади.
Цього року з бюджету міської громади виділено понад мільйон гривень на проведення ремонтних робіт та покращення матеріально-технічної бази закладу. Також вручено сертифікат на 64000 грн для придбання мультимедійного комплексу для актової зали.
Під час урочистостей офіційно представлено нового директора школи №9 — Лідію Хоменко. Звання «Почесний громадянин міста Новограда-Волинського» вручили директору ЗОШ №9 1981-2021 років Віктору Мельнику.
За сумлінну працю, значні успіхи в професійній діяльності Почесними грамотами Новоград-Волинської міської ради нагороджено:

  • Ларису Федорчук — учителя образотворчого мистецтва і хореографії ЗОШ №9;

  • Галину Пустовіт — учителя початкових класів ЗОШ №9.


Подяку міського голови оголошено:

  • Тетяні Щедровій — учителю історії та правознавства ЗОШ №9;

  • Олені Оніщук — учителю історії та правознавства ЗОШ №9;

  • Тетяні Мельник — учителю англійської мови ЗОШ №9;

  • Олесі Переходюк — соціальному педагогу ЗОШ №9.


Від імені випускника ЗОШ №9, Головнокомандувача Збройних сил України, генерал-лейтенанта Валерія Залужного присутніх привітав підполковник ЗСУ Андрій Тарасюк. У подарунок школі передали картину із зображенням карти України та Державні Прапори України.
До вітальних слів долучилися секретар міської ради Оксана Гвозденко, помічник народного депутата України Дмитра Костюка, депутат міської ради Андрій Сухих, депутат міської ради Степан Нусбаум, колишні випускники школи Микола Усенко та депутат міської ради Дмитро Рудницький, голова ветеранської організації школи, ветеран педагогічної праці Людмила Савченко, голова профспілки освітян Василь Неук.
Історична довідка:
У 1921 році поблизу Новоград-Волинської залізничної станції була відкрита початкова школа, кошти на створення якої надав Народний комісаріат шляхів сполучення. Перше приміщення, у якому розташовувалася школа, збереглося й досі, там нині знаходиться податкова служба.
У 1926 році стала семирічною неповною середньою школою, а в 1937 році — Київською залізничною школою №40. У роки Другої світової війни (1941-1944) на території школи був тимчасовий табір для молоді, яку залізницею відправляли до Німеччини.
У 1944 році при звільненні міста школа частково згоріла.
У 1951 році Київська залізнична семирічна школа була реорганізована в середню школу №35 і стала десятирічною. У цьому ж році відбувся перший післявоєнний випуск — 27 учнів.
У 1960 році Новоград-Волинську залізничну середню школу №35 перейменували в середню школу №9. На той час тут навчався 521 учень у 17 класах та працювали 28 учителів.
У 1975 збудовано приміщення початкової школи та спортзал.
У 1984 добудовано приміщення їдальні, майстерні, актового залу та шести класів.
У 1994 році тут навчалося 1078 учнів, школа працювала у дві зміни, мала три сучасних комп’ютерних класи, які першими з’явились у Новограді.
У 2011 році, до 90-річчя школи, відкрито пам’ятний знак Учителю з написом: «Сівачу розумного, доброго, вічного».
У 2021 році відкрито меморіальну дошку на честь випускників школи, які загинули, захищаючи Незалежність нашої держави, іменем одного з них названо вулицю міста — Юрія Глухова.
За матеріалами міської ради